ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΣΕ ΚΟΖΑΝΗ, ΣΕΡΒΙΑ-ΒΕΛΒΕΝΤΟ, ΕΟΡΔΑΙΑ, ΒΟΙΟ

– Ο  Διευθυντής του ΟΑΕΔ Κοζάνης στο ΡάδιοΛόγος

Στα προγράμματα του ΟΑΕΔ που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και σε ποιες ηλικιακές ομάδες αυτά απευθύνονται, αλλά και για τον αριθμό των ανέργων που έχει η περιοχή μας , παραθέτοντας στοιχεία για τους ανέργους ανά δήμο στην ΠΕ Κοζάνης, αναφέρθηκε μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο διευθυντής του ΚΠΑ ΟΑΕΔ Κοζάνης Κώστας Κυτίδης.

Αναλυτικότερα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά: “Ο ΟΑΕΔ εδώ και καιρό προσπαθεί αξιοποιώντας τους όποιους πόρους, που δεν είναι αυτοί που πρέπει, γιατί η κατάσταση της οικονομίας αγγίζει όλους τους τομείς και όλες τις δομές, προσπαθεί να είναι πιο στοχευμένα τα προγράμματα σε ηλικιακές ομάδες, και να απευθύνονται σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Ώστε να πιάσουν τόσο και τα χρήματα. Σε αυτή τη λογική, όποιο πρόγραμμα ανακοινώνεται, απευθύνεται σε ηλικιακές ομάδες” .

Τα προγράμματα που είναι σήμερα σε εξέλιξη, αφορούν, πρώτα, τους αμοιβόμενους με μπλοκάκι, μια πληγή της απασχόλησης στην Ελλάδα. Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά σε 40.000 νέους αμειβόμενους με μπλοκάκι στην Ελλάδα, για να μετατραπούν οι συμβάσεις τους από παροχή υπηρεσιών σε εξαρτημένη εργασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το εν λόγω πρόγραμμα είναι ανοιχτό και δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, στην περιοχή μας, αφού ίσως δεν υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι απασχολούμενοι. Το εν λόγω πρόγραμμα καλύπτει τις εργοδοτικές εισφορές μέχρι 350 ευρώ και τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων , και έχει 18 μήνες διάρκεια και στον ένα χρόνο είναι επιδοτούμενο.

Επίσης, υπάρχει το πρόγραμμα για ανέργους νέους από ηλικίας 30 μέχρι 49 ετών, που απευθύνεται σε ανέργους 3 μήνες και επάνω. Η επιδότηση είναι 15 ευρώ την ημέρα και το πρόγραμμα 12μηνης διάρκειας. Για ανέργους μακροχρόνια, η επιδότηση είναι 18 ευρώ και για δικαιούχους επιδόματος αλληλεγγύης είναι 22 ευρώ, ανεξαρτήτως χρόνου ανεργίας,
Ακόμη, υπάρχει το πρόγραμμα για ανέργους ηλικίας άνω των 50 ετών, που απευθύνεται σε ανέργους με 1 χρόνο ανεργίας και πάνω, με στόχο να καλύψουν τα τελευταία έτη του εργασιακού τους κύκλου για να συνταξιοδοτηθούν. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις είναι διστακτικές, γιατί ίσως δεν καλύπτονται από τις παροχές, όπως σχολιάζει ο ίδιος, αλλά αναφέρει πως το πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει τόσο τον επιχειρηματία, όσο και τον άνεργο άνω των 50 ετών, για να μπορέσει να συμπληρώσου τα απαιτούμενα συντάξιμα ένσημα.

Τέλος, το πρόγραμμα που βγήκε τελευταία, απευθύνεται σε επιχειρηματίες έως 35 ετών , ώστε να κάνουν πρώτη πρόσληψη προσωπικού, δηλαδή δεν είχε άλλον απασχολούμενο στην επιχείρησή του. Το πρόγραμμα απευθύνεται για ανέργους 18 ετών και άνω και έχει μια ιδιαιτερότητα, αφού απευθύνεται και σε πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια παραμονής εργασίας, για εξαρτημένη εργασία που θα καλύπτει και το χρόνο επιδότησης. Από εκεί και πέρα το πρόγραμμα έχει διάρκεια 18 μήνες για όσους απασχοληθούν έως 29 μήνες και για 12 μήνες για όσους είναι μεγαλύτερους των 30 χρόνων .Επίσης, καλύπτει το 50% του μισθολογικού κόστους, συν δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα.

“Τα προγράμματα απευθύνονται στις ηλικιακές ομάδες που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως οι νέοι και οι άνω των 50 ετών , θέλοντας να δώσει κίνητρα για να μπουν νέοι άνθρωποι στις επιχειρήσεις”, σημειώνει ο ίδιος. προσθέτει πως τα εν λόγω προγράμματα θα παραμείνουν ανοιχτό μέχρι να συμπληρωθούν οι αιτήσεις , άρα καλύπτονται όλοι όσοι θέλουν να προσλάβουν προσωπικό.

Αναμένονται τα αποτελέσματα για την Κοινωφελή του Δήμου Κοζάνης

Εντωμεταξύ, σε αναμονή βρίσκεται και το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για το Δήμο Κοζάνης με 250 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων. Αυτό το πρόγραμμα επεξεργάζεται και αφού βγει ο πρώτος προσωρινός πίνακας, θα βγει ο τελικός πίνακας, ώστε οι επιλεγέντες να πάρουν τα συστατικά σημειώματα από τον ΟΑΕΔ για να ξεκινήσουν δουλειά. Τα αποτελέσματα αναμένονται προσεχώς.

Η ανεργία σε αριθμούς στην περιοχή

Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο ΟΑΕΔ, η περίοδος που διανύουμε, σύμφωνα με τον κ. Κυτίδη, η ανεργία εκτοξεύεται λόγω εποχικής απασχόλησης . Ωστόσο, στην περιοχή μας, συγκριτικά με άλλες, υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό σταθερής εργασίας και όχι εποχικής.  Ωστόσο το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή, είναι κατά 2-3 μονάδες μεγαλύτερο σε σχέση με τις υπόλοιπες. Σύμφωνα με τον κ. Κυτίδη, σήμερα, ωστόσο, οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στη δημοτική ενότητα Κοζάνης είναι περίπου 17.000 τον αριθμό. Στην Πτολεμαΐδα είναι στους 5.700 και ακόμη 8700 στον Δήμο Κοζάνης. 1000 περίπου είναι στα Σέρβια – Βελβεντό και 1700 στο Δήμο Βοΐου. Από αυτές τις χιλιάδες ανέργους, περίπου 1/4 είναι επιδοτούμενοι άνεργοι, που φτάσουν σε αριθμούς τους 3.300. Υπάρχει και μια καταγραφή από τις τελευταίες απολύσεις της ΔΕΗ, περί τα 300-400 άτομα, που θα επιδοτηθούν στο άμεσο διάστημα. Άρα οι επιδοτούμενοι άνεργοι στην περιοχή του ΚΠΑ Κοζάνης θα φτάσουν στους 3.500 από τους 11.500 καταγεγραμμένους ανέργους .
Από αυτές τις ηλικιακές ομάδες , το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι νέοι και αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί, μιας και είναι ο κλάδος που πλήττεται περισσότερο αριθμητικά και απασχολείται κυρίως από την εποχική απασχόληση και δεν καλύπτονται από την επιδότηση παρά μόνο 3 μήνες το χρόνο! Το πρόβλημα των νέων, τόνισε, πρέπει να το δει ο οργανισμός αλλά και το υπουργείο, ώστε να καλυφθεί!
Επίσης, οι άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα για να βγουν στη σύνταξη, για αυτό και οι προσπάθειες του ΟΑΕΔ κατευθύνονται εκεί, τόνισε, και κατέληξε λέγοντας ότι μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ οι τοπικές επιχειρήσεις (πάνω από 130 τον  αριθμό), θα δώσουν δουλειά σε νέους μέσω του προγράμματος 30-49.

Β.Σ.