Προσφυγή στη ΡΑΕ για την χρηματοδότηση της υπογειοποίηση των καλωδίων στην Ποντοκώμη

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας αναφέρθηκε στην κινητοποίηση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς .Κάποιοι εργάζονται στο δήμο και έχουν επαναλαμβανόμενες συμβάσεις, ακόμα και 18 χρόνια  δουλειά στο δήμο. Έχουν μάλιστα  ξεκινήσει διαδικασία προσφυγής για την μονιμοποίησή τους ένα θέμα που θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Επίσης αναφέρθηκε στην υπογειοποίηση των καλωδίων στην Ποντοκώμη μετά από συνάντηση στην Αθήνα με στελέχη του ΑΔΜΗΕ .Τον Απρίλιο ως και Μάιο θα έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά. Τέθηκε  το θέμα του ιδιοκτησιακού των εκτάσεων όπου προκύπτει ότι δεν υφίστανται ιδιωτικές εκτάσεις αλλά  δημόσιες και γίνεται απλή η απόκτηση τους για τα έργα βύθισης και ανύψωσης. Συνεχίζεται όπως ανέφερε η διχογνωμία για την χρηματοδότηση του έργου. 10 εκ  είναι το συνολικό κόστος και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα χρηματοδοτηθεί από τη ΔΕΗ ή τον ΑΔΜΗΕ όπου θα ανακτήσει το κόστος  από τους καταναλωτές. Θα ακολουθήσει η  συνάντηση με ΔΕΗ, αν επιμένει ο καθένας στους ισχυρισμούς τους και η συνέχεια θα είναι η προσφυγή στη ΡΑΕ για αν επιλυθεί το θέμα.

Το τρίτο θέμα που αναφέρθηκε ο δήμαρχος είναι η πανδημία. Ο κ. Μαλούτας έκανε αναφορά στην ανάρτηση του κ.Τζανάκη, καθηγητή πνευμονολογίας  για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του COVID-19 στην Κοζάνη. Το εξαήμερο από Δευτέρα ως Σάββατο στην  αναγωγή ανά 100.000 σημειώθηκαν 223 κρούσματα στην Θεσσαλονίκη, στην Π.Ε. Κοζάνης 391 και στην Αχαΐα 226. Είμαστε στην δυσμενέστερη  θέση πανελλαδικά σε όλη την επικράτεια. Το ανησυχητικό είναι η πρόγνωση του καθηγητή για επιδείνωση της κατάστασης.

Το Νοσοκομείο Κοζάνης έχει ξεπεράσει την οριακή κατάσταση, διαμετακομίζει περιστατικά σε άλλες μονάδες, όπου βρει και αν βρει, τόνισε. «Ασθενείς  με COVID μένουν 24 ώρες μέχρι να βρεθεί νοσοκομείο να τους δεχτεί. Στο έκτακτο Δ.Σ. του Νοσοκομείου αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός μεταξύ Υπουργείου και ιδιωτικών κλινικών για να μεταφερθούν τα non covid περιστατικά στην Euromedica για να απελευθερωθούν 20-30 κλίνες αρχικά. Για να περιοριστεί το φαινόμενο της έξαρσης  των κρουσμάτων έκανα πρόταση στους τέσσερις δημάρχους να βγουν με μηνύματα στους πολίτες για να συμμορφωθούν με τα μέτρα και να προασπιστεί η δημόσια υγεία.

“Αισθάνομαι ανίσχυρος να ανακοινώσω το άνοιγμα του λιανεμπορίου, δεν τολμώ να διατυπώσω τέτοια πρόταση, όταν κάτι τέτοιο έχει γίνει αντικείμενο διαφωνίας επιστημόνων” απάντησε ο δήμαρχος μετα την μακροσκελή ανακοίνωση του Νόντα Στολτίδη. «Το Δ.Σ. να ζητήσει τη  γενναία στήριξη των επιχειρήσεων» είπε ο δήμαρχος προτείνοντας να διατυπωθεί ένα σχετικό ψήφισμα ως φωνή συμπαράστασης στους καταστηματάρχες.

Ιωάννα Παπαδημητρίου