ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

-“Τοποθετούμαστε για να μην πει κανείς ότι κρυβόμαστε “

Υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων, για κάθε χρήση εσωτερική και εξωτερική, όπως αυτή διαμορφώθηκε στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008, τάσσεται για το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους των Σκοπίων, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης. Η θέση του, σαφώς, διαφοροποιείται από αυτή των υπολοίπων δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα, αποφασίζουν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικότερα, ο δήμαρχος δήλωσε στον “Π.Λ.” για το θέμα πως: “Είναι ένα θέμα που άπτεται του υπουργείου Εξωτερικών , που έχει την ευθύνη διαχείρισης του θέματος και έχει και την ανάλογη εμπειρία . Η δική μας άποψη, όλων των υπολοίπων, είναι για να εκφράσουμε την άποψή μας και αυτό γιατί υπάρχει αναστάτωση στην κοινωνία και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον! Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση εξωτερική πολιτική, πλην των αρμοδίων οργάνων , του κράτους, του υπουργείου και της συζήτησης που γίνεται στη Βουλή.
Επειδή έχει επανέλθει το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους, εγώ  θα εστιάσω πρώτα στο γεγονός ότι κατά την άποψή μας το θέμα πρέπει να λυθεί γιατί ταλανίζει τις σχέσεις των δύο κρατών τα τελευταία είκοσι χρόνια, με νομίζω κακές συνέπειες και για τη χώρα μας και για την περιοχή μας ειδικότερα αλλά και για τη γειτονική χώρα. Όποιοι έχουν άποψη βλέποντας που έχει πάει η όλη ιστορία , έχει δυστυχώς δημιουργηθεί ένα status quo αναγνώρισης του κράτους αυτού με το όνομα, σκέτο πλέον, Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Νομίζω πως , προς το συμφέρον και των δύο χωρών είναι η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης και κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος, η οποία θα είναι αυτή όπως διαμορφώθηκε στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή το 2008, που προέβλεπε μια σύνθεση ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων, για κάθε χρήση εσωτερική και εξωτερική,. Σαφώς η όποια λύση πρέπει να διασφαλίσει τη διάλυση των όποιων αλυτρωτικών και επεκτατικών βλέψεων υπάρχουν και να διασφαλίσει ότι θα γίνει συμβιβασμός στην ιστορία της χώρας μας , στην ιστορία της περιοχής μας και μια επιβεβαίωση ότι ιστορικά η Μακεδονία, η αρχαία Μακεδονία, αποτελεί κομμάτι του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει μια αμοιβαία , συμφέρουσα λύση που θα σέβεται ις ευαισθησίες της χώρας μας, της περιοχής μας και θα βάλει τις βάσεις για την πρόοδο των δύο λαών”.

 

“Τοποθετούμαστε για να μην πει κανείς ότι κρυβόμαστε “

Ερωτηθείς για το ψήφισμα της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, που δεν αποδέχεται τη χρήση του όρου Μακεδονία  και κατά πόσο συμφωνεί, ο δήμαρχος Κοζάνης απάντησε πως η τοποθέτησή του είναι σε τελείως διαφορετικό πνεύμα , σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν κρύβεται από την άποψή του, λέγοντας πως: “ο καθένας έχει την άποψή του και ο καθένας ωφέλει να κινείται, και δεν αναφέρομαι στην ΠΕΔ, μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων του και των δραστηριοτήτων του. Οι αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι άλλες, αλλά επειδή υπάρχει μια ευαισθησία στο θέμα, τοποθετούμαστε για να μην πει κανείς ότι κρυβόμαστε “.
Τέλος, ξεκαθάρισε πως απουσίαζε από τη συνεδρίαση γιατί είχε προγραμματισμένο ραντεβού από πολύ καιρό πριν, και μάλιστα είχε ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της ΠΕΔ, ζητώντας αλλαγή της συνεδρίασης, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Β.Σ.