Οι Ειδικές Αποστολές της ΕΡΤ επέστρεψαν στις περιοχές που ήρθαν πρώτες με την πανδημία , Δαμασκηνιά, Δραγασιά και Καστοριά . «Θα έρθει το μικρόβιο από την Ιταλία και την Ισπανία στην Δαμασκηνιά ; Το μικρόβιο είχε έρθει στη Δαμασκηνιά και εμείς δεν το ξέραμε» αναφέρει η κα Τσακίρη από τη Δαμασκηνιά.

«Πέρασε ένα χρόνος αλλά δέκα στην ψυχολογία μας» Ακούγαμε ,διαβάζαμε , νομίζαμε ότι ήταν μακριά, ,αλλά ήρθε δίπλα μας . Μα φόβισε πολύ γιατί βλέπαμε στην Ισπανία και Ιταλία ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς είπε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββαόπουλος.

Ο Χρήστος Κουσουρής , πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Καστοριάς ανέφερε ότι «χάσαμε τον πρώτο συνάδελφο που εργαζόταν στο μικροβιολογικό του νοσοκομείου. Τις πρώτες μέρες δεν υπήρχαν μέσα για να τον πολεμήσουμε. Δεν προλαβαίναμε να απολυμαίνουμε τους χώρους, δεν ξέραμε τι να πιάσουμε, εγώ την οικογένειά μου την φίλησα Μεγάλη Παρασκευή από το Φεβρουάριο .Το Νοσοκομείο είχε φτάσει στα όριά του. Ξαφνικά βρεθήκαμε να είναι το πρώτο νοσοκομείο με τέτοια περαστικά».

Οι γουνοποιοί βρέθηκαν στο επίκεντρο, οι καστοριανοί είναι κοσμοπολίτες είπε γουναράς . «Με το που πήγαμε Ιταλία και κατά την επιστροφή μας δυστυχώς υπήρχε κατακραυγή λόγω της παρουσίας μας στην έκθεση και κυρίως από τα ΜΜΕ» .»Οι γουναράδες βοήθησαν την κοινότητα και το νοσοκομείο. Λόγω του εμπορικού δικτύου ανά τον κόσμο ο, τιδήποτε χρειαζόταν το νοσοκομείο τα φέρναμε» .Οι κοινωνικός στιγματισμός δημιουργεί δυσφορία και μέρος αυτού έχουν τα ΜΜΕ με την πανδημία να αποτελεί μια αφορμή να ξαναδούν κάποια πράγματα αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η Αγνή Τσακίρη και η Λαμπρινή Σμαροπούλου από τη Δαμασκηνιά και Δραγασιά μιλούν «. Βλέπω τα σπίτια και συγχύζομαι, όλα κλειστά. Το καλοκαίρι δεν ήρθε κόσμος .Ένα καφενείο είχαμε και αυτός χάθηκε .Αυτό που είδα εγώ να μην το δει καθένας. Μας χτύπησε άσχημη αρρώστια. Να προσέχετε εσείς οι νέοι .Ακούω μερικοί δεν πιστεύουν. »αναφέρει η κα Τσακίρη.

«Σοκ, φοβηθήκαμε, το παρουσίασαν τρομακτικό, πεθαίνεις εύκολα, με τα τηλέφωνα επικοινωνούσαμε με τη γειτονιά . Εμείς έχουμε θάρρος για όλα για αυτό αντέχουμε. Με την ελπίδα ζήσαμε , να πάνε καλύτερα τα πράγματα , αλλά δεν πήγαν , μας έδωσαν άλλη μια ελπίδα το εμβόλιο, του χρόνου τέτοιο καιρό θα λέμε για τα εμβόλια αν πήγαν καλά ή δεν πήγαν» είπε η κα Σμαροπούλου.

Εκείνη την περίοδο δημιουργήθηκε ένα κλίμα ενότητας να βοηθήσουν στο νοσοκομείο Καστοριάς , σταματούσαν στην πύλη και έδιναν νερά., 49 σύλλογοι προσφέρθηκαν και μαζέψανε 11.600 ευρώ. ακόμα και από τη διασπορά μαζεύοντας 30.000 δολάρια. Ο εγκλεισμός μεγάλο πρόβλημα, χάθηκε η επαφή…

Ιωάννα Παπαδημητρίου