Ολόκληρη η ενημέρωση για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Άνοιξε η πλατφόρμα και οι ηλικιωμένοι μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους.

Δείτε βήμα – βήμα την διαδικασία. Πόσα εμβόλια περιμένουμε, από ποιες εταιρείες και πότε.

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι… εδώ κι από σήμερα οι συμπολίτες μας άνω των 85 ξεκινούν να κλείνουν τα ραντεβού τους.

Στο κλίμα αυτό, ζωντανά ενημερώνουν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, για το πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Μαζί τους και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος εξηγεί βήμα – βήμα πώς θα λειτουργήσει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr στην οποία από σήμερα, Δευτέρα 11.01.2021, οι άνω των 85 ετών μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για το… τσίμπημα.

«Ανεπαρκές το εμβόλιο αν δεν γίνει η δεύτερη δόση»

Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου, η οποία εξήγησε το γιατί οι άνω των 85 ετών πήραν… σειρά μετά τους υγειονομικούς, σημειώνοντας πως το εμβόλιο θα γίνει σε δύο δόσεις.

Όπως είπε, η πρώτη «γνωρίζει» στο ανοσοποιητικό μας σύστημα το αντιγόνο του εμβολίου. Μετά την πρώτη δόση, αυτή που ορίζεται να γίνει μετά από 21 μέρες, υπάρχει μια ετοιμότητα για πιο μακρόχρονη ανοσία.

Οι δύο δόσεις στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση και αν κάποιος δεν πάρει την δεύτερη δόση, τότε ο εμβολιασμός θα είναι ανεπαρκής.

Τι ισχύει για την εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελούσε ανέκαθεν ζήτημα που αντιμετωπίζονταν με ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τις έρευνες των εμβολίων.

Διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο κατά της COVID φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση στην έγκυο ή το κύημα. Ωστόσο, επειδή οι κλινικές δοκιμές δεν περιλαμβάνουν οι δοκιμές σε εγκύους συστήνεται να μην γίνεται κατά τη διάρκεια της κύησης.

Στην περίπτωση που το εμβόλιο γίνει σε γυναίκα η οποία είναι έγκυος σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Αν έχει γίνει η πρώτη δόση, τότε η δεύτερη μπορεί να προγραμματιστεί μετά την κύηση.

Επίσης, μετά από τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός μίας εγκυμοσύνης.

Η ίδια ζήτησε να ζυγίσει κανείς τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και για έγκυο και για κύημα.

Τόσα εμβόλια έρχονται στην Ελλάδα

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε πως «η Ελλάδα έως τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις. Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου, αριθμός ελαφρά αυξημένος από τις προηγούμενες ανακοινώσεις».

Και συνέχισε: «Σε αυτές, υπάρχει περίπτωση να προστεθούν κι άλλες 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την ΕΕ. Επιπλέον, μετά την έγκριση της Moderna αναμένεται να μας παραδοθούν 20.000 δόσεις εντός του Ιανουαρίου, τον Φεβρουάριο άλλες 115.000 δόσεις και τον Μάρτιο 105.000 δόσεις εμβολίων.

Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις

Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν από την Astra Zeneca, αν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως αναμένεται. Η πρώτη παράδοση θα είναι αρχές Φεβρουαρίου και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων με αύξηση τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον αναμένεται και νωρίτερα η έγκριση των εμβολίων της Johnson & Johnson που είναι μονοδοσικό και πιο εύκολο στην διαχείριση σαν εμβόλιο. Άρα σταδιακά αυξάνονται οι διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων».

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ανέλυσε το πώς λειτουργεί η πλατφόρμα, τονίοζντας πως για μία φορά θα μπορούμε να αλλάξουμε το ραντεβού.

Πηγή: newsit.gr