“ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΤΑΜΕ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΡΚΕΣ, ΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ , ΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ”

– Λάζαρος Τσικριτζής:  “Μεγάλο λάθος η Πτολεμαΐδα 5”

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις που υπάρχουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας  μετάβασης στη μεταλιγνιική εποχή για τις ανθρακοφόρες περιοχές της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης Λάζαρος Τσικριτζής, σχολίασε πως υπάρχει μια ευκαιρία για την περιοχή, αλλά ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με αγκάθια.
Χαρακτηριστικά, όπως απάντησε σχετικά στον Λύσανδρο Ρήγα και το ΡάδιοΛόγος ο Λάζαρος Τσικριτζής, μέσα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα πρέπει  και η περιοχή να εξασφαλίσει κάποια κεφάλαια για να μπορέσει να έχει έτοιμα σχέδια και το τοπίο να μην είναι θολό. “Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι στην Ευρώπη, ζητώντας να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένες δράσεις. Ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένα κεφάλαια για τη μεταλιγνιτική περίοδο , πριν πάρεις τα πολλά λεφτά από την ΕΕ, αν τα πάρεις”, σχολίασε σχετικά.  Επίσης, ο ίδιος ζήτησε να αλλάξει το τοπίο γύρω από τον Τοπικό Πόρο.

Μιλώντας για την επιτροπή που έγινε , στο δρόμο για τη δημιουργία της πλατφόρμας δίκαιης μετάβασης για τις ανθρακοφόρες περιοχές, ο κ. Τσικριτζής σχολίασε πως αρχικά η σύσταση της επιτροπής δεν είναι αντιπροσωπευτική, ωστόσο τελικά μπήκε ως μέλος και ο Νίκος Μάντζιαρης από τη WWF. Ακόμη, είπε πως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έφτασαν στην περιοχή όλοι οι ευρωπαίοι, μιας και λόγω ομίχλης δεν προσγειώθηκαν Θεσσαλονίκη .

“Διακρίνω μια προσπάθεια , των τοπικών φορέων, της περιφέρειας, να πατάμε σε δύο βάρκες. Και με το λιγνίτη, αλλά και με μια πράσινη μεταλιγνιτική περίοδο. Πως θα γίνει αυτό; Θα κοροϊδέψουμε πάλι τους κουτόφραγκους; Θα πάρουμε λεφτά για καινοτόμες επενδύσεις και θα πούμε, ότι πράσινος είναι ο λιγνίτης, που όμως είναι γκρι;”, αναρωτήθηκε ο κ. Τσικριτζής, σχολιάζοντας το ρόλο των τοπικών φορέων στο όλο εγχείρημα. Ζήτησε, στον αντίποδα, να πάνε τα χρήματα σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Σχολίασε και τη νέα λιγνιτική μονάδα, λέγοντας πως αυτό θα αποδειχθεί ένα μεγάλο λάθος, μιας και  όπως ο κ. Παναγιωτάκης της ΔΕΗ ανέφερε , η επιχείρηση δεν θα είναι ανταγωνιστική αν δεν δοθούν φθηνά δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα. “Όταν μπαίνεις σαν περιφέρεια μοντέλο, σε τρεις περιφέρειες της Ευρώπης, πως γίνεσαι πρωτοπόρος, φτιάχνοντας νέα λιγνιτική μονάδα;”, αναρωτήθηκε, ζητώντας να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για το μέλλον της περιοχής.

Β.Σ.