Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ

Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν μελλοντικά και τα ψάρια της λίμνης λόγω της μεγάλης πτώσης της στάθμης της, επεσήμανε μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης Λάζαρος Τσικριτζής. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρωτοφανή κατάσταση που επικρατεί στον Αλιάκμονα, στη λειτουργία των φραγμάτων, στην λειψυδρία, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει πολιτική βούληση και να βρεθεί μια λύση, τη στιμή μάλιστα που κάποιοι μιλούν για την ανάπτυξη της λίμνης.

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει το θέμα της πτώσης της στάθμης ο Λάζαρος Τσικριτζής, Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης, επεσήμανε ότι η στάθμη αυξομειώνεται συν – πλην δέκα μέτρα κάθε χρόνο αλλά εφέτος η κατάσταση είναι τραγική: “Έχουν επιληφθεί και οι αρμόδιες υπηρεσίες, έχει πέσει πολύ η στάθμη, αλλά για εμάς η αιτία είναι και η λειψυδρία. Ο Οκτώβριος, όπως βλέπουμε είναι ένα μικρό καλοκαιράκι , οι παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής , η συνολική διαχείριση που γίνεται με τη λεκάνη του Αλιάκμονα κ.α. Οι αρμόδιοι πρέπει να πάρουν αποφάσεις. Τέρμα οι διαβουλεύσεις, χρειάζεται πολιτική βούληση και πολιτικές αποφάσεις. Ο Αλιάκμονας είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας και ο μισός έχει γίνει φράγματα , προγραμματίζονται αρδευτικά ερήμην ο ενός του άλλου  και σε λίγο θα έχουμε έργα και δεν θα έχουμε νερό…”, ανέφερε με νόημα.

Δεν είναι μόνο το ποσοτικό ζήτημα, είναι και το ποιοτικό, αφού όταν μειώνεται ο όγκος του νερού αυξάνεται και η περιεκτικότητα των ρύπων, δηλαδή αυξάνεται η ποσότητα του αλατιού στη λίμνη, όπως τόνισε. “Μιλάμε για την ανάπτυξη της αλιείας στην περιοχή ενώ το ποτάμι περνάει σκαμπανεβάσματα , μια αλυσίδα ψαριών θα εξαφανιστούν. Οι παρενέργειες είναι ορατές…”, σημείωσε επίσης.

Μάλιστα , όλα αυτά γίνονται ενώ κάποιοι εξακολουθούν να ψαρεύουν παράνομα στην λίμνη…


Β.Σ.  

 

 

 

 

Κράτα το