Παρουσία πλήθους κόσμου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Χρ. Αλευρά “Ο Κοζανίτης έμπορος Κωνσταντίνος Δ. Τακιατζής”. Στην παρουσίαση οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο έργο του, το οποίο αποτέλεσε σημείο αναφοράς υψηλού ήθους, καθώς συνέβαλε τα μέγιστα στην ακμή της ελληνικής παιδείας στην Κοζάνη, παραχωρώντας πολύτομα βιβλία στη βιβλιοθήκη της Σχολής της, σε μια εποχή που ο Ελληνισμός είχε ανάγκη από τις απαραίτητες βάσεις για τη διατήρησή του.
Επίσης σε στοιχεία της προσωπικής του ζωής και αλλά και ολόκληρης της οικογένειας Τακιατζήδων .

Το βιβλίο παρουσίασαν οι Γιώργος Νικολάου επίκουρος καθηγητής τομέας ιστορίας νεοτέρων χρόνων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Νίκος Αναστασόπουλους, επίκουρος καθηγητής τομέας ιστορίας νεοτέρων χρόνων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ, κλασσικής αρχαιολογίας Δημήτρης Μυλωνάς. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εταιρία Δυτικομακεδονικών μελετών.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο και την οικογένεια του Τακιατζήδων:

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, από τον 17ο αι. κ.ε., αρκετοί Δυτικομακεδόνες στράφηκαν στο εμπόριο και ταξίδεψαν στις χώρες της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης ή σε άλλες βαλκανικές χώρες, όπου πολλοί πλούτισαν, γεγονός που είχε ως συνέπεια την αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η οικογένεια των Τακιατζήδων της Κοζάνης. Οι πρόγονοι του Κων. Δ. Τακιατζή πλούτισαν με τις εμπορικές και χρηματιστηριακές τους επιχειρήσεις που δημιούργησαν τόσο στην Πέστη όσο και στη Βιέννη. Μεγάλο μέρος από τα κέρδη των εμπορικών αυτών επιχειρήσεων τα επένδυσαν στην Κοζάνη, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

Στην ανά χείρας εργασία παρουσιάζεται ο κύκλος των οικονομικών δραστηριοτήτων του Κων. Δ. Τακιατζή στα μέσα του 19ου αι., βάσει ανέκδοτων εγγράφων εμπορικής και οικονομικής φύσεως, από τα Αρχεία των. Δ Τακιατζή και Δημ. Κοεμτζή, που απόκεινται ανέκδοτα, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, στη Δημοτική Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Τα έγγραφα, που μελετώνται και αξιοποιούνται για πρώτη φορά, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τις εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες της οικογένειας Τακιατζή.