Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ

– “Θέλουμε να κάνουμε ένα επιμελητήριο που να στέκεται δίπλα στον επιχειρηματία”

Στο ράδιολόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα μίλησε ο Νίκος Σαρρής, υποψήφιος για την προεδρία του Επιμελητηρίου Κοζάνης στις επερχόμενες εκλογές , με τον συνδυασμό “Σύγχρονο Επιμελητήριο” . Να σημειωθεί ότι οι εκλογές για νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Επιμελητήριο θα γίνουν στις 10 και 11 Δεκεμβρίου και υποψήφιοι για την προεδρία είναι οι Νίκος Σαρρής, Γιάννης Μητλιάγκας και Βασίλης Μόσχος.

Για το επιμελητήριο που οραματίζεται ο ίδιος, τους στόχους του και το αναπτυξιακό του σχέδιο, μίλησε αναλυτικά στο ράδιοΛόγος ο κ. Σαρρής, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Δήλωσε πως θέλει το επιμελητήριο πολυδιάστατο στον ρόλο του, αναφέρθηκε στον στόχο να αυξηθεί το ΑΕΠ της περιοχής,  ενώ ο ίδιος τάχθηκε δίπλα στο πλευρό του κάθε απλού επιχειρηματία, οραματιζόμενος ένα επιμελητήριο ανοιχτό στον απλό κόσμο για το κάθε πρόβλημά του:

 

– Ποιο είναι το Επιμελητήριο που οραματίζεστε κε Σαρρή;

“Οραματιζόμαστε ένα επιμελητήριο το οποίο πρωταρχικός ρόλος και σκοπός θα είναι να στέκεται στο πλευρό των επιχειρηματιών. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύει ο επιχειρηματικός κόσμος , ο θεσμός του Επιμελητηρίου πρέπει να επιτελέσει κι άλλους ρόλους. Το σύνθημά μας είναι “πρώτα ο επιχειρηματίας”. Το επιμελητήριο πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο”.

Ανακοινώσατε τα πρώτα 50 ονόματα , υποψηφίων για τον συνδυασμό.

“Είναι τα πρώτα 50 ονόματα υποψηφίων με τον συνδυασμό. Όλοι είναι άξιοι επιχειρηματίες, εξίσου δυνατά ονόματα στην αγορά και αυτό είναι το όραμά μας, ένας συνδυασμός με ανθρώπους της αγοράς. Περιλαμβάνει πολλά νέα άτομα που πρώτη φορά θα ασχοληθούν , ανθρώπους με πανεπιστημιακές γνώσεις και ανθρώπους που έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους. Όλος αυτός ο επιχειρηματικός κόσμος συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια για να μπορέσουμε να αλλάξουμε το επιχειρείν στον Νομό μας”.

– Χρειάζεται για όποιον θέλει να ψηφίσει να έχει τακτοποιήσει τις εισφορές του. Ποιες είναι οι σχετικές ημερομηνίες;

“Ο νόμος λέει 40 ημέρες πριν τις εκλογές θα πρέπει να είναι οικονομικά τακτοποιημένες οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ως τις 30 Οκτωβρίου πρέπει να είναι οικονομικά τακτοποιημένες οι επιχειρήσεις. Πρέπει να σπεύσουν στο επιμελητήριο πληρώνοντας τη συνδρομή. Άσχετα με το ύψος των οφειλών, μπορούν να κάνουν μια αίτηση ρύθμισης στο Επιμελητήριο για τις περασμένες συνδρομές, πληρώνοντας τη συνδρομή του 2016 (για τις ατομικές επιχειρήσεις), και αντίστοιχα για τις εταιρείες να έχουν πληρώσει το ΓΕΜΗ του 2015.

– Και οι τρεις υποψήφιοι κινήστε στον οικονομικό χώρο , αυτό είναι τυχαίο, ή ο αυριανός πρόεδρος πρέπει να έχει και καλές γνώσεις οικονομικών γιατί θα κληθεί να διαχειριστεί κονδύλια από Πόρο και άλλα προγράμματα;

“Αυτό είναι τυχαίο, αλλά η συγκυρία είναι ευτυχής, γιατί δίνει μια απαραίτητη γνώση, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στα επιμελητήρια, για να κάνουμε μια καλύτερη διαχείριση και ορθολογισμό των διαθέσιμων πόρων. Αυτός είναι και ο δικός μου στόχος , για ορθολογισμό και ανταποδοτικές δράσεις”.

– Φέτος στην 33η Εμποροβιοτεχνική έκθεση το Επιμελητήριο θέλησε να δώσει βαρύτητα με γαστρονομικές εκδηλώσεις . Αυτό το εγχείρημα πιστεύετε ότι πέτυχε;

“Είχε ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά άποψή μου σε ό,τι αφορά την έκθεση, είναι να γίνει πλήρης αναδιοργάνωση, με άλλη στόχευση, με άλλους φορείς και συζήτηση με επιχειρηματίες. Εμείς έχουμε πλήρες πρόγραμμα για το εκθεσιακό με πολλές κλαδικές εκθέσεις και συνέδρια”.

– Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επιχειρηματικές εκθέσεις-αποστολές (όπως στην έκθεση της Anuga), κάποιοι σχολιάζουν ότι συνήθως πάνε οι ίδιοι επιχειρηματίες . Ποια η γνώμη σας;

“Η Anuga βγαίνει ένα χρόνο πριν στη δημοσιότητα. Αν κάποιος ενδιαφέρεται έχει την πληροφόρηση να πάει. Ίσως θα πρέπει παράλληλα με την αποστολή εκθετών, να κάνουμε και επιχειρηματικές αποστολές, επιχειρηματιών που δεν έχουν δυνατότητα να στήσουν περίπτερα”.

– Το ΕΒΕ χρηματοδοτεί εκθέσεις σε όλο το νομό, Πτολεμαΐδα, Σέρβια. Είστε υπέρ αυτής της διαδικτύωσης  ή πρέπει να υποστηρίξουμε το Εκθεσιακό;

“Εγώ πιστεύω ότι το ένα δεν εμποδίζει το άλλο. Αν στηρίξουμε την Γενική έκθεση της Πτολεμαΐδας, αυτό δεν μας εμποδίζει να στηρίξουμε ή να διοργανώσουμε την έκθεση της Κοζάνης ή των Σερβίων.  Αυτό είναι υποχρέωση μας. Εμείς στον συνδυασμό μας θέλουμε υποψηφίους από όλους τους κλάδους και όλες τις περιοχές . Πρέπει να στηριχθούν σίγουρα και αυτές, γιατί είναι άλλος ο ρόλος του.

– Σε ερώτηση του κ. Ζαμανίδη για εκθεσιακό κέντρο στην Πτολεμαΐδα, ο περιφερειάρχης απάντησε ότι υπάρχει εκθεσιακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας…

“Αυτό είναι άλλο ζήτημα. Το ότι η έκθεση της Πτολεμαΐδας φέρνει όλο τον κόσμο της περιοχής και επισκέπτες, και δημιουργείται μια εμπορική και επιχειρηματική κίνηση, δεν εμποδίζει άλλες δράσεις στα Σέρβια ή στην Κοζάνη. Φέρνει πιο κοντά τον επιχειρηματικό κόσμο. Σε κάθε έκθεση πρέπει , ωστόσο, να υπάρχει μια στόχευση”.

– Προέρχεστε από τα Σέρβια. Εκεί έχετε συνεργασία με τον δήμαρχο και άλλους φορείς;

“Εγώ έχω συνεργασία με όλους! Όποιοι με γνωρίζουν, είμαι ένας άνθρωπος που μου αρέσει και πιστεύω σε συνεργασίες, αλλιώς δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. κανένας δεν περισσεύει, όλοι πρέπει να συμβάλλουμε για να πάει ο τόπος μπροστά”.

– Σχολιάστε μου τη θητεία του Κώστα Κυριακίδη, τι πήγε καλά, τι δεν πήγε;

“Ο Κώστας Κυριακίδης ήταν ένας πρόεδρος που προσπάθησε πολύ , με τους συνεργάτες του, να κάνει κάποια πράγματα. Έδωσε αυτό που είχε να δώσει και επέλεξε να ασχοληθεί με άλλα πράγματα. Του εύχομαι καλή επιτυχία. Είναι από τους ανθρώπους που χαίρομαι που τον γνώρισα και υπήρξα συνεργάτης του. Προσπάθησε πολύ για το επιμελητήριο. Νομίζω πως ο ρόλος των επιμελητηρίων πρέπει να αλλάξει και αυτός δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατος , με μια συνδικαλιστική μόνο μορφή. Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, να ανοίξει δρόμους. Το επιμελητήριο να βοηθήσει ώστε να αυξήσει το ΑΕΠ της περιοχής, αυτός είναι βασικός στόχος”.

– Το Ταμείο Ανάπτυξης είναι θετικό βήμα;

“Είναι κάτι που δικαιούταν ο επιχειρηματικός κόσμος , είναι στα θετικά της τωρινής διοίκησης, αλλά πιστεύω ότι το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ικανοί να κάνουμε δράσεις. Ο τοπικός πόρος πρέπει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας ώστε να αυξηθεί το ΑΕΠ της περιοχής”.

– Τα αποτελέσματα των εκλογών μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες συνεργασίες. Η θέση σας ποια είναι;

“Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα, αλλά εγώ δηλώνω ότι τα προβλήματα είναι τόσα πολλά και δεν περισσεύει κανένας. Θα συνεργαστούμε όλοι μαζί για να πετύχουμε κάτι καλύτερο για τον κόσμο,. Θέλω την ενεργό συμμετοχή τους σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν έχει άλλο θεσμό να τον στηρίξει”.

– Γιατί ένας επιχειρηματίας που θα ρυθμίσει τις οφειλές του, να ψηφίσει τον δικό σας συνδυασμό;

“Είναι πολλοί αυτοί οι λόγοι που πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να στηρίξει τον συνδυασμό μας. Πιστεύω πολύ στον επιμελητηριακό θεσμό, ήμουν πολλά χρόνια εκλεγμένο μέλος στο Οικονομικό Επιμελητήριο, εκλεγμένος επόπτης στο Επιμελητήριο Κοζάνης. Έχω και τη γνώση και την εμπειρία . Από τις πρώτες ημέρες όταν αναλάβαμε, μετά από 1 εβδομάδα, είχαμε το κούρεμα των αποθεματικών και βρέθηκα σε μια πολύ δύσκολη φάση, να μην έχουμε ένα ευρώ και να παλεύουμε, κάνοντας δράσεις και ανταπεξέρχοντας στα έξοδα. Τα κατάφερα με τον καλύτερο τρόπο και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Εμείς θέλουμε ένα ενεργό επιμελητήριο και αυτή είναι η δέσμευσή μας, να στηρίξουν την προσπάθειά μας, το Σύγχρονο Επιμελητήριο , γιατί εμείς προτάσσουμε τα εξής: “Θέλουμε να κάνουμε ένα επιμελητήριο που να στέκεται δίπλα στον επιχειρηματία , ένα επιμελητήριο που θα είναι το κέντρο της πληροφορίας, και για ό,τι απασχολεί τον επιχειρηματία να πηγαίνει στο επιμελητήριο “.

– Αν επιχειρήσει κάποιος να χρωματίσει τις εκλογές, τι χρώμα θα είχε ο συνδυασμός σας;

“Όποιος δει τα πρώτα 50 ονόματα, δεν υπάρχει ούτε θαλασσί, ούτε κόκκινο , ούτε πράσινο. Έχουμε από όλους τους χώρους. Όλοι κάπου ανήκουν, αλλά εμείς έχουμε από όλους τους κλάδους, και όλες τις περιοχές.

– Υπάρχουν συμμαχίες που σας προβληματίζουν;

Πάντα οι εκλογές έχουν συμμαχίες. Εμείς πάμε πολύ καλά γιατί απευθυνόμαστε στον απλό επιχειρηματία. Το επιμελητήριο θέλει τους επιχειρηματίες δίπλα του για να επιβιώσει”.

Β.Σ.

 

διαβάστε επίσης:

Ανακοίνωση των πρώτων 50 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ του Συνδυασμού ¨Σύγχρονο Επιμελητήριο» με τον Νίκο Σαρρή