Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, η ημερίδα για το κάπνισμα που διοργάνωσε ο Δήμος Κοζάνης από κοινού με τον Ιατρικό και το Φαρμακευτικό Σύλλογο της πόλης, στα πλαίσια της ενημερωτικής καμπάνιας του πρώτου για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και την ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας συζητήθηκαν οι συνέπειες του καπνίσματος στην ανθρώπινη υγεία, τόσο από άποψη παθολογική, όσο και από άποψη ψυχολογική, καθώς, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης “το τσιγάρο έχει μία πολυδιάστατη επίδραση στον άνθρωπο”, ενώ ο ίδιος συνέχισε “επιδιώκουμε να αγγίξουμε ευαίσθητες χορδές των ανθρώπων, ώστε να διεγείρουμε τα αντανακλαστικά απέναντι στο τσιγάρο”. Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, η κοινωνία φαίνεται να είναι, πλέον, περισσότερο ώριμη και οι συνθήκες επιτρέπουν να γίνει αυτό το βήμα ώστε να εφαρμοστεί η απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, ζήτημα που δεν εκφράζει τη λατρεία απέναντι στην εφαρμογή του νόμου, αλλά την ανάγκη υπεράσπισης των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των περισσότερο αδύναμων πολιτών.

Σε ερώτηση σχετικά με την ένταση και τη συχνότητα των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν στις απόκριες που πλησιάζουν ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε “προφανώς την απόκρια δε θα εξαντληθεί η αυστηρότητα, αντιλαμβάνεστε όμως ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνουν και έλεγχοι εντατικοί, και, σαφώς, το έχουμε πει και εγώ θα συνεχίσω να το επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να υπάρξει μία κεντρική πρωτοβουλία  από την Κυβέρνηση, από το αρμόδιο Υπουργείο, για να μπορέσει να εφαρμοστεί αυτή η νομοθεσία και αυτό το μέτρο πανελληνίως και παντού, έτσι ώστε να μην υπάρχουν και ζητήματα ασύμμετρης ή δίκαιης εφαρμογής της νομοθεσίας. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε και είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα αυτό”.

Για τη δύναμη της ενημέρωσης, καθώς και για τη σημαντικότητα της σύμπραξης των δυνάμεων του Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου σε συντονισμό του Δήμου Κοζάνης μίλησε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά “αυτός ο σκοπός πραγματικά είναι ένας άγιος σκοπός, που αγιάζει τα μέσα, δηλαδή, αυτή τη στιγμή. Αν μπορέσουμε να γλυτώσουμε κάποιους ανθρώπους από τα τσιγάρα, νομίζω ότι αυτό το πράγμα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία τους και για τη ζωή τους”. Κλείνοντας, ο ίδιος ανέφερε ότι τόσο ο Ιατρικός, όσο και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης είναι πρόθυμοι να ενισχύσουν οποιαδήποτε στιγμή την προσπάθεια του Δήμου, ενώ δήλωσε ότι θα υπάρξει μία καμπάνια και στα σχολεία, κυρίως της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς στην Ελλάδα το κάπνισμα ξεκινάει στην ηλικία των δώδεκα, περίπου, χρόνων.

Ε.Σ.