ΑΙΑΝΗ 25/1/2021
Προς: Πρόεδρο
της Τοπικής Κοινότητας Αιανής
Kοινοποίηση: Τοπικοί Σύμβουλοι

ΘΕΜΑ: Αίτημα συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου Αιανής (με όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα λόγω covid-19), για την εναντίωση στα σχέδια δημιουργίας ΧΥΤΕΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων) Αμιάντου στο χώρο των ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι.

Οι κάτοικοι της Αιανής και όχι μόνο, είναι ανάστατοι και ανησυχούν εξαιτίας των σχεδίων δημιουργίας ΧΥΤΕΑ Αμιάντου στο χώρο των ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι , τα οποία σταμάτησαν τη λειτουργία τους το 2000, γιατί αποδείχθηκε όπως είναι γνωστό σε όλους, ότι ο αμίαντος είναι καρκινογόνος, είναι μια απειλή για την υγεία του λαού.

Οι κυβερνώντες (κεντρικά και τοπικά) προβάλλουν το επιχείρημα των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν και τα ανταποδοτικά οφέλη που θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες. Για εμάς δεν μπαίνει στο ζύγι η προστασία του περιβάλλοντος και υγεία ή η ανάγκη για εργασία.

Η επένδυση αυτή όπως και άλλες που θα γίνουν, γίνονται παράλληλα με την απελευθέρωση της ενέργειας-την απολιγνιτοποίηση, πολιτική που εξαθλιώνει το λαό της χώρας και ειδικά της περιοχής μας. Οι επενδυτές θέλουν να αξιοποιήσουν το φιλοεπενδυτικό κλίμα (ειδικές οικονομικές ζώνες- ανεξέλεγκτη κατασκευή ΑΠΕ κλπ), που δημιούργησαν και συνεχίζουν, η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση με τη συμβολή και των τοπικών αρχών.

Στη βάση αυτή, είναι χρέος μας να πάρουμε θέση και να συνταχθούμε με το λαό της περιοχής, που αντιδρά σε αυτή την εξέλιξη, ώστε να ακυρωθούν στην πράξη τα σχέδια δημιουργίας ΧΥΤΕΑ Αμιάντου στα ΜΑΒΕ.

Αιανή 24/1/2021