Ο κορονοϊός… καραδοκεί και η χώρα μας ζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας στα “κόκκινα”.

Τα νέα κρούσματα είναι χιλιάδες καθημερινά, ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται δραματικά και οι “φωνές” για νέα, ακόμη σκληρότερα μέτρα εν μέσω του lockdown, είναι πιο δυνατές από ποτέ, αφού ο κορονοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα.

Για τα επόμενα βήματα στην διαχείριση της πανδημίας, ενημερώνει ζωντανά και σήμερα, Παρασκευή 20.11.2020, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το είπε… ωμά η Παπαευαγγέλου

Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως από τα 2.581 νέα κρούσματα του 24ώρου, τα 582 εντοπίστηκαν στην Αττική και 673 στην Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στην Λάρισα με 105, στην Μαγνησία με 108 και στην Πέλλα με 107.

«Το κακό είναι πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές», είπε και υπενθύμισε διαπίστωση επιστήμονα του ΠΟΥ πως εάν η χρήση μάσκας επεκταθεί στο 95%, δεν θα χρειάζεται lockdown.

«Περιμέναμε μεγαλύτερη ύφεση στα κρούσματα, τρεις εβδομάδες μετά το lockdown», είπε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία εκτίμησε πως το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για μία με δύο εβδομάδες, καθώς οι διασωληνωμένοι πως θα αρχίσουν να αυξάνονται.

«Η κούραση των περιορισμών υπερτερεί», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, διαπιστώνοντας χαλάρωση στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων. «Είναι μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε εάν κάποιος στο περιβάλλον μας υπήρξε ασυμπτωματικός ή νόσησε ελαφρά», τόνισε και συνέχισε: «Κανείς δεν είναι άτρωτος, έχουμε πραγματικά πόλεμο. Και εάν υπήρχαν πραγματικές σφαίρες, κανένας δεν θα χαλάρωνε».

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο μεταδίδουν τον ιό.

Πηγή: newsit.gr