Λευτέρης Βωβός: Ζητάμε  την εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων – Τι θα γίνει με την καθαριότητα

Για τους  όρους ανοίγματος των σχολείων σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς τέθηκε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης της Δευτέρας από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Ο εκπρόσωπός της κ. Νόντας Σολτίδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν δίνει χρήματα για την αποσυμφόρηση των μαθητών. Τα ανοίγει κάτω από πίεση και όλοι πιστεύουν ότι θα ξανακλείσουν. «Ο τρόπος που ανοίγουν δημιουργούν συνθήκες εξάπλωσης του ιού. Γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία» είπε ζητώντας ανοιχτά σχολεία με προϋποθέσεις .

Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης είναι η μη ικανοποίηση του αιτήματος για αραίωση των μαθητών, ανέφερε η Ειρήνη Ευαγγελοπούλου από την Αγωνιστική συσπείρωση. Οξυμένο είναι το πρόβλημα στα νηπιαγωγεία με τις καθαρίστριες με τις ίδιες να γίνονται μπαλάκι. Έξι νηπιαγωγεία βρίσκονται σε οικοδομές, δύο μέσα σε δημοτικά, υπάρχει μια τριτοκοσμική κατάσταση. Ενώ κάποιοι διευθυντές πήραν την κοινοποίηση της δράσης είχαν την φαεινή ιδέα να τις κοινοποιήσουν με αναρτήσεις σε Μ.Μ.Ε. να αναιρούν την άλλη.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος  Μαλούτας αναφέρθηκε στην κοινή αγωνία όλων για την ασφάλεια των μαθητών. «Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι Μπορεί να τα κλείσει μόνο για χιόνια και έκτακτες συνθήκες. Στο ζήτημα της διαχείρισης η αυτοδιοίκηση έχει μείνει απέξω». Οι θέσεις για τις καθαρίστριες ήταν λιγότερες σημείωσε και καλύφθηκαν τα κενά με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας στο δήμο, αλλά τουλάχιστον με κάποια αντικειμενικά κριτήρια. «Μέχρι το Σάββατο μιλάγαμε με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για συμπροφορά  σχολείων σε κοινότητες με έξαρση. Ούτε εμείς έχουμε στοιχεία με ονοματεπώνυμα, δεν ξέρουμε αν συσχετίζονται με την εκπαιδευτική κοινότητα». Τα μέτρα που εισηγείται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και υιοθετούνται από την κυβέρνηση είναι σεβαστά. Παρότι προσφερθήκαμε να κάνουμε κάποια τεστ, δεν μας δίνεται η δυνατότητα με το προσωπικό του δήμου τόνισε μετά την πρόταση για περισσότερα τεστ και ανά διαστήματα στους εκπαιδευτικούς. Θα ερευνηθούν και άλλοι τρόποι στη συνέχεια. Επίσης σημείωσε ότι αν βάζουμε υπερβολικά στοιχεία  στο άνοιγμα των σχολείων δεν θα ανοίξει ποτέ τίποτα και θα είμαστε μέσα.

Δωρεά 6.500 μασκών από ιδιώτη

O κ. Αθανάσιος Δερμιτζάκης, Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Α’ βθμιας Εκπαίδευσης τόνισε ότι δεν είναι κυβερνητικό εκπρόσωπος και δεν  εκπροσωπεί καμιά κυβέρνηση. Από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο έγιναν 42 απολυμάνσεις σε σχολικές δομές. Η τήρηση των μέτρων είναι ιδιαίτερα σχολαστική από τους διευθυντές των σχολείων, πρόσθεσε. Όσον αφορά τα rapid tests και αν σε αυτά αφαιρέσαμε την κοινωφελή του δήμου και τους ιδιωτικούς σταθμούς έχουμε παρουσία 348 εκπαιδευτικών σε σύνολο 650, ποσοστό 51%. Η ατομική ευθύνη σημαίνει ότι προστατεύω τον κοινωνικό περίγυρο. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι ιδιώτης έκανε δωρεά 6.500 μάσκες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Καυτηρίασε μάλιστα τη στάση κάποιων διευθυντών που κοινοποίησαν σε ΜΜΕ την ανακοίνωση για τα τεστ σε εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα να υπάρχουν αλληλοαναιρούμενες αναρτήσεις.

Το άνοιγμα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Άνοιξαν και οι δέκα παιδικοί σταθμοί του δήμου Κοζάνης ανέφερε ο κ. Γρηγόρης Τζουμερκιώτης, πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης   με το 80% των εργαζόμενων να κάνουν και τεστ. Στο 60%  κυμάνθηκε η προσέλευση μαθητών στους σταθμούς της Κοζάνης και στο 50% στους υπόλοιπους στα χωριά.

Η καθαριότητα

Το κλιμάκιο δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί για τεστ σε όλες τις καθαρίστριες και για τις υπόλοιπες θα υπάρχει μια ενδοδημοτική συνεργασία πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του δήμου κ. Νίκος Νικολάου. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι θα τονωθεί το θέμα της καθαριότητας με καθαρίστριες της δευτεροβάθμιας να πηγαίνουν στην πρωτοβάθμια.

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αθανάσιος Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, υπήρχε  μάλιστα η πρόθεση να στελεχωθούν όλες οι μονάδες με ψυχολόγους, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμοι. Υπάρχει συνεργασία του εκπαιδευτικού κόσμου με τους αρμόδιους για τα θέματα της πανδημίας. Τα τεστ είναι καλό κατά την γνώμη του να γίνονται ανά τακτικά διαστήματα.

Μετά από δυο lockdown  υπάρχει η ίδια κατάσταση σημείωσε ο κ. Αθανάσιος Κωτούλας, πρόεδρος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχουν τάξεις  που είναι πάνω από 20 μαθητές και νηπιαγωγεία σε μικρούς χώρους χωρίς προαύλιο. «Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη αξία στην εκπαίδευση. Πήγαμε στα σχολεία και λίγο φοβισμένοι. Όταν είδαμε τους μαθητές μας ενθουσιαστήκαμε και πήραμε θάρρος. Τα μέτρα στα σχολεία τηρούνται ευλαβικά από τους μαθητές. Τα τεστ είναι υποχρέωση της πολιτείας και μεγαλύτερη αξία θα έχουν αν γίνονται ανά διαστήματα». Αισθάνομαι έκπληξη ως προς τα λεγόμενα του προέδρου της σχολικής επιτροπής διότι ξέρω καλά πως εξελίχθηκε το θέμα με τις δειγματοληψίες, συνέχισε. «Υπάρχουν δυσαρέσκειες από συναδέλφους για τη λειτουργία κάποιων σχολικών μονάδων. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να αισθάνονται τα παιδιά ασφαλή».

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το οριζόντιο άνοιγμα των σχολείων στην Κοζάνη»

Ως εκπρόσωπος 13 συλλόγων γονέων και κηδεμόνων μίλησε και ο Λευτέρης Βωβός. «Ενημερωθήκαμε με ιδιαίτερη έκπληξη για το οριζόντιο άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπάιδευσης της Π.Ε.Κοζάνης και στο δήμο Κοζάνης που βρίσκεται από τις 19 Δεκέμβρη σε σκληρά περιοριστικά μέτρα. Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας . Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και ζητάμε να επανεξεταστεί και τουλάχιστον για τρεις βδομάδες ως τέλη Γενάρη τα σχολεία να λειτουργήσουν εκ περιτροπής για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Υπάρχουν τάξεις με πολλά παιδιά και μικρό εμβαδόν τάξης. Με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχεται πιο εύκολα οποιοδήποτε συμβάν .Τίποτα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη δια ζώσης μάθηση. Το αίτημα έρχεται και στο δημοτικό συμβούλιο και στην πρωτοβάθμια. Θεωρούμε άστοχη την άποψη της επιστημονικής επιτροπής σε μια περίοδο που η επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε δυσμενή θέση να τίθεται το δίλλημα ανοίγουμε τα σχολείο ή το λιανεμπόριο βάζοντας τα παιδιά ως ασπίδα στην αδυναμία διαχείρισης της κρίσης. Η κρίση δεν είναι μόνο υγειονομική , είναι κοινωνική. Ένα παιδί δεν είναι ευτυχισμένο αν βλέπει τους γονείς δυστυχισμένους».

«Να βοηθήσουμε για να μην καταστούν τα σχολεία υγειονομικές βόμβες. Ζητάμε την αναστολή των μαθημάτων στα σχολεία που απαιτούν κοινές αίθουσες διδασκαλίας για να μην χρησιμοποιούνται τα ίδια εργαλεία και τάξεις από πολλά παιδιά και την άμεση προμήθεια κλειστών κάδων με πεντάλ. Θέλουμε την καθημερινή ενημέρωση σε συνεργασία με τοπική μονάδα του ΕΟΔΥ για τα άμεσα ή έμμεσα κρούσματα από εντεταλμένο σύμβουλο τον κ. Σιδηρά. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια»

 

Ο κ. Γιώργος Ευκολίδης, πρόεδρος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σημείωσε ότι έγινε ό,τι ήταν δυνατό για τον καλύτερο καθαρισμό και η εμπειρία βοήθησε για ποιο στοχευμένες απολυμάνσεις. Απολυμάνσεις έγιναν μόνο το Μάιο, που ήταν άγνωστο τι γινόταν με τον ιό για την εμπέδωση της ασφάλειας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου