Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΝΕΑ ΕΥΖΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

«Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να συλλογιστούμε όλοι μαζί πού θέλουμε να πάμε την πατρίδα μας την επόμενη μέρα της κρίσης, καθώς βγαίνουμε από την κρίση» είπε από τον Πεντάλοφο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα τη χρησιμότητα αξιοποίησης των ευρυζωνικών δικτύων και υπηρεσιών. Ο υπουργός πριν την ομιλία του το απόγευμα της Πέμπτης έφτασε στο χωριό και συνομίλησε με τους κατοίκους, κάνοντας βόλτα στα γραφικά σοκάκια του.

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Νίκος Παππάς μίλησε για την νέα ψηφιακή εποχή, την αδειοδότηση των καναλιών, αλλά και τις “λευκές” περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση στην τηλεόραση, λέγοντας πως: “Είχαμε πει και τον χειμώνα, ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο να διασυνδεθούμε με τις υποδομές των υψηλών ταχυτήτων του ιντερνετ, αλλά να συνειδητοποιήσουμε ως κοινωνία το ποιες δυνατότητες δίνουν οι νέες αυτές τεχνολογίες και η αξιοποίησή τους. Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο συνέβαλε ήδη σε αυτή την προοπτική και σήμερα ξαναβρισκόμαστε εδώ για να την αναδείξουμε και να συζητήσουμε και να την πολλαπλασιάσουμε. Σε μια περιοχή της πατρίδας μας που έχει πάρα πολλά να κερδίσει εάν αξιοποιήσει τις νέες δυνατότητες και εάν ο λαός μας σε όλα τα επίπεδα μπορεί να αντιληφθεί , να καταλάβει έχοντας στο νου μας τις δυνατότητες”.

Για την αδειοδότηση των καναλιών είπε πως του θέματος έχει επιληφθεί η ανεξάρτητη αρχή , που τον τελευταίο καιρό έχει επιταχύνει τις διαδικασίες και αυτό “μας κάνει αισιόδοξους ότι θα έχουμε τις εξελίξεις που επιτάσσει το Σύνταγμα”.  Για τις “λευκές περιοχές”, τα χωριά δηλαδή που δεν έχουν πρόσβαση στην τηλεόραση και δεν πιάνουν κανάλια, ο κ. Παππάς απάντησε πως ξεκίνησαν από τη Θράκη και σιγά -σιγά προχωρούν σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας λύση είτε με αναβάθμιση των κεραιοσυστημάτων, είτε με δορυφορική κάλυψη. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως το δίκτυο της τηλεόρασης αναπτύχθηκε με κριτήρια που δεν είναι κοινωνικά : “η πρόσβαση στο ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν πρέπει να είναι δικαίωμα όλων μας, είτε μένει στο κέντρο της Αθήνας, είτε μένει σε έναν οικισμό κοντά στα σύνορα”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Κώστας Χονδροκώστας καλωσόρισε τον υπουργό στο χωριό, λέγοντας πως “σας καλωσορίζουμε στη γη των μαστόρων, στη γη των ανθρώπων που έκτισαν τον κόσμο. Οι ζουπανιώτες μάστοροι είναι αυτοί που έκτισαν τους ακρογωνιαίους λίθους της Αγίας Σοφίας . Ο δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος  καλωσόρισε τον υπουργό στον Πεντάλοφο, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο που επέλεξαν την περιοχή για να πραγματοποιηθεί η δράση. “Το έργο ψηφιακής αναβάθμισης απομακρυσμένων περιοχών, στο οποίο εντάσσονται και περιοχές του Βοΐου είναι πολύ σημαντικό , καθώς βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων καλύπτοντας καθημερινές ανάγκες και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας  και ανταγωνιστικότητας, βελτιώνοντας το ψηφιακό χάσμα μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας”. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης αφού ευχαρίστησε, με χιούμορ, τον Νίκο Παππά, που τον φιλοξενεί στο “χωριό του”, στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο σημεία, λέγοντας πως “για πρώτη φορά στο δημόσιο βίο, προηγούνται τα έργα και μετά έρχεται ο υπουργός. Επίσης, επεσήμανε προς τους κατοίκους της  μεγαλύτερης ηλικίας, πως όσοι δεν έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, αυτόματα είναι μια ταξική προσέγγιση που περιορίζει τη δημοκρατία. Ο περιορισμός στην προσπελασιμότητα και στις τεχνολογίες δημιουργεί  ανισότητα και εμείς εδώ στη Δυτική Μακεδονία αγωνιζόμαστε για ένα κράτος δικαίου”.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΟΤΕ αναφέρθηκε στο έργο εγκατάστασης των οπτικών ινών στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, σημειώνοντας πως το κατασκευαστικό κομμάτι ολοκληρώθηκε, με στόχο να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των κατοίκων, μέσω των ευζωνικών υπηρεσιών. “Είμαστε περήφανοι που υλοποιούμε ένα τόσο σημαντικό έργο για τη χώρα μας”, τόνισε. Ο Βασίλης Καρδάσης από το ΕΑΠ μίλησε για την περιοχή, λέγοντας  πως ήδη γίνονται μαθήματα στην Κοζάνη, λέγοντας πως το εν λόγω πρόγραμμα είναι προϊόν μιας άριστης συνεργασίας με το υπουργείο.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός στην ομιλία του είπε πως “λαμβάνω ένα μήνυμα μιας Ελλάδας που αφήνει πίσω της την απαισιοδοξία και δεν της λείπει τίποτα. Ούτε και η τοπική αυτοδιοίκηση που δείχνει ότι θα αρπάξει κάθε ευκαιρία που δίνεται, μιας και μόνο με την πολιτική βούληση δεν θα γινόταν τίποτα. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, για να δούμε που θέλουμε να πάμε την πατρίδα μας την επόμενη ημέρα της κρίσης. Οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες είναι η ρίζα για τις επόμενες μεγάλες κρίσεις. Δεν πρέπει να το επιστρέψουμε να συμβαίνει αυτό. Όποιος αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες θα έχει καλύτερη πρόσβαση στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία, θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στην τηλεϊατρική . Το πρόγραμμα είναι σημαντικό , φέρνοντας συνδέσεις υψηλής ταχύτητας .Σ ε αυτό το πανέμορφο χωριό, με πέτρινα σπίτια, με σπουδαίους μαστοράδες, θα φέρετε ιδέες και θα τις γεννήσει ο λαός που ζει, πονάει, εργάζεται και κοπιάζει στον Πεντάλοφο. Αυτές τις ιδέες έχει υποχρέωση η πολιτεία να τις αγκαλιάσει. Συντοπίτες μου, σας ευχαριστώ ξανά. Βλέπουμε τις νέες τεχνολογίες για να αμβλύνουμε τις ανισότητες που κληρονομούμε . Θέλουμε να πηγαίνουμε σε ανθρώπους όχι για να εξαγγέλλουμε , αλλά για να αναδεικνύουμε δράσεις που γίνονται”.

Β.Σ.