Ο Νίκος Χαρδαλιάς, Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων μετά την σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Καστοριάς παρουσία των τριών δημάρχων της περιοχής μίλησε για μια επιθετική έξαρση του ιού στην Π.Ε.Καστοριάς με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από την πρώτη φάση. “Σήμερα θα συζητηθεί στην επιτροπή. Κάνω έκκληση για τήρηση των μέτρων, να φοράμε τις μάσκες και να κρατάμε τις αποστάσεις”.

Ανεξάρτητα με το αν θα πέραση ή όχι η Καστοριά στο επίπεδο 4 τα επόμενα 24 ώρα είναι σημαντικά. Τα κρούσματα συσχετίζονται με clusters με υψηλούς πολλαπλασιαστές που λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης. Είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση με 113 ενεργά κρούσματα, με μέσο όρο ηλικία τα 37 έτη. Είναι εντελώς διαφορετικό να είναι κάποιος κρούσμα επειδή είναι συγγενής με κάποιον και άλλο να είναι σε αθλητικό σωματείο. Ο βαθμός στεγανοποίησης αυτών των clusters είναι εξαιρετικά δύσκολος, σημείωσε.

“Μας προβληματίζει το ζήτημα της βορείου Ελλάδος, υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία, οι αδαείς καλό είναι να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση”.  Τα μέτρα σε κάθε επίπεδο είναι συγκεκριμένα , δεν υπάρχει έκπτωση στη δημόσια υγεία. Το λιανεμπόριο δεν σχετίζεται με μικρές ή μεγάλες εξάρσεις, συνεχίζεται η καταγραφή και αξιολόγηση για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα , ενώ στα σχολεία δεν υπάρχει καμιά συρροή. Η επιτροπή στις 17:00 το απόγευμα θα συνεδριάσει και θα πάρει τις αποφάσεις της και θα αξιολογήσει μεταξύ άλλων και την Θεσσαλονίκη.

Ιωάννα Παπαδημητρίου



Πηγή βίντεο και φωτο: sentra.com.gr