Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας συζητά με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στο πλαίσιο της σειράς των e – συναντήσεων “Μισή ώρα στην economia”.

Ο Λ. Μαλούτας εξηγεί ότι στην περιοχή Κοζάνης έχει ήδη έρθει το σοκ της απολιγνιτοποίησης και ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί με καθυστέρηση πως φεύγει ο άνθρακας από τον ενεργειακό χάρτη, αλλά όπως προσθέτει «οι αλλαγές πρέπει να γίνουν ομαλά, ήπια και με κανόνες σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ώστε να μην κινδυνεύσει με οικονομική καταστροφή μια παραμεθόρια περιοχή της χώρας».

Διαπιστώνει ότι είναι εξαιρετικά στενά τα χρονικά περιθώρια για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και τονίζει ότι το χρονοδιάγραμμα είναι σε άμεση συνάρτηση με τις χρηματοδοτήσεις και μια σειρά αποφάσεων που θα διευκολύνουν τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

Μιλά επίσης για τις νέες επιλογές, για τον κρόκο Κοζάνης, τα αρωματικά φυτά, τα τοπικά προϊόντα, τα φωτοβολταϊκά, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για το πως αυτά θα συνεισφέρουν ώστε να ανακάμψει η τοπική οικονομία.

Δείτε το βίντεο