Υλικά

  • 1 κομμάτι μπακαλιάρο παστό
  • 1 κουταλιά σούπας σόδα φαγητού
  • λίγο αλεύρι
  • λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Κόβουμε το μπακαλιάρο σε μερίδες και τις βάζουμε αποβραδίς σε λεκάνη με νερό για να ξαλμυρίσει. Αλλάζουμε συχνά το νερό, τουλάχιστον 4-5 φορές. Την επόμενη μέρα ετοιμάζουμε αρκετά πηχτό κουρκούτι με νερό και αλεύρι και προσθέτουμε μία κουταλιά σόδα φαγητού. Βουτάμε τις μερίδες του μπακαλιάρου στο κουρκούτι και τις τηγανίζουμε με μπόλικο καυτό λάδι. Όταν ροδίσουν και από τις δύο μεριές είναι έτοιμες.

Σερβίρουμε με σκορδαλιά, γνωστή και ως «γκουγκουσκουρδάρ΄» ή «σκουρδουχάβιαρου» στην Κοζάνη.

Γίνεται με τον παρακάτω τρόπο:

ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΚΟΥΡΔΑΡ΄

Υλικά

  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
  • 3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
  • 1-2 κουταλιές σούπας ξύδι
  • ½ φλιτζάνι καρύδια

Εκτέλεση

Κοπανίζουμε μια σκελίδα σκόρδο με μία πρέζα αλάτι, προσθέτουμε τις 3 φέτες ψωμί βρεγμένες με νερό για να μαλακώσουν, το λάδι και το ξύδι, και τα δουλεύουμε όλα μαζί στο γουδί. Αν το μείγμα είναι σφιχτό, ρίχνουμε μέσα 2-3 κουταλιές νερό για να δουλευτεί καλύτερα. Αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον ξύδι ή αλάτι Στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια, κοπανισμένα ελαφριά.

Από το βιβλίο
Γεύσεις από Παλιά Κοζάνη

Ματίνα Τσικριτζή Μόμτσιου, Φάνη Φτάκα Τσικριτζή