ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών εργαζομένων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας

Στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εργάζονται, συνεχόμενα χωρίς μέρα κενό, επικουρικοί συμβασιούχοι διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι καλύπτουν τραγικά κενά σε μόνιμο προσωπικό, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θέσεις νευραλγικές για την προστασία της ζωής των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.

Όλα αυτά τα χρόνια, 300 εργαζόμενοι, δουλεύουν με το άγχος της ημερομηνίας λήξης, κάποιοι απλήρωτοι επί μήνες, από παράταση σε παράταση. Διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Εν μέσω πανδημίας από τον Κορωνοϊό, ακούσανε επίσημες ευχαριστίες και χειροκροτήθηκαν γιατί έγιναν «ασπίδα ζωής» αυτών των ανθρώπων.

Το Υπουργείο Εργασίας, για τα Κέντρα Πρόνοιας που εποπτεύει, αυξάνει τα μέτρα προστασίας με απαγορεύσεις επισκεπτηρίου, θερμομετρήσεις κλπ, και την ίδια ώρα απολύει το προσωπικό που προστατεύει την υγεία και τη ζωή αυτών των ανθρώπων, το προσωπικό που κάνει τα μέτρα πράξη.

Με την Προκήρυξη 7Κ/2019 του ΑΣΕΠ ένα μεγάλο κομμάτι των επικουρικών στα Κέντρα Πρόνοιας μένει έξω από τους πίνακες προσληφθέντων μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, αφού δεν τους έχει ζητηθεί ούτε φάκελος δικαιολογητικών. Σύμφωνα με την τελευταία παράταση των συμβάσεών τους, άρθρο 62 του Ν.4701/2020 (ΦΕΚ Α΄128/30/6/2020), οι συμβάσεις τους λήγουν με την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων της 7Κ/2019 και όχι πέραν τις 31/12/2020. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΣΕΠ, προβλέπεται έκδοση αποτελεσμάτων για την κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός ημερών, και των υπολοίπων πιθανά ως το τέλος του 2020. Επομένως από μέρα σε μέρα οι εργαζόμενοι που δεν είναι στους προσωρινούς πίνακες, θα βρεθούν απολυμένοι.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Με ποιο τρόπο θα παρατείνει την ισχύ των συμβάσεων των επικουρικών των Κέντρων Πρόνοιας και για ποιο χρονικό διάστημα;
2) Αν θα μετατρέψει τις συμβάσεις του εν λόγω προσωπικού σε αορίστου χρόνου;

Ο Βουλευτής
Στολτίδης Λεωνίδας