Ως καταστροφή για τις επιχειρήσεις τους και όλη την περιοχή χαρακτηρίζουν ιδιοκτήτες φάρμας την όλη κατάσταση που διαμορφώνεται με την μόλυνση των γουνοφόρων.

Ο κ. Μπάρκας ιδιοκτήτης μικρομεσαίας φάρμας με τέσσερις εργαζόμενους αναφέρει: «Εδώ και χρόνια έχουμε μια φάρμα καθαρή, μια φουλ εξαγωγική επιχείρηση. Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Η ιστορία για τα μινκ μας έχει αναστατώσει. Θα δούμε αν θα ακολουθήσουμε μοντέλο Ολλανδίας , Δανίας, υπάρχει η πεπατημένη .»

Ο Μιλτιάδης Καρακουλάκης, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Πανελληνίου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων τονίζει ότι οι φάρμες τήρησαν τα μέτρα ασφαλείας με αυστηρότητα και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Ο εργαζόμενοι στις φάρμες είναι απομακρυσμένοι από την τοπική κοινωνία και έχουμε μειώσει τις επαφές τους με την υπόλοιπη κοινωνία. «Δεν θα μπορούσαμε ένα είμαστε οι άριστοι. Απ’ ότι φαίνεται οι μεταλλάξεις δεν τεκμηριώνονται και οι επιστημονικές μελέτες στη Δανία δεν δημοσιοποιήθηκαν ως όφειλαν στον ΠΟΥ. Έχουμε εμπιστοσύνη στους δικούς μας επιστήμονες και τις υπηρεσίες της περιοχής. Η αγωνία είναι έκδηλη και η δημόσια υγεία προέχει»

Με βάση τις τηλεφωνικές οδηγίες θα ακολουθήσει η θανάτωση των 2.500 γουνοφόρων αναφέρει ο τμηματάρχης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Κοζάνης κ. Θεόφιλος Καντζόγλου, ο οποίος και αναφέρθηκε στα οχτώ θετικά δείγματα από την φάρμα στο Βόιο. Μάλιστα και άλλος ιδιοκτήτης φάρμας βρέθηκε θετικός και έχει συμπτώματα στα ζώα που εκτρέφει , οπότε θα παρθούν και εκεί δείγματα. Σίγουρα θα κριθεί σκόπιμο να παρθούν και άλλα δείγματα και στις φάρμες που βρέθηκαν θετικοί εργαζόμενοι

Ο Ιωάννης Μπιμπίκας , φαρμαδόρος στον Έξαρχο Γρεβενών με 50.000 μινκ ανέφερε ότι από τα επτά άτομα της επιχείρησής του οι τρεις είναι θετικοί. «Είναι καταστροφή αν τα ζώα είναι θετικά, θα κλείνουν επιχειρήσεις»

Ιωάννα Παπαδημητρίου