“ΕΠΑΝΗΛΘΕ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ – ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ”

– “Ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα”

Για μια “αποφασιστική νίκη” αναφορικά με τις εξελίξεις για την κατ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup για την ελληνική αξιολόγηση, κάνει λόγο σε συνέντευξή του στον “Π.Λ.” ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης, σημειώνοντας πως “επανήλθε η σταθερότητα και πλέον κλείνουν τα κινδυνολογικά σενάρια” .

Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Δημητριάδη έχει ως εξής: “Επήλθε τελικά συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλείς των θεσμών, ώστε να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία σύντομα. Αξίζει να σημειωθεί πως περιλαμβάνεται ο απαράβατος όρος που θέσαμε , “ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα”. Επίσης, αποδεχτήκαμε να νομοθετηθούν μεταρρυθμίσεις από το 2019 και μετά  με την προϋπόθεση ότι το δημοσιοοικονομικό ισοζύγιο θα είναι ουδέτερο. Δηλαδή, θα εξετάσουμε την πιθανότητα αλλαγής μείγματος διαρθρωτικών παρεμβάσεων από το 2019 και μετά, χωρίς καμία δημοσιονομική επιβάρυνση”.
Επίσης, όπως προσέθεσε ο ίδιος, “μένει να προσδιοριστεί η δυνατότητα επιστροφής στην εργασιακή κανονικότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πριν από το τέλος του τωρινού προγράμματος”. Όπως σημείωσε ο κ. Δημητράδης είναι πολύ σημαντική η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ, με στόχο τη δημιουργία 100 χιλ. θέσεων εργασίας στη χώρα. Τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος τη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά από την παγκόσμια τράπεζα, προσέθεσε.

“Πεύχαμε μια αποφασιστική νίκη σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιλέον μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Όλα αυτά που ζητούσε για επιπλέον μέτρα για μετά το 2018 δεν υπάρχουν στην ατζέντα της περεταίρω συζήτησης. Επανήλθε η σταθερότητα και κλείνουν τα κινδυνολογικά σενάρια που διατηρούνταν όλο αυτό το διάστημα”, είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το θα περιλαμβάνουν τα μέτρα από το 2019 ο κ. Δημητριάδης είπε πως: “Εν λευκώ δεν υπάρχει τίποτα, υπάρχουν συνεννοήσεις με βάση ένα πολιτικό πλαίσιο έχουν στόχο την ανάπτυξη”. Είπε, επίσης, πως τα μέτρα θα βοηθήσουν τα ανάπτυξη και πως  δεν θα παρθούν μέτρα εις βάρος μισθών και συντάξεων, αλλά μέτρα ανακούφισης και στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Για το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, απάντησε πως θα παρθεί ένα σύνολο αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με στόχο να αμβλυνθούν “οι στρεβλώσεις του παρελθόντος”, διευκρινίζοντας πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων, ενώ θα γίνει σταθεροποίηση των μισθών προς τα πάνω, καθώς υπάρχουν και θετικές εξελίξεις στο κομμάτι των συλλογικών συμβάσεων.

Ο ίδιος εκτιμά, τέλος, πως η συμφωνία θα επέλθει μέχρι το επόμενο Γιούρογκρουπ στις 25 Μαρτίου , ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια για τις περαιτέρω συζητήσεις.

 

 

Β.Σ.