Γράφει η Χριστίνα Μπλαχάβα

Ένα δημοφιλές και φθηνό βασικό προϊόν στις μεσογειακές κουζίνες, το πράσο προσφέρει μαγειρική ευελιξία και δημιουργεί απλά αλλά και πιο «ψαγμένα» γεύματα, με τα οφέλη του να είναι πολλά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μας βάζει σε διάθεση φθινοπωρινή γι’ αυτό όπως λένε…κάθε πράγμα στο καιρό του και το πράσο τον Οκτώβριο!

Από που προέρχεται το πράσο;

Το πράσο ταξιδεύει από τη Μέση Ανατολή και διαδίδεται στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους, οι οποίοι μαζί με τους Αρχαίους Έλληνες του αποδίδουν πολύ μεγάλη αξία. Σήμερα, τα πράσα είναι γνωστά στη Γαλλία ως τα “σπαράγγια του φτωχού” και είναι ένα από τα εθνικά εμβλήματα της Ουαλίας.

Στην περιοχή μας, οι κάτοικοι της Άνω Κώμης έχουν ιστορία στην καλλιέργεια λαχανικών, όπως πράσα, κρεμμύδια και λάχανα, η οποία φτάνει πολλά χρόνια πίσω και η καλλιέργεια τους μετριέται σε αρκετούς τόνους. Οι κάτοικοι άρχισαν να ασχολούνται με την καλλιέργεια αυτών των λαχανικών, λόγω των άφθονων νερών που ρέουν στην περιοχή και βοηθούν ιδιαίτερα στην ποιότητα του προϊόντος. Τα προϊόντα αυτά διατίθενται στην τοπική αγορά και βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές δράσεις του πράσου;

– Τα πράσα αποτελούνται κατά 90% από νερό. Περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, σελήνιο και μαγνήσιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο, καθώς και αντιοξειδωτικά.
– Έχουν λίγες θερμίδες και τα επιμήκη κοτσάνια τους παρέχουν καλές ποσότητες διαλυτών και αδιάλυτων ινών.
– Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει για το πράσο επικεντρώνονται στην καλή υγεία της καρδιάς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
– Βοηθούν στην καταπολέμηση της αναιμίας. λόγω της περιεκτικότητάς του σε σίδηρο.
– Ενισχύουν τη μνήμη και καταπολεμούν την υψηλή χοληστερόλη.
– Περιέχουν πολλές βιταμίνες όπως Κ, C, Α, Ε.
– Έχουν διουρητικές ιδιότητες και θεραπεύουν το πρήξιμο των άνω και κάτω άκρων.
– Αποτελούν καλή πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, ενώσεων που συμβάλλουν στην υγιή όραση.

Πως επιλέγουμε και πως αποθηκεύουμε τα πράσα;

Όταν αγοράζετε πράσα, επιλέξτε φρέσκα και βιολογικά, καθώς είναι πιο πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά. Προτιμήστε τα μακριά και σκληρά λευκά και πράσινα κομμάτια, όχι πολύ μεγάλα σε μέγεθος και με υγιή ρίζα.

Στο σπίτι, τυλίξτε τα σε ένα χαρτί και τοποθετήστε τα μέσα στο ψυγείο, όπου θα μείνουν φρέσκα μέχρι και μια εβδομάδα μετά. Αν τα καθαρίσετε και τα κόψετε σε μικρά κομμάτια, μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη για 3 μήνες.

 

Πώς μαγειρεύουμε τα πράσα;

Τα πράσα έχουν γλυκιά, ελαφρώς πικάντικη γεύση, λιγότερο όμως από το σκόρδο ή το κρεμμύδι. Για να τα ετοιμάσετε, αφαιρέσετε την παχιά κορυφή του και κόψτε το μακρύ κάτω άκρο της ρίζας. Σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, κουνήστε τα κοτσάνια απαλά για να αφαιρέσετε υπολείμματα από χώματα και στη συνέχεια σκουπίστε τα.

Με τη μοναδική τους γεύση, την υφή και την πηκτωματική τους ιδιότητα, ενισχύουν τις σούπες, αλλά μπορεί επίσης να προσθέσουν γεύση και σε διάφορα μαγειρευτά, συνοδεύοντας εξαιρετικά άλλα λαχανικά.

 

 

Συνταγή με την υπογραφή του μάγειρα Νικόλα Λιάκου:

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΣΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

Υλικά για 4 άτομα:

8 βιολογικά πράσα “κτήμα BioYgeia”
3 λουκάνικα πικάντικα
1 σάλτσα ντομάτας “κτήμα BioYgeia”
10 κουταλιές ελαιόλαδο
1-2 φύλλα δάφνης
Αλάτι-Πιπέρι
1-2 κόκκους μπαχάρι ολόκληρο
1 βιολογικό κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους “κτήμα BioYgeia”

Εκτέλεση:

1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα πράσα σε μεγάλα κομμάτια και τα ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά σε αλατισμένο νερό.
2. Τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν.
3. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
4. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα λουκάνικα στο ελαιόλαδο αφού πρώτα τα έχουμε κόψει στο ίδιο μέγεθος με τα πράσα.
5. Μόλις ροδίσουν προσθέτουμε τα πράσα και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τη σάλτσα, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης καθώς και αλάτι με πιπέρι κατά βούληση.
6. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
7. Τοποθετούμε όλα τα υλικά μας σε μία γάστρα κατά προτίμηση πήλινη και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200ο για 30΄-40΄ λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα πράσα.

Καλή Επιτυχία!!

 

Προμηθευτείτε τα προϊόντα Bio-Ygeia:

1. Κατάστημα Βιολογικών προϊόντων Αφθονία (Αμύντα Α.1)
2. Οπωροπωλείο Βλιαγκόφτη Δημήτρη (Αιόλου 1)
3. Κατ’ οίκον κατόπιν παραγγελίας Τρίτη και Σάββατο

 

 

 

Fb: BioYgeia

Instagram : @ bio_ygeia