Για άλλο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης μίλησε ο κ. Γιάννης Λιάσης ως αγορητής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης απορρίπτοντας το σχέδιο που είναι απόλυτα άδικο και καταστροφικό. «Η διαβούλευση ήταν προσχηματική , οριστικοποιήθηκε πριν το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. Συντασσόμαστε με την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου για να κάνουμε την απειλή κατάρρευσης , ευκαιρία ανάδειξης των πλεονεκτημάτων του τόπου μας» τόνισε.

Η αναδιάρθρωση της οικονομίας απαιτεί σχέδιο, ολοκληρωμένο και ενδελεχή σχεδιασμό πριν την έναρξη της απολιγνιτοποίηση που εδώ ήδη έχει ξεκινήσει , ένα σχέδιο οργανωμένο με διακριτές φάσεις και δείκτες απόδοσης .Απουσιάζουν από το σχέδιο οι μεγάλες επενδύσεις και αυτές που απορρέουν από τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ.Ο . Αν προσθέσουμε και τους 25.000 ανέργους που δημιουργεί με νέες 8-10.000 ανέργους η ανεργία θα ανέβει πάνω από το 40% Μίλησε μάλιστα για αποφάσεις υπέρ του φυσικού αερίου.

Η Δυτική Μακεδονία δικαιούται χρόνο για ομαλή μετάβαση όταν ή δη χάθηκαν δυόμιση χιλιάδες θέσεις εργασίας .Μερικές από τις προτάσεις του είναι: καινοτόμο πάρκο κυκλικής οικονομίας, αναδιάρθρωση γεωργίας, εκμετάλλευση υδάτινου δυναμικού, μεταποίηση και σήμανση προϊόντων , οργάνωση οικοτουρισμού και αμπελοκαλλιέργειας , οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες, ειδικό Εξοικονομω για όλα τα σπίτια και ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο, αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Να ξαναγραφτεί εξαρχής το σχέδιο

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου μίλησε για μια ιστορική απόφαση του περιφερειακού συμβούλιου ζητώντας την απόρριψη του μάστερ πλαν . «Αυτό που παίρνουμε είναι απόφαση και όχι ψήφισμα. Οι αιρετοί αποφασίζουν» σημείωσε ζητώντας να ξαναγραφτεί εξ αρχής το σχέδιο με διαβούλευση και επαρκή χρόνο .Η μετάβαση όπως γίνεται δεν μπορεί να είναι δίκαια και κοινωνικά αποδεκτή:

-Ο χρόνος μετάβασης δεν βγαίνει με βάση το μάστερ πλαν .Όλα τα επιτυχημένα παραδείγματα δείχνουν ότι απαιτείται χρόνος. Κανένα πρόγραμμα παραγωγική ανασυγκρότησης δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε δύο χρόνια .

-Δεν επιλύεται το πρόβλημα της γης. Η περιφέρεια χάνει τη γη της όταν την ίδια ώρα σχεδιάζονται φωτοβολταικα πάρκα χωρίς όφελος για την περιοχής .

-Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της απασχόλησης. Δημιουργούνται νέοι άνεργοι και θα προστεθούν στους 30.000 ανέργους της περιφέρειας.

-Δεν αντιμετωπίζει την κατάρρευση του ΑΕΠ

-Μένουν εκτός Γρεβενά και Καστοριά

-Δεν συμπεριλαμβάνονται οι μεγάλες υποδομές

-Τα φωτοβολταικα δεσμεύουν το 50% των εμβληματικών έργων, το σύνολο σχεδόν των εδαφών της γης απαλλάσσοντας τη ΔΕΗ από την ευθύνη της αποκατάστασης

-Το Πανεπιστήμιο βυθίζεται

-Η μετάβαση στην ψηφιακή περιφέρεια δεν είναι στα εμβληματικά έργα

Πρότεινε να παραταθεί η λειτουργία τριών μονάδων και ο χρόνος απόσυρσης να γίνεται με βάση τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνται. Η γη των ορυχείων να περάσει σε αρμόδια ρυθμιστική αρχή και να υπάρχει σαφές πλαίσιο χρηματοδότησης. Η πιο συνδεδεμένη ψηφιακά περιφέρεια πρέπει να είναι η Δυτική Μακεδονία. Η μετατροπή σε πράσινη περιφέρεια σημαίνει ότι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη της ένα πρόγραμμα Εξοικονομώ για τις 80.000 κατοικίες της Δ. Μακεδονίας , ένα πρόγραμμα έξυπνης γεωργίας και χρηματοδότησης των αρδευτικών .Στις προτάσεις της είναι και ένα άμεσο πλάνο για την μη κατάρρευση της οικονομίας με 100 εκ για τον κλάδο της κατασκευής , 20 εκ για νεανική επιχειρηματικότητα, έκτατο επίδομα για μακροχρόνια ανέργους και άλλα ισχυρά προγράμματα

Και ο κ. Αντώνης Τσάκωνας από τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο κ. Στέφανος Πράσσος , επικεφαλής της ΑΡΣΥ τάχθηκαν ξεκάθαρα κατά του σχεδίου.

 

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Αυτές είναι οι διεκδικήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης -Ψήφισμα και όχι απόφαση;