Πριν από λίγο καιρό η ΓΣΕΕ συγκέντρωσε και παρουσίασε  ενώπιον της «Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης», στοιχεία που δείχνουν  την κατάσταση των εργασιακών σχέσεων και αμοιβών από το 2010 και μετά, όταν  οι δανειστές και οι εγχώριοι συνεργάτες τους εφάρμοσαν τα μνημόνια. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι συγκλονιστικά για την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και αποδεικνύεται περίτρανα ποιος ήταν ο κρυφός στόχος των μνημονίων με όχημα το χρέος της χώρας.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στη χώρα αμείβονται με μισθούς μέχρι 400 ευρώ. Άλλο ένα εκατομμύριο μένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, την ίδια ώρα που η μερική απασχόληση αποτελεί πλέον καθεστώς.  Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι λαμβάνουν μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά,  500.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι με σχέσεις μερικής απασχόλησης, έχουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω και από το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που παρουσίασε η ΓΣΕΕ στην Ευρωπαϊκή επιτροπή, η οποία πιθανώς και να ξύθηκε. Αν ήταν να κερδίζονται τα εργατικά δικαιώματα σε κλειστές διορισμένες επιτροπές, τότε θα ήμασταν όλοι κερδισμένοι και οι αγώνες θα ήταν περιττοί.

Ας κάνουμε τώρα μια απλή σύγκριση των παραπάνω στοιχείων με το περιεχόμενο των νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν πριν λίγες μέρες στην βουλή και αφορά τις απολαβές των αιρετών (βουλευτών, δημάρχων, νομαρχών και διοικητών δημοσίων οργανισμών). Έτσι λοιπόν οι κύριοι βουλευτές μας σε αγαστή συνεργασία (δεν γνωρίζω αν κάποιο κόμμα διαφοροποιήθηκε), ψήφισαν για τους εαυτούς τους την αυτοεξαίρεσή τους από κάποια χαράτσια που επιβάλλονται σε όλους τους εργαζόμενους.

Πρώτον την ελάφρυνση τους από την εισφορά αλληλεγγύης.

\Δεύτερον την  εξαίρεση των βουλευτών, δημάρχων, αντιδημάρχων, νομαρχών και ΣΙΑ από τη μείωση των συντάξεων, με εξαίρεση από τον κόφτη, την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και τον επανυπολογισμό προς τα κάτω που υφίστανται όλοι οι πολίτες!

Τρίτον το αφορολόγητό τους μέχρι το 80% των εσόδων τους.

Επίσης απάλλαξαν το εαυτό τους από αδικήματα για τα οποία όλοι οι υπόλοιποι πολίτες πηγαίνουν φυλακή: Της απιστίας περί την υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος, της συκοφαντικής δυσφήμισης!

Δεν είναι λοιπόν αυτά τα προνόμια, προνόμια εξαγοράς συνειδήσεων; Γιατί ναι μεν όλοι οι παραπάνω και ιδιαίτερα οι βουλευτές εξυπηρετούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά όσο να πεις ένα κοκαλάκι πρέπει και αυτοί να το γλύψουν \, ώστε να είναι πειθήνια και «καλά» παιδάκια.

Λύση δεν είναι βέβαια η κατάργηση του κοινοβουλίου και των άλλων δημοκρατικών θεσμών. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι η διεύρυνση του λαϊκού ελέγχου και η διευρυμένη συμμετοχή των  πολιτών στα κέντρα των αποφάσεων, μέσα από διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, όπως και η παραδειγματική τιμωρία των επίορκων.

ΠΑΤΣΩΝΑΣ  ΜΑΝΩΛΗΣ