Τώρα κύριε Τσίπρα, στα θέματα των συνθημάτων και των πυροτεχνημάτων, μάλλον εσείς είστε ο ειδικός, διότι μόνο ως πυροτεχνήματα μπορώ να εκλάβω τη μόνιμη τακτική της πλειοδοσίας, να έρχεστε κάθε φορά και να ζητάτε από την κυβέρνηση να δώσει πολύ περισσότερα από τα πολλά τα οποία ήδη δίνει.

Κάνατε μία αναφορά στο ζήτημα της γραμμής υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών, το 15900, και αναφερθήκατε μάλιστα και στο πλαίσιο των δομών που λειτουργούν για να υποστηριχθούν ευάλωτες γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας. Σύμφωνα με τη δική μου πληροφόρηση κ. Τσίπρα, ακούστε με λίγο αν θέλετε, η γραμμή αυτή την οποία διαφημίσατε ως δικό σας έργο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2011.

Τι συμβαίνει εδώ; Δεν έχετε καλή ενημέρωση; Δεν είναι ακριβές αυτό το οποίο λέω; Αλλά μου φαίνεται τουλάχιστον παράξενο να έρχεστε στο βήμα τόσο ανενημέρωτος και να υποστηρίζετε ότι είναι δικό σας έργο μία τηλεφωνική γραμμή η οποία ξεκίνησε τέσσερα χρόνια πριν γίνετε κυβέρνηση. Δεν έχετε ανάγκη να το κάνετε. Ή δεν σας δίνουν σωστά στοιχεία οι συνεργάτες σας.

Κοιτάξτε, είπατε ότι η γραμμή ξεκίνησε να λειτουργεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Τι είναι αυτά; Δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και μου κάνει πράγματι εντύπωση γιατί προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε ένα ζήτημα στο οποίο υπάρχει απόλυτη διακομματική συναίνεση.

Και χαιρετίζω το γεγονός ότι όλες οι πτέρυγες της Βουλής έρχονται σήμερα, αυτήν την τόσο σημαντική και συμβολική ημέρα, να τοποθετηθούν δημόσια για να δώσουμε βήμα, λόγο, φωνή, δυνατότητα σε αυτές τις γυναίκες που έχουν υποστεί σωματική, λεκτική ή σεξουαλική βία, να ορθώσουν το ανάστημά τους, να μιλήσουν, να φωνάξουν, να σπάσει αυτή η ομερτά, αυτή η σιωπή που τις καταδικάζει σε παρατεταμένη δυστυχία.

Δεν έχετε λόγο να τα λέτε αυτά τα πράγματα, όταν μπορούμε να συμφωνήσουμε και όταν -ξέρετε- εγώ δεν έχω και καμία δυσκολία τα όποια θετικά έχει κάνει η κυβέρνησή σας, να τα αναγνωρίζω. Όπως είπα ευθαρσώς και στην πρωτομιλία μου, ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ξεκίνησε επί ημερών Νέας Δημοκρατίας, ενισχύθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατοχυρώθηκε συνταγματικά από τη Νέα Δημοκρατία και ενισχύεται περαιτέρω από αυτή την κυβέρνηση.

Και όταν λέτε ότι έχουμε δώσει μόνο 55 εκατομμύρια, συγγνώμη, όλα τα δισεκατομμύρια τα οποία έχουμε δώσει για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία τι είναι;
Δεν υπάρχουν αυτά στο δικό σας το μυαλό;

Αναφέρθηκα συγκεκριμένα στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα επειδή αποδεδειγμένα είναι το ένα εργαλείο το οποίο μπορεί, με μεγαλύτερη δυνατότητα από άλλα, να μας δώσει μία ακριβή εικόνα για την πραγματική οικονομική κατάσταση αυτών που το λαμβάνουν. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στον τομέα των επιδομάτων επικρατούσε ένα μεγάλο χάος και δεν είχαμε πλήρη εικόνα αν οι αποδέκτες των επιδομάτων έπρεπε πραγματικά να τα λαμβάνουν ή αν ήταν πολύ πιο ευκατάστατοι από αυτό το οποίο εμφανιζόταν, τουλάχιστον στα επίσημα στοιχεία της ελληνικής πολιτείας. Αυτό ήρθε να διορθώσει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Όταν, λοιπόν, έρχεστε εδώ και λέτε «φιλοδώρημα», «ψίχουλα», περίπου όλα αυτά τα οποία είπατε, ποιον κοροϊδεύετε; Ελάτε και μιλήστε σε αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι, σήμερα, το μικρό ποσό αυτό το οποίο λαμβάνουν θα το δουν διπλό. Αυτή είναι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Γι’ αυτό δεσμεύτηκα ότι θα στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους. Και επειδή ξέρετε ότι εμείς αυτά τα οποία λέμε έχουμε την κακή συνήθεια για εσάς να τα κάνουμε, αυτό είπαμε και αυτό ακριβώς κάνουμε.

Μου κάνει πάλι εντύπωση, βέβαια, ότι αφιερώσατε τα 3/4, τα 5/6 της ομιλίας σας στα ζητήματα της Υγείας. Μιλήσατε ελάχιστα ουσιαστικά για το νομοσχέδιο. Αλλά είμαι εδώ να απαντήσω και για τα ζητήματα τα οποία θίξατε, καθώς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι θέματα τα οποία μονοπωλούν την επικαιρότητα.

Κάνατε μία αναφορά σε συναισθήματα. Μιλήσατε για υπερηφάνεια, για πανηγύρια Υπουργών όταν συνέκριναν στατιστικές. Κοιτάξτε κ. Τσίπρα, προσωπικά και νομίζω όλοι μας είμαστε πάρα πολύ θλιμμένοι. Είμαστε πάρα, πάρα πολύ θλιμμένοι, πάρα πολύ στεναχωρημένοι που συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους από αυτή την πανδημία, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνο με σεμνότητα και ταπεινότητα, με εγκράτεια, με αυτοσυγκράτηση, χωρίς ακρότητες, με αυτοκριτική όποτε αυτή είναι επιβεβλημένη -δεν έχω διστάσει να την κάνω- και με μία διαρκή επιθυμία να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι. Γιατί όσο καλύτεροι μπορούμε να είμαστε, τόσο πιο αποτελεσματικοί μπορούμε να είμαστε στο να σώσουμε έστω και μία ζωή παραπάνω που θα μπορούσαμε ενδεχομένως να είχαμε σώσει, αν κάτι κάναμε καλύτερο από αυτό που κάνουμε. Αυτή είναι η αντιμετώπιση.

Για ποια επικοινωνία μιλάτε, κύριε Τσίπρα; Ο μισός μου χρόνος και παραπάνω αναλώνεται σε συσκέψεις και σε διαρκή αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος. Δουλεύουμε ώρες επί ωρών για να δώσουμε πραγματικές λύσεις και να αντιμετωπίσουμε μια κρίση η οποία έχει παγκόσμια χαρακτηριστικά. Μην συγκρίνετε τις κρίσεις. Μονίμως κάνετε τη σύγκριση με την οικονομική κατάσταση την οποία παραλάβατε. Μα την κρίση του ’15 την δημιουργήσατε εσείς κύριε Τσίπρα, δικό σας δημιούργημα ήταν η κρίση. Ήταν δικό σας δημιούργημα η κρίση.

Εδώ ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια πανδημία η οποία έχει χτυπήσει και τη χώρα μας. Σας το ζήτησα και την άλλη φορά, μην κάνουμε συγκρίσεις μακάβριες αυτή τη στιγμή. Να κοιτάξουμε τι έχουμε κάνει και πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Δεν μπορώ, όμως, μιας και λέτε πράγματα τα οποία είναι εκτός τόπου και χρόνου, να μην απαντήσω.

Λέτε ότι η κρίση είναι «εκτός ελέγχου». Τι πάει να πει εκτός ελέγχου, κύριε Τσίπρα; Εξηγήστε μου το λίγο, τι πάει να πει εκτός ελέγχου; Διότι σήμερα εάν κάποιος συμπολίτης μας χρειάζεται περίθαλψη για Covid θα την έχει αυτή την περίθαλψη. Και θα την έχει επειδή αυξήσαμε σημαντικότατα και τα κρεβάτια Covid και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία μας, ώστε να έχουμε φτάσει, σήμερα, να έχουμε παραπάνω από 1.200 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να φροντίζουν ασθενείς μας που χρειάζονται αυτού του είδους την περίθαλψη.

Και ήρθατε εδώ πέρα εν γνώσει σας -ξέρετε πάρα πολύ καλά τι κάνετε, έχετε μεγάλη ικανότητα να διαστρέφετε λεγόμενα- να αναφερθείτε ακόμα μια φορά στη δήλωση την οποία έκανε ο Υπουργός Επικρατείας ο κ. Γεραπετρίτης για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και θα καταθέσω ολόκληρη τη δήλωση στα πρακτικά. Διότι είναι πολύ ανέντιμο και άδικο αυτό το οποίο κάνετε όταν ο κ. Γεραπετρίτης είπε κάτι το οποίο έχω πει και εγώ και το επαναλαμβάνω λοιπόν για να είμαι απολύτως σαφής: Προφανώς θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, γι’ αυτό και τις διπλασιάσαμε. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όμως είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του συστήματος. Και αν δεν προνοήσουμε ώστε να πνίξουμε τη διασπορά του ιού νωρίτερα, με τα περιοριστικά μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, όσες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να έχουμε δεν θα φτάνουν.

Αυτό είπε ο κ. Γεραπετρίτης, αυτό είπα εγώ. Και σταματήσετε επιτέλους να διαστρεβλώνετε με τόσο κυνικό τρόπο λεγόμενα πόσω μάλλον όταν ξέρετε θα πάρετε απάντηση. Να τα λέτε αυτά όταν είστε μόνος σας, μην τα λέτε μπροστά μου, διότι εδώ είναι τα πρακτικά και εδώ είναι ακριβώς η δήλωση του κυρίου Γεραπετρίτη και εδώ είναι και οι δικές μου δηλώσεις κύριε Τσίπρα.

Αλλά μου κάνει πολλή εντύπωση, ασχολείστε συνέχεια με το τι γίνεται στο σύστημα υγείας, και καλά κάνετε. Έχετε πει μια κουβέντα, μια κουβέντα για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων; Έχετε πει μια κουβέντα εσείς, ως δημόσιο πρόσωπο, ως κόμμα, να ενθαρρύνετε τους πολίτες να κυκλοφορούν λιγότερο, να τηρούν τα μέτρα, να κρατάνε τις αποστάσεις, να αποφεύγουν τις συναθροίσεις; Όχι. Δεν τα έχω ακούσει αυτά από σας. Τρέξατε καμία καμπάνια ως κόμμα για τα ζητήματα αυτά και δεν την είδα; Όχι. Γιατί μιλάτε για συναισθήματα. Εγώ είμαι θλιμμένος. Αλλά η δική σας χαιρεκακία, όχι η δική σας προσωπικά, αλλά κάποιων στελεχών σας για αυτό το οποίο συμβαίνει δεν κρύβεται. Δεν κρύβεται.

Και μην μου κάνετε εμένα μαθήματα συμπεριφοράς όταν ανέχεστε στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα το φαινόμενο Πολάκη, με το οποίο ταυτίζεστε απόλυτα, απόλυτα, όσο τον καλύπτετε. Γιατί δεν είναι μόνο αυτός. Έχουμε ακούσει απίστευτα πράγματα να έχουν ειπωθεί από συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ: Ότι περίπου εμείς είμαστε υπεύθυνοι, να έρθει ο εισαγγελέας να μας κυνηγήσει για τους θανάτους. Λοιπόν, έχετε εδώ μια ευκαιρία επιτέλους να πάρετε αποστάσεις από αυτά τα φαινόμενα.

Και εν πάση περιπτώσει, για να κλείσει και αυτή η συζήτηση περί ΜΕΘ, εμείς καταφέραμε εν μέσω πανδημίας, σε πρωτοφανείς συνθήκες πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Τα οποία δεν αμφισβητούνται, εν πάση περιπτώσει, αριθμητικά. Φαντάζομαι ότι δεν θέλετε να μας πείτε ότι οι ΜΕΘ που δηλώνουμε δεν είναι αυτές. Φαντάζομαι ότι δεν το αμφισβητείτε, ότι τόσες είναι αυτές που δηλώνονται επίσημα από το ΕΚΑΒ και από την συστήματα του ΕΟΔΥ.

Ανέσυρα, όμως, από το γραφείο μου κάποιες ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ. Δεν είναι μία Ομοσπονδία η οποία είναι κοντά στην Νέα Δημοκρατία, έτσι δεν είναι; Για διαβάστε τις λίγο να δείτε τι έλεγε η ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας επί δικών σας ημερών, το 2017 και το 2018. Για το πόσοι ασθενείς περιμένουν να βρουν κρεβάτι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και δεν βρίσκουν διότι 150 -διαβάζω ενδεικτικά- κλίνες εξοπλισμένες στα δημόσια νοσοκομεία δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αυτά τα έλεγε η ΠΟΕΔΗΝ για εσάς. Και αυτά συνέβαιναν σε εποχές που δεν υπήρχε πανδημία. Τα καταθέτω στα πρακτικά μόνο και μόνο για να έχουμε μια ιστορική ανάμνηση των δικών σας πεπραγμένων σε εποχές που, αν μη τι άλλο ως προς το υγειονομικό τους σκέλος, δεν είχαν να κάνουν απολύτως τίποτα με αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Έχετε μια εμμονή, ως αντιπολίτευση, να ισχυρίζεστε ότι έχουμε κάποιο ιδεολογικό πρόβλημα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και νομίζω ότι ενοχλείστε πραγματικά από το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση έμπρακτα στήριξε και στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, διότι το ΕΣΥ όπως το οραματιζόμαστε είναι ο πυλώνας της καθολικής, δημόσιας πρόσβασης όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως εισοδήματος, σε ποιοτική Υγεία.

Εμείς αποδείξαμε στην πράξη τι μπορούμε και τι θέλουμε να κάνουμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μάλιστα πιστεύω ότι η συζήτηση για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, της επόμενης δεκαετίας, πρέπει να ξεκινήσει με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο, με του που θα περάσει η θύελλα της πανδημίας.

Και εμείς αυτό το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα το στηρίξουμε και θα το κάνουμε πράξη. Μόνο που ξέρετε, κύριε Τσίπρα και κύριοι της αντιπολίτευσης, η αντιμετώπιση των προβλημάτων ενός συστήματος υγείας, δεν λύνεται μόνο, -το τονίζω- μόνο με τις προσλήψεις. Υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα τα οποία αφορούν το πώς πρέπει να λειτουργήσει ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παραδείγματος χάρη ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς, η ψηφιακή υγεία, εμβληματικά έργα τα οποία εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα αυτά δεν είναι πρωτοβουλίες οι οποίες στηρίζουν τη δημόσια υγεία;

Ένα νέο πλαίσιο πρωτοβάθμιας υγείας, η αξιοποίηση της τεχνολογίας για να μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες εξ αποστάσεως. Μία μένα πολιτική δημόσιας υγείας ώστε να έχουμε καλούς δείκτες όσον αφορά την υγεία του πληθυσμού μας πριν οι συμπολίτες μας φτάσουν να αναζητήσουν τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας.

Όλα αυτά δεν είναι πολιτικές υγείας; Για όλα αυτά δεν έχουν ήδη γίνει πράγματα; Όταν απαγορεύσαμε το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και θέσαμε συγκεκριμένους στόχους για να μειώσουμε τα ποσοστά θνησιμότητας από τον καρκίνο του πνεύμονα, όλα αυτά δεν είναι δημόσιες πολιτικές υγείας;

Και ναι, υποδείξτε μου εσείς ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο δεν συνεργάζεται με κάποιον τρόπο με τον ιδιωτικό τομέα. Στη Σουηδία δεν υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα; Στη Γερμανία δεν υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα; Προφανώς επιθυμούμε και θέλουμε υπό προϋποθέσεις συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Με κανόνες όμως και μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο ορίζει πάντα το κράτος. Και τώρα ζητήσαμε τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Και ο ιδιωτικός τομέας ανταποκρίθηκε, και όπου δεν ανταποκρίθηκε το κράτος απέδειξε ότι έχει κι άλλα εργαλεία στη διάθεσή του προκειμένου να συμμορφώσει τον ιδιωτικό τομέα όταν αυτός δεν θέλει να συνεργάζεται, να προσφέρει είτε κτηριακές εγκαταστάσεις είτε και προσωπικό. Αυτό ακριβώς κάναμε.

Αλλά ενοχλείστε κάθε φορά που ο «δράκος» της νεοφιλελεύθερης Κυβέρνησης τον οποίο έχετε πολύ περίτεχνα φιλοτεχνήσει αποδεικνύεται πολύ απλά ότι δεν υπάρχει. Ενοχλείστε όταν αυτή η κυβέρνηση έρχεται και στηρίζει έμπρακτα την κοινωνική αλληλεγγύη και στρέφει το βλέμμα της στους πιο αδύναμους. Σας είναι ξένο αυτό.
Δεν φανταστήκατε ποτέ ότι θα μπορούσε να το κάνει μία κεντροδεξιά κυβέρνηση. Αυτό που δεν έχετε καταλάβει, κύριε Τσίπρα, είναι ότι αυτή η παράταξη, η Νέα Δημοκρατία, είναι μία μεγάλη λαϊκή παράταξη. Δεν είναι μία ταξική παράταξη. Είναι μία παράταξη η οποία την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης την έχει εγγεγραμμένη και στην ιστορία της αλλά και στα πεπραγμένα της.

Όλα αυτά, λοιπόν, είναι απαντήσεις ως προς την τοποθέτησή σας και ως προς την επιμονή σας να παρουσιάζετε κάτι το οποίο πολύ απλά δεν υπάρχει. Και όταν παρουσιάζετε κάτι το οποίο απλά δεν υπάρχει, το μόνο αποτέλεσμα το οποίο επιτυγχάνετε είναι τελικά να μην σας ακούει κανένας.

Να κλείσω με τα ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις, την οικονομία, τους μικρομεσαίους, τη ρευστότητα. Κοιτάξτε, οι αριθμοί για τους οποίους μίλησα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Θα το ξαναπώ, κύριε Τσίπρα, για να το ακούσετε, 1,1 δισεκατομμύρια μέσα σε μία εβδομάδα σε 225.000 επιχειρήσεις.
Μπορεί εσείς να συνομιλείτε με μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες εκφράζουν παράπονα. Και προφανώς είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα σας πει ότι σε μία βαθιά παγκόσμια ύφεση δεν θα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην οικονομία.

Όπως ουδέποτε στην ιστορία της Μεταπολίτευσης υπήρξε κυβέρνηση η οποία κινήθηκε με τόσο μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Και οι επιχειρήσεις αυτές στις οποίες αναφέρεστε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ξέρουν πολύ καλά τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης και σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος για να ξεχάσουν τα πεπραγμένα της δικής σας κυβέρνησης. Εσείς ξετινάξατε και διαλύσατε τη μεσαία τάξη, η οποία έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την παράταξή σας.

Εμείς είμαστε αυτοί που μειώνουμε τη φορολογία στις επιχειρήσεις, σε όλες τις επιχειρήσεις. Είμαστε αυτοί οι οποίοι μειώνουμε το μη μισθολογικό κόστος στους εργαζόμενους, με όφελος και για τον εργαζόμενο και για τον εργοδότη.

Εμείς είμαστε αυτοί που στηρίζουμε τις μικρές επιχειρήσεις και τη ρευστότητά τους με τις απαραίτητες αναστολές αλλά και την επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία είναι απαραίτητη για να μείνουν οι επιχειρήσεις αυτές όρθιες, να ξεπεράσουν την πανδημία και να μπορέσουν -όταν με το καλό τελειώσει το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων- να ξαναβρούν το ρυθμό τους, να γεννήσουν νέες θέσεις απασχόλησης και να συμβάλουν και αυτές στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ναι, και εμείς είμαστε αυτή η κυβέρνηση η οποία έδωσε τη δυνατότητα για πρώτη φορά να επιδοτούμε όχι την ανεργία αλλά την εργασία, και να επιδοτούμε ασφαλιστικές εισφορές νεοπροσληφθέντων με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους για καινούργιες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα δημιουργηθούν.

Το ποιος λοιπόν κινείται στον κόσμο της επικοινωνίας και των δήθεν «πληρωμένων» αναρτήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ας το κρίνει καλύτερα ο λαός. Αν στραβά αρμενίζετε ή αν ο γιαλός είναι στραβός, προσωπικά έχω ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ως προς την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φαντάζομαι ότι πολλοί συμπολίτες μας θα συμφωνήσουν.

Και μιας και αναφέρεστε για ακόμα μια φορά στα ζητήματα της επικοινωνίας θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ζήτησα από τον Υπουργό Υγείας, τον κύριο Κικίλια, να επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα -όπως το έχει κάνει ήδη για να παρουσιάσει την πολιτική μας για τον εμβολιασμό- ώστε σε συνεννόηση με όλα τα κόμματα να δρομολογηθεί μια μεγάλη εκστρατεία επικοινωνίας ώστε να πείσουμε την ελληνική κοινωνία για την ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.

Θέλω να πιστεύω ότι όλες οι πτέρυγες της Εθνικής Αντιπροσωπείας θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και δεν θα ακούσουμε πάλι όλα αυτά τα οποία ακούσαμε, ότι η επικοινωνία στη μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας είναι «χρυσόσκονη» για να εξαγοράσουμε ως κυβέρνηση τη στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σας ευχαριστώ.

Μετά τη δευτερολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Εγώ δεν βρήκα τρεις επιστολές κύριε Τσίπρα πάντως, ούτε router βρήκα στο Μαξίμου».