Για το σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης μίλησε την Τρίτη, 5 Ιουνίου, ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού, Κώστας Δεσποτίδης, ο οποίος έκανε λόγο για μία μεγάλη και ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση στην πόλη της Κοζάνης, για ένα μακρόπνοο σχέδιο, που αφορά στη διαμόρφωση της πόλης μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Όπως δήλωσε ο κ. Δεσποτίδης, εδώ και 25 χρόνια δεν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη και οι ανακρίβειες που έχουν λεχθεί για τις θέσεις στάθμευσης υποβαθμίζουν το συνολικό εγχείρημα. «Προφανώς υπάρχουν λύσεις για τα σχέδια στάθμευσης. Αλλά έχουν λεχθεί τόσες πολλές ανακρίβειες και, φαντάζομαι, ότι δεν είναι καθόλου ενημερωμένος ο πολίτης της πόλης αυτής για το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ, συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, αποσκοπεί στην ενημέρωση των πολιτών, ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν την οπτική που έχει η δημοτική αρχή για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο προγραμματισμού είναι απαραίτητη η αλλαγή στον τρόπο συμπεριφοράς, τόσο των οχημάτων, όσο και των πεζών, όσον αφορά στην κυκλοφορία, εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πόλης της Κοζάνης. Όπως επισήμανε «δεν χωράμε όλοι μαζί. Δεν χωράμε και τα αυτοκίνητα και οι πεζοί και τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, μέσα σε μία πόλη όπου, θα έλεγα, ανεξέλεγκτα κινούνται τα αυτοκίνητα σε ροές που τους έχουν παραχωρηθεί από τους πεζούς και τους πολίτες, δηλαδή τους δρόμους».

Κλείνοντας, ο κ. Δεσποτίδης ανέφερε ότι η εφαρμογή ορισμένων κανόνων που προβλέπει το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είναι απαραίτητη, ώστε να μην μετατραπεί η Κοζάνη σε «ζούγκλα». «Βάζουμε κανόνες σε μία πόλη η οποία, μετά από 20 χρόνια, αν την αφήσουμε έτσι θα είναι ζούγκλα», τόνισε ο ίδιος.

Ε.Σ