Το απόγευμα της Τετάρτης στο ΚΑΠΗ Κοζάνης, επί της οδού Φον Κοζάνη & Γρανικού πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και των πτώσεων. Άτομα τρίτης ηλικίας αλλά και ενδιαφερόμενοι για το θέμα παρακολούθησαν την ενημέρωση. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για θέματα υγείας που σχετίζονται με την πρόληψη και διαχείριση της οστεοπόρωσης και των πτώσεων καθώς και η ανάπτυξη της πρωτογενούς πρόληψης για την αποφυγή των πτώσεων στην τρίτη ηλικία και ιδιαίτερα σε επίπεδο Αγωγής Υγείας (αλλαγή στάσεων και συνηθειών, υιοθέτηση υγιούς τρόπου ζωής, τροποποίηση συμπεριφορών). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και ενδεικτικές ασκήσεις φυσιοθεραπείας.

Η οστεοπόρωση είναι νόσος που οφείλεται στην απώλεια οστικής μάζας. Η οστική μάζα σχηματίζεται σιγά – σιγά από την αρχή της ζωής του ανθρώπου, φθάνει στη μεγαλύτερη πυκνότητα της (κορυφαία οστική μάζα) στην ηλικία των 25-35 ετών και από την ηλικία των 45 ετών αρχίζει να μειώνεται σταδιακά. Οι παράγοντες κινδύνου που καθιστούν ένα άτομο πιο επιρρεπές στην εκδήλωση της νόσου είναι η προχωρημένη ηλικία, ο σωματικός τύπος (οι λεπτές και αδύνατες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν οστική πυκνότητα με το πέρας του χρόνου), η κληρονομικότητα, η φυλή (ασιάτες και λευκοί), απώλεια οιστρογόνων, χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης D, αδράνεια (έλλειψη σωματικής άσκησης), κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, μακροχρόνια χρήση φαρμάκων (κορτικοστεροειδών, και αντιεπιληπτικών), ορισμένες εγχειρήσεις στο πεπτικό σύστημα και τέλος ορισμένες ιατρικές καταστάσεις (νευρογενής ανορεξία, καρκίνος, νοσήματα του συκωτιού, κοιλιοκάκη και υπερπαραθυρεοειδισμός).

Αντίθετα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί στην πλειοψηφία των ατόμων αρκεί να ακολουθηθούν ανάλογα μέτρα:

• Λήψη αρκετού ασβεστίου και βιταμίνης D.
• Ασκηση. Στην πρόληψη της οστεοπόρωσης έχει παρατηρηθεί ότι η άρση βαρών συντελεί σημαντικά στην ενδυνάμωση της οστικής μάζας.
• Αποφυγή – διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ. Αμφότερα συμβάλλουν στην μείωση της οστικής μάζας.
• Ενημέρωση ιατρού στην περίπτωση που ένας από τους δύο γονείς είχε οστεοπόρωση.
• Σε περίπτωση λήψης κορτικοστεροειδών, αντιεπιληπτικών ή θυρεοειδικών φαρμάκων χρειάζεται η γνώμη του γιατρού για το ενδεχόμενο εξέτασης οστικής πυκνότητας ή την λήψη ειδικών μέτρων για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
• Πραγματοποίηση εκτίμησης του κινδύνου και λήψη αντίστοιχων μέτρων.
• Ενημέρωση σχετικά με τη θεραπεία υποκατάστασης ορμονών.
• Τακτική παρακολούθηση και λήψη 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα (1.500 mg αν δεν γίνεται θεραπεία υποκατάστασης ορμονών).
• Προγραμματισμός τακτικής άσκησης. Αύξηση της δύναμης, της ευλυγισίας και της ισορροπίας, χαρακτηριστικά τα οποία τείνουν να μειώνονται με τη γήρανση.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος του Υπουργείου Υγείας «Οργάνωση και Ανάπτυξη Εθνικού Πιλοτικού Προγράμματος Προαγωγής της Υγείας των Ηλικιωμένων Ατόμων – ΗΠΙΟΝΗ» από τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας Δ. Κοζάνης, το Π.Τ Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Δυτ. Μακεδονίας, το Σύλλογο Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Δυτ. Μακεδονίας και το Π.Τ Δυτικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών.