Σε σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, προχωρά η κυβέρνηση, σε ότι αφορά τα τεκμήρια και τους ανέργους.

Όσοι είχαν εισοδήματα το 2016, αλλά ήταν άνεργοι το 2017, θα λάβουν το μέρισμα, είπε αποκλειστικά στο δελτίο ειδήσεων του real fm 97,8, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες. Από τις δηλώσεις της υπουργού, φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, μια μεγάλη αδικία, η οποία αφορά τους άνεργους, να διορθωθεί άμεσα.

Σύμφωνα με την υπουργού, θα τους αφαιρεθεί αντίστοιχο ποσοστό από το εισόδημα του 2016, ανάλογα με τους μήνες που ήταν άνεργοι. Στη συνέχεια θα γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων για όσους το 2016 είχαν εργασία, αλλά το 2017 έχασαν τη δουλειά τους. Το διάστημα ανεργίας του 2017 θα αφαιρεθεί από τα εισοδήματα του 2016 και έτσι θα αποδοθεί αναλογικό κοινωνικό μέρισμα στους ανέργους.

Η παγίδα ωστόσο και για τους ανθρώπους αυτούς είναι το γεγονός ότι το εισόδημα βάσει το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος.

Εάν δηλαδή ο άνεργος μένει με τους γονείς του, τότε θεωρείται φιλοξενούμενος και το μέρισμα θα υπολογιστεί με βάση το εισόδημα όλων των μελών της οικογένειας. (Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ).

Τεκμαρτά εισοδήματα

Παράλληλα, έγκυρες πηγές από το οικονομικό επιτελείο, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση βλέποντας το πρόβλημα που δημιουργείται στο Κοινωνικό Μέρισμα με τα τεκμαρτά εισοδήματα και προκειμένου να μην μείνουν εκτός δικαιούχοι,  σκοπεύει να διορθώσει άμεσα την πρώτη κλίμακα των εισοδηματικών κριτηρίων.

Η αλλαγή θα αφορά όλες τις κατηγορίες δικαιούχων νοικοκυριών. (Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ).

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Εξάλλου, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ανοίγουν οι πύλες του taxisnet για την υποβολή αιτήσεων, στο koinonikomerisma.gr, όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm με τον Νίκο Στραβελάκη, ο Δημήτρης Καρέλλας, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας.

Η διαδικασία, όπως τόνισε ο κ. Καρέλλας είναι η εξής: «μπαίνει ο ενδιαφερόμενος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr και στο http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/Polites/merisma.html, χρησιμοποιώντας κωδικούς του Taxis.

Το πρώτο που ζητείται είναι το ΑΜΚΑ, το e-mail και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου για να σταλεί ειδοποίηση. Η φόρμα είναι προσυμπληρωμένη με το φορολογητέο εισόδημα του 2016. Επίσης πρέπει να δηλωθεί έγκυρος αριθμός IBAN».

Το κοινωνικό μέρισμα, θα αποδοθεί σε περίπου 1,5 εκατ. νοικοκυριά με μέσο ύψος τα 483€, όπως περιγράφεται στον προϋπολογισμό.

Αρχική Σελίδα