Σε χθεσινό δημοσίευμα αναφέραμε τις τέσσερις μόνο κλίνες εντατικής θεραπείας που λειτουργούν σε όλη τη Δυτική Μακεδονία για 283.000 κατοίκους. Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την ΠΟΕΔΗΝ την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία για την Ελλάδα του 2018 με 540 μόλις κλίνες ΜΕΘ (500 στα δημόσια νοσοκομεία και 40 σε ιδιωτικές κλινικές) έναντι 3.500 που θα έπρεπε να λειτουργούν.

Στη Δυτική Μακεδονία λειτουργούν λοιπόν μόλις τέσσερις εξοπλισμένες κλίνες και αυτές στο Μποδοσάκειο από τις έξι προβλεπόμενες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του νοσοκομείου για το έτος 2017 η πληρότητα άγγιξε μόλις το 32, 74% των έξι αναπτυγμένων κλινών του νοσοκομείου. Δηλαδή με απλά λόγια μόνο δύο από τις τέσσερις κλίνες ήταν καλυμμένες και υπήρχαν πάντα δύο ελεύθερες κατά μέσο όρο.717 ήταν επίσης οι μέρες νοσηλείας των 86 νοσηλευθέντων στην εντατική θεραπεία.

Όπερ σημαίνει ότι μόνο το 50% των τεσσάρων κλινών είχε πληρότητα, μιας και το Μποδοσάκειο δεν εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Δυτικής Μακεδονίας. Για αυτό και η διοίκηση του Μαμάτσειου-Μποδοσάκειου φροντίζει για τέσσερις ακόμα κλίνες εντατικής για το Μαμάτσειο της Κοζάνης, η οποία αν και πρωτεύουσα και κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει εντατική.

Ιωάννα Παπαδημητρίου