Τα δημοσιογραφικά ταξίδια κρύβουν πολλές εκπλήξεις για μας τους δημοσιογράφους, πέρα από τα beauty νέα… Μεταξύ αυτών και εξαιρετικό φαγητό τις περισσότερες φορές. Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Κοζάνη με την Κορρές, όπου επισκεφθήκαμε τους καλλιεργητές του κρόκου, γνώρισα το εστιατόριο Τρυποκάρυδος και τον σεφ του Θεόδωρο Καραθανάση… Γεύτηκα μοναδικές συνταγές που με ενθουσίασαν και ανάμεσα σ’ αυτές και μια υπέροχη σούπα με κρόκο Κοζάνης που αξίζει να δοκιμάσετε. Γι’ αυτό και εξασφάλισα από τον σεφ τη συνταγή!

της Μάνια Μπούσμπουρα

 
Κοτόσουπα με κρόκο Κοζάνης και λαζανάκι ή τραχανά ξινό!

soupa_krokos

Υλικά για 4 άτομα

2 μπούτια κοτόπουλο ξεκοκαλισμένα και χωρίς πέτσα, κομμένα μπουκίτσες (τα κόκαλα τα κρατάτε για το βράσιμο)

1 φλιτζάνι λαζανάκι ή πέτουρα (παραδοσιακά ζυμαρικά) ή 1 φλιτζάνι τραχανά ξινό άσπρο

1 κουτ. γλυκού ξερό μελισσόχορτο

1 κουτ. γλυκού εστραγκόν

0,5 γρ. κρόκος Κοζάνης σε σκόνη (2 φακελάκια)

50 γρ. κρέμα γάλακτος

4 κουτ. σούπας τουλουμοτύρι (εναλλακτικά, κάποιο αλμυρό τυρί σε κρέμα, κατίκι Δομοκού ή λίγη τριμμένη φέτα ή γιαούρτι)

αλάτι, πιπέρι και φρυγανισμένες φέτες ψωμιού σε λωρίδες

Εκτέλεση

Βράζουμε το κρέας μαζί με τα κόκαλα και ξαφρίζουμε. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το ζυμαρικό μας, αλάτι, πιπέρι και, στο τέλος, τα βότανά μας και την κρέμα γάλακτος.

Στη σουπιέρα προσθέτουμε μία κουταλιά τουλουμοτύρι και ένα-δυο μπαστουνάκια φρυγανισμένο ψωμί.

Καλή όρεξη!

 

karathanasis_trypokarydos
Ο Θεόδωρος Καραθανάσης ζει και εργάζεται στην Κοζάνη, εκεί όπου ο διάσημος κρόκος πρωτοστατεί σε κάθε ιδιαίτερο πιάτο. Μας είπε όμως ότι ως σεφ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλά υλικά και να τα αναδείξει, όπως άγρια μανιτάρια από τις γύρω περιοχές, άγρια χόρτα, κοινά στην ορεινή επαρχία αλλά δύσκολο να τα προμηθεύεσαι σε μια μεγάλη πόλη κ.ά. Μας αποκάλυψε ακόμη πως σε διάφορες συνταγές του χρησιμοποιεί το γκότζι μπέρι και το ιπποφαές από νέους ντόπιους καλλιεργητές, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Συμπληρώνει όμως ότι πρωταγωνιστής στις πιο ιδιαίτερες συνταγές του, τις οποίες μάλιστα έχει παρουσιάσει και σε εκπομπή του James Wong (γνωστός για τις βραβευμένες εκπομπές του στο BBC) αλλά και στο πρώτο γερμανικό κανάλι ARD, είναι πάντα ο κρόκος, και ο ίδιος καλλιεργεί μια μικρή έκταση.

Ο σεφ έχει υπάρξει Α’ μάγειρας και υπεύθυνος του ελληνικού τμήματος στην κουζίνα του σούπερ γιοτ «Turama», με επιβάτες τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, και σεφ πολλών άλλων εστιατορίων στο Κολωνάκι, τη Σαντορίνη και την Ολλανδία.

Τρυποκάρυδος (Μουράτη 3, Κοζάνη), τηλ. 24610-29915, trypokarydos.gr

 

Πηγή: www.iqbeaute.com