Ερώτηση με θέμα: «Εξασφάλιση δωρεάν σίτισης για όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κοζάνης» κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κοζάνης, όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα Πανεπι­στήμια και ΤΕΙ της χώρας, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα σε ό,τι αφορά στη σίτιση τους. Γεγονός το οποίο είναι αποτέλεσμα των περικοπών των προϋπολογισμών τους.

Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την έλλειψη σε δωμάτια εστιών και του ελάχιστου επιδόματος ενοικίου, την πληρωμή συγγραμμάτων, υλικών εξοπλισμού για την παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων, δυσκολεύει τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους καθώς σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να επιστρέφουν στα σπίτια τους κάτω από το δυσβάστακτο κόστος.

Από τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κοζάνης καταμερίζονται μόλις τα 692.812,80 ευρώ από το σύνολο των 8.112.242,80 ευρώ, για τη σίτιση των φοιτητών. Πρόκειται για Πανεπιστήμιο που αριθμεί 1.200 φοιτητές, εκ των οποίων θα σιτίζονται δωρεάν μόλις οι 360, την ώρα μάλιστα που έχουν γίνει σχεδόν οι διπλάσιες αιτήσεις για τη χορήγηση κάρτας σίτισης. Χαρακτηριστικό της υποχρηματοδότησης είναι το γεγονός πως ενώ όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 45.000 ευρώ δικαιούνται να σιτίζονται δωρεάν, ο 360ος φοιτητής που έλαβε κάρτα σίτισης είχε ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ. Δηλαδή χωρίς δωρεάν σίτιση μένουν φοιτητές των οποίων οι οικογένειές παρουσιάζουν εισόδημα μόλις άνω των 9.000 ευρώ.

Ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που με την πολιτική που ακολουθούν μετατρέπουν τα ιδρύματα (Πανεπιστήμια – ΤΕΙ), σε επιχειρήσεις. Πολιτική που διαλύει και εμπορευματοποιεί και την φοιτητική μέριμνα (στέγαση, σίτιση, μεταφορά, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ. των φοιτητών) σε βάρος των οικογενειών και των φοιτητών των λαϊκών στρωμάτων, που καλούνται να πληρώνουν για άλλη μια φορά τη “δωρεάν εκπαίδευση”.

Επειδή η κάλυψη των αναγκών σε σίτιση (εστιατόρια-κυλικεία) είναι δικαίωμα όλων των φοιτητών και σπουδαστών και αποκλειστική υποχρέωση του κράτους να καλύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό την αναβαθμισμένη λειτουργία τους, δίνοντας τους τη δυνατότητα της δωρεάν σίτισης,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών σε δωρεάν σίτιση χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
  • Καμιά Λέσχη να μη δίνεται σε εργολάβο, να λειτουργούν με ποιοτικό φαγητό, με τις ανάλογες υποδομές και προσωπικό. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους.
  • Άμεσα να εξασφαλιστεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Ιδρυμάτων».