ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΟΖΑΝΙΤΗ

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, τιμώντας τη μνήμη του αείμνηστου Χρίστου Μπέσσα, διοργάνωσε εκδήλωση στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο για τα 10 χρόνια από την αποδημία του.Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Λάζαρος Τσικριτζής, ο οποίος και αναφέρθηκε στη διαδρομή του Χρίστου Μπέσσα Πρωτεργάτες της Οικολογικής Κίνησης ήταν ο Χρίστος, ο αείμνηστος Γ. Μπουντιούκος και ο Λάζαρος Τσικριτζής (ήμουνα κι εγώ μέλος).Ο Λάζος εξιστόρησε όλη τη διαδρομή του Χρίστου με την παρακάτω επισήμανση: «Ενεργός πολίτης και σκαπανέας της οικολογικής κίνησης, άνθρωπος των αγώνων,ενεργός διανοούμενος,αγαπούσε την τέχνη και το θέατρο, συγγραφέας και γιατρός στη διάθεσητου φτωχού ανθρώπου». Ο Χρίστος ήταν ανθρωπιστής και ιδεολόγος, άνθρωπος με αξιοπρέπεια, ταπεινός και πράος,πιστός στις αρχές του. Ήμασταν μάλιστα φίλοι από τα μαθητικά χρόνια.

Να θυμίσω ότι το μήνα Μάρτιο ε.έ. παρόμοια εκδήλωση για τη μνήμη του Χρίστουπραγματοποίησε ο σύλλογος Σαμαριναίων Κοζάνης (με ομιλητές τον Απ. Παπαδημητρίου και τον υπογράφοντα),καθώς ο Χρίστος είχε και ρίζα βλάχικη. Σημειωτέον ότι, εκτός των δύο βιβλίων που κυκλοφόρησαν, «Το χρονικό της Κοζάνης (1914-1919)» και «Ο Μάρτυρας αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Λιούλιας», υπάρχει και ένα τρίτο ανέκδοτο, «Το χρονικό της Κοζάνης 1920-1945 και ο Ιωακείμ Γ΄ Σερβίων και Κοζάνης. Θα πρότεινα να αναλάβει πρωτοβουλία ο πρόεδρος της Οικολογικής κίνησης για την έκδοση του έργου.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσυπέγραψαν τα μέλη αίτηση να δοθεί το όνομα του Χρίστου σε κάποια οδό της πόλης. Ως προς αυτό,έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω.Ο αείμνηστος Χρίστος δεν έχει ανάγκη από υπογραφές, για να δοθεί το όνομά του σε κάποια οδό. Δεν θα το δεχότανε ποτέ λόγω σεμνότητας και αξιοπρέπειας. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε οδό για τον Χρίστο. Το όνομά του θα έπρεπε να δοθεί στην πλατειούλα μπροστά από το σπίτι του στην οδό Γ. Σακελλάριου. Εκεί είναι η θέση του. Είναι θέμα ηθικής τάξεως και σεβασμού στη μνήμη της προσωπικότητας του Χρίστου. Δυστυχώς, εδόθη πέρυσι στη πλατειούλα το όνομα του ποιητή Αναγνωστάκη.Θα μπορούσε να δοθεί το όνομα του Αναγνωστάκη σε κάποια άλλη οδό, όπως υπάρχουν και άλλοι ποιητές.Μάλιστα, όπως έγραφε ο τοπικός τύπος,κατά την τοποθέτηση της πινακίδαςπαρέστη και ο Δήμαρχος Κοζάνης. Αυτή η επισημότητα προκαλεί εντύπωση. Ενώ ξεχάστηκε Χρίστος και όσα προσέφερε στην πόλη.

Προτρέπω, λοιπόν, τον πρόεδρο της Οικολογικής κίνησης Λάζαρο Τσικριτζή να αναλάβει πρωτοβουλία, όπως παίρνει θέση για πολλά άλλα πράγματα, να δοθεί το όνομά του Χρίστου στην πλατειούλα που είναι μπροστά στο σπίτι του και του ανήκει, μεταφέροντας τον ποιητή σε άλλη οδό. Και ας μηνυπάρχει η ανάλογη επισημότητα για τον αείμνηστο Χρίστος, που δεν τα ήθελε αυτά,ως ταπεινός άλλα αγωνιστής στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του λαού.Οι άνθρωποι αυτοί δεν λησμονούνται, και πρέπει να αποτελούν παράδειγμα σε όλη την τοπική κοινωνία, μάλιστα δε στη νεολαία. Αιωνία του η μνήμη.

Φωτογραφία «οι Πύλες» που είχε κάνει ο αείμνηστος  Χρίστος ανεβαίνοντας στον Ψηλό Αϊ-λιά.