ΣΗΜΕΩΣΕΙΣ  ΕΝΟΣ ΚΟΖΑΝΙΤΗ

Την περασμένη Πέμπτη 27 Ιουλίου, γιορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος,  επισκέφτηκα το γηροκομείο Κοζάνης όπου έχει ανεγερθεί από χρόνια Ναός στο όνομα του Αγίου Παντελεήμονος. Προσκυνώντας την Εικόνα και ανάβοντας κερί, μου θύμισε η  επίσκεψη  στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος του γηροκομείου,  την επίσκεψή που έκανα  προ 22 ετών, το 1995,  στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος  στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας,  όπου βρισκόμουνα και παρακολούθησα τη Θεία λειτουργία. Ο Ναός ήταν γεμάτος από την παρουσία πολλών πιστών. Και με εντυπωσίασε για μία ακόμη φορά το πλήθος των Ελλήνων που παρευρίσκοντο στην εκκλησία , ήταν και καθημερινή. Ώστε να εδραιωθεί και πάλι  η πεποίθησή μου ότι ο χώρος της εκκλησίας είναι το αποκούμπι των απόδημων Ελλήνων , δεδομένου ότι εκεί συναντιούνται οι ομογενείς ,ανταλλάσουν γνωριμίες με τους συμπατριώτες τους  απόδημους, συνομιλούν , και η  Ελληνική τους καταγωγή τους ενώνει , συνεργάζονται  αλληλοβοηθούνται,  προοδεύουν και ευημερούν .Συνεπώς, η εκκλησία είναι το ύψιστον αγαθόν που τους προσφέρει, Την Ορθοδοξία, το  χρώμα και την Ελληνική   ατμόσφαιρα . Το έχω συναντήσει σε όλες τις χώρες του εξωτερικού όπου ζουν οι απόδημοι Έλληνες. Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη και Ασία.

Λειτουργούσε ο επίσκοπος Ιωσήφ, ένα μορφωμένος ιεράρχης και αφοσιωμένος στην Ιεροσύνη του, όπως μου λέγανε οι εκεί Κοζανίτες. Δεν είναι πολλοί οι Κοζανίτες  , γι αυτό και δεν έχουν σύλλογο,  είναι όμως  ενταγμένοι στη Μακεδονική Ένωση. Θα αναφέρω αυτούς που συνάντησα. Τέσσερα αδέρφια Παλαιολόγου , παντρεμένα με παιδιά επιστήμονες και εγγόνια. Η μάνα τους Σοφία αείμνηστη ήταν το γένος Κορκά, τους είχα μικρανεψιούς. Τα τρία αδέρφια, Αντώνης, Κυριάκος και Πέτρος είχαν κατά καιρούς αναλάβει πρόεδροι της Παμμακεδονικής Ένωσης Αδελαϊδος.  Δίνουν μεγάλο αγώνα  για τη Μακεδονία. Ο τέταρτος Θωμάς ήταν διευθυντής σε Δημόσια κοινωνική υπηρεσία. Ο Γιώργος Κουτσουνίκος, για να θυμηθούν οι παλιοί, είναι γιος του Αργύρη Κουτσουνίκου που είχε μπακάλικο δίπλα στο φούρνο  Κορκά, επί της οδού Παύλου Χαρίση. Ο Γιώργος έχει μεγάλο πρακτορείο εφημερίδων και περιοδικών στην Αδελαϊδα και είναι και μέλος στον όμιλο  Ρόταρυ ( Mprant Xil- To ρυάκι του καφετί λόφου), με πήρε σε μια εκδήλωση του ομίλου που έγινε σε υποβρύχιο , θα επανέλθω επ’αυτού σε άλλο κείμενο. Τα αδέρφια Δουβαρτζίδη από το Ροδίτη Κοζάνης,  ο Θανάσης Κατσίκας διοικητικός υπάλληλος στο προξενείο, από το Καπνοχώρι Κοζάνης, η γυναίκα του Ελένη είναι  το γένος Δίκου .Πολύ καλός υπάλληλος με ενδιαφέρον  και εξυπηρέτηση των ομογενών . Ιωάννης Γκατζόπουλος, και Ελευθέριος Σαμαράς, από Βόϊο  και Κωνσταντίνος Δούβλος από Σιάτιστα. Είναι  και άλλοι από το Νομό  που δεν τους είδα.

Ο επίσκοπος Ιωσήφ  μετά τη θεία λειτουργία μας κάλεσε σε γεύμα , μαζί με τον πρόεδρο της Μακεδονικής Ένωσης Αδελαϊδος. Είχε καλέσει και τον Γενικό πρόξενο Σπύρο Αλιάγα, ένας διπλωμάτης καριέρας, μετά την Αδελαϊδα  εστάλη ως πρεσβευτής στην Ιαπωνία.  Κατά τη διάρκεια του γεύματος έγιναν πολλές συζητήσεις για το Μακεδονικό θέμα, ήταν και επίκαιρο, γιατί το βράδυ θα μιλούσα στην αίθουσα της Παμμακεδονικής ¨Ένωσης , όπου είχε διοργανώσει η Ένωση  μεγάλη εκδήλωση. Ο τίτλος του  θέμα ήταν «Ιστορική διαδρομή και πολιτιστική έκφραση  της  Μακεδονίας»’, με τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους που αναδεικνύουν τον Πολιτισμό και την Ελληνικότητα της Μακεδονίας  Πέλλα, Δίον, Βεργίνα και Αιανή-Ελείμια Κοζάνης. Η αίθουσα ήταν γεμάτη από Μακεδόνες και ομογενείς καθώς και από το σύλλογο Μεσολογγιτών , στον οποίο είχα μιλήσει για τον Κοζανίτη Νικόλαο Κασομούλη , που είχε πάρει μέρος ως οπλαρχηγός  με το σώμα του στην έξοδο του Μεσολογγίου και όπου είχε σκοτωθεί ο μικρότερος αδερφός του Γιάννης. Χαιρέτησαν τη συγκέντρωση ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αδελαϊδος, ο Επίσκοπος και ο γεν. Πρόξενος.

Οι εκεί Ελληνικές εφημερίδες και ο εκεί  Ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός   περιέγραψαν εκτενώς την ομιλία που αναφέρονταν στη Μακεδονία.

Παραθέτω φωτογραφίες

1-2 Εικ. από το εκκλησίασμα , φέρουν στο πέτο το αυτοκόλλητο της γιορτής, όπως στην Ελλάδα, όταν πανηγυρίζει η εκκλησία.

 

Εικ. 3. Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος

Εικ. 4. Από το γεύμα του επισκόπου.

 

Εικ. 5. Από την αίθουσα όπου μιλάω.

 

Εικ. 6. Η διοίκηση της Παμμακεδονικής Ένωσης της Αδελαϊδος, ο Επίσκοπος και ο γεν. Πρόξενος σε αναμνηστική φωτογραφία μετά την ομιλία.