Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ στερούν από τους δικαιούχους τα αναπηρικά επιδόματα

Άνοιξε η υποβολή αιτήσεων  συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση σε θέσεις πλήρους και μερικής  απασχόλησης 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο. Μάλιστα αν διαβάσει ένας εργοδότης το ποσό που δίνει ο οργανισμός, θα συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα πολύ ικανοποιητικό. Με μια δεύτερη ανάγνωση όμως διαπιστώνει ότι αν απασχολήσει ένα άτομο με αναπηρία, αυτόματα θα κοπεί και το επίδομά του.

Το θέμα αυτό φυσικά και δεν περιορίζεται στα στενά όρια της περιφέρειάς μας, απλά γίνεται αναφορά για να εξηγηθεί και το φαινόμενο μη κάλυψης των θέσεων. Για ποιο λόγο ένα άτομο με αναπηρία να εργαστεί όταν θα κοπεί το αναπηρικό του επίδομα; Λες και παύει η αναπηρία κατά τη διάρκεια της απασχόλησης. Δυστυχώς όλοι οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων δεν σκέφτηκαν ποτέ αυτή την τόσο λογική παράμετρο.

Ανάλογα βέβαια λειτουργούν και οι επιχειρήσεις ύδρευσης της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, οι οποίες παρέχουν εκπτώσεις με εισοδηματικά κριτήρια. Στη ΔΕΥΑΚ συγκεκριμένα ισχύει το κοινωνικό τιμολόγιο σε εισοδήματα μέχρι 8.000 ευρώ προσαυξημένου κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί και μόνο με 67% αναπηρία και άνω. Κάτι ανάλογο ισχύει και στην ύδρευση του Δήμου Εορδαίας με έκπτωση 20% μόνο αν το ετήσιο εισόδημα είναι έως τις 10.000 ευρώ. Στις τηλεθερμάνσεις  για κάποιους λόγους δεν υπάρχει καμία έκπτωση .

Το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ αγγίζει πάλι τους αναπήρους με 67% αναπηρία , τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης με γενναία έκπτωση άνω του 50% της κατανάλωση και με εισόδημα έως 23.500 ευρώ. Στο Δήμο Κοζάνης δεν ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για τη μείωση στα τέλη, αλλά μπαίνει πάλι ως προϋπόθεση η αναπηρία 67% και άνω. Άλλωστε ουδείς παύει να είναι ανάπηρος, επειδή το εισόδημά του ξεπερνάει κάποιο ποσό.

Τα ΚΤΕΛ Κοζάνης δίνουν τη δυνατότητα μετακίνησης με το μισό εισιτήριο εφόσον υπάρχει αναπηρική κάρτα, ενώ στα αστικά κινείται κανείς δωρεάν με την υπόδειξή της. Οι μειώσεις στις μετακινήσεις και στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας δίνονται επειδή τα άτομα με αναπηρία έχουν πολύ περισσότερες ανάγκες και αυτές οι ανάγκες δεν σταματούν επειδή κάποιος έχει γεμάτο ή όχι πορτοφόλι .Επίσης ΑμΕΑ δεν είναι μόνο αυτός που έχει αναπηρία 67% και άνω.

Ι.Π.