“Τα χρήματα θα δοθούν μετά τα τελικά αποτελέσματα στις εκλογες” αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο. Ο καυγάς ολοκληρώθηκε με το επίμαχο στοίχημα…

Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές, όμως το ενδιαφέρον είναι μειωμένο σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Το πολιτικό θερμόμετρο σε αντιδιαστολή με εκείνο του υδραργύρου που «καίει» τη Λάρισα τις τελευταίες ημέρες.

Δεν ήταν όμως έτσι πάντοτε τα πράγματα. Στο όχι και τόσο μακρινό, 1984, τότε που στα χωριά τα καφενεία χωρίζονταν σε «πράσινα» και «μπλε», η προεκλογική περίοδος δεν είχε σε τίποτε να ζηλέψει από το σενάριο της αξέχαστης ασπρόμαυρης Ελληνικής ταινίας «Τζένη – Τζένη».

Ένα νησί να «σφάζεται» στην ποδιά δύο υποψηφίων για την βουλή, του Γκόρτσου και του Μαντά. Μία ακριβέστατη μεταφορά της ιστορίας αυτής στην πραγματικότητα κάθε μικρής κοινωνίας στην επαρχία, επαναλαμβάνονταν για αρκετά χρόνια, με πρωταγωνιστές πάντοτε τους δύο πολιτικούς φορείς που σημάδεψαν την μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μας.

Με την προκήρυξη των εκλογών, οι κάτοικοι ξεχνούσαν συγγένειες, φιλίες, συνεταιρισμούς, κάθε είδους κοινωνικούς δεσμούς και φίλτραραν τις σχέσεις τους με μοναδικό κριτήριο αν κάποιος ασπάζεται τις ίδιες πολιτικές αντιλήψεις ή τις διαφορετικές.

Έτσι, τα δύο ή περισσότερα καφενεία του χωριού, «βάφονταν» μπλε ή πράσινα, φιλοξενώντας αντιστοίχως τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ.

Όταν βέβαια για κάποιο λόγο οι πολιτικοί «αντίδικοι» συναντιόνταν, τότε μπορούσε κανείς να περιμένει τα πάντα, ακόμη και… σύρραξη. Βέβαια δεν εξέλειπαν και οι ευρηματικές, πολιτισμένες περιπτώσεις αντιλογίας, όπως το ιστορικό παράδειγμα του 1984, στο Λιβάδι της Ελασσόνας στη Λάρισα.

Εκεί όπου όπως αποκαλύπτει έγγραφο «ντοκουμέντο» δύο χωριανοί έβαλαν στοίχημα 300.000 δραχμών (εξαιρετικά μεγάλο το ποσό για την εποχή) ποντάροντας στη νίκη του κόμματός τους. Εγγυητής ένα τρίτο πρόσωπο, το οποίο συνέδραμε στη σύνταξη του «συμφωνητικού» για το στοίχημα

Το στοίχημα σε χωριό της Λάρισας

Όπως αναφέρει η σελίδα στο facebook «Πρωινή Εφημερίδα Λιβαδίου» το έγγραφο έφθασε στην κατοχή της, μέσω του παλιού φούρναρη του χωριού.

Για την ιστορία αναφέρουμε πως οι ευρωεκλογές της 17ης Ιουνίου του 1984 ανάδειξαν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου μεγάλο νικητή (41,5% με 38%), έναντι της Ν.Δ. του Γεωργίου Αβέρωφ, ο οποίος λίγο μετά θα έδινε τη σκυτάλη στην ηγεσία του κόμματος, στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη…

newsit.gr