ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ;

Αυτή είναι η ερώτηση που μας έρχεται στο μυαλό μετά και τη σημερινή στάση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Σήμερα το πρωί συμφοιτητές μας από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Πολιτικών Επιστημών και Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, με αποφάσεις των Συλλόγων τους, πραγματοποίησαν κινητοποίηση και συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ. Οι φοιτητές εκεί, όπως και χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα, διεκδικούν το αυτονόητο: για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων το επόμενο διάστημα. Στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών η Πρυτανεία του ΑΠΘ απάντησε με την βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ και της αστυνομίας, που είχε σαν αποτέλεσμα την προσαγωγή και τον τραυματισμό φοιτητών.

Ύστερα από πρόταση της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (νυν ΗΜΜΥ) έγινε προσπάθεια να παρθεί απόφαση καταδίκης της αναίτιας αυτής επίθεσης. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που όλο το προηγούμενο διάστημα στήριξε με «νύχια και με δόντια» το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, με αστείες δικαιολογίες («έχουμε ήδη συζητήσει για το θέμα», «πάλι τα ίδια θα λέμε», «αφού θα το καταψηφίσουμε τι θέλετε να συζητήσουμε») αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΔΣ και απλά καταψήφισε μέσω μηνύματος (!!) την καταγγελία που κατατέθηκε.

Αποδεικνύεται περίτρανα ποια είναι η πραγματική στόχευση του νέου νόμου. Οι μάσκες έπεσαν. Όλο το προηγούμενο διάστημα κυβέρνηση, αλλά και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, προσπαθούσαν να μας πείσουν για το ότι το νέο ν/σ θα έφερνε από την μία την αναβάθμιση των σπουδών μας και από την άλλη «θα τελείωνε με τα φαινόμενα ανομίας» που βάζαν σε κίνδυνο ακόμα και την σωματική μας ακεραιότητα. Ρωτάμε, λοιπόν, την κυβέρνηση και την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, είναι εγκληματίες οι φοιτητές που μάχονται για πραγματική αναβάθμιση των σπουδών μας; Ή μήπως αναβάθμιση είναι να έχουμε κάμερες και αστυνομικούς μέσα στα Τμήματά μας και η κυβέρνηση να νομοθετεί, εν μέσω πανδημίας (!), ν/σ που βάζουν ακόμα περισσότερα εμπόδια στις σπουδές και το μέλλον μας;

Οι σημερινές εικόνες απέδειξαν στην πράξη ότι ο πραγματικός στόχος ήταν η πάλη των φοιτητών που διεκδικούν σπουδές με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες.

Γιατί είναι σύγχρονο να είναι ανοιχτές οι σχολές μας, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας.
Γιατί είναι σύγχρονο να μπορούμε να παρακολουθήσουμε δια ζώσης τα εργαστήριά μας που έχουν μεγάλη σημασία για ένα πολυτεχνικό τμήμα όπως το δικό μας.
Γιατί είναι σύγχρονο να έχουμε υποδομές, καθηγητές, προσωπικό καθαριότητας και να μην κάνουμε μάθημα σε αποθήκες supermarket που δεν έχουν παντού παράθυρα, με χρόνιες ελλείψεις σε καθηγητές και με μόλις 2-3 καθαρίστριες για να κρατούν καθαρό όλη μέρα ένα κτήριο.

Όσο φόβο κι αν θέλουν να σπείρουν, όσο και αν προσπαθούν να συκοφαντήσουν τον αγώνα των φοιτητών και το δίκαιο των αιτημάτων τους, τόσο οι φοιτητές μέσα από την οργάνωση και τον αγώνα τους θα τους χαλάνε τα σχέδια.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να:
• καταδικάσουμε τη σημερινή στάση Πρυτανείας ΑΠΘ και αστυνομίας
• να απομονώσουμε τις δυνάμεις που μας θέλουν υποταγμένους σε όλα αυτά που γεμίζουν τη ζωή και τις σπουδές μας εμπόδια
• συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας για να γίνουν πράξη όλα μας τα αιτήματα με βασικότερο το να ανοίξουν το νέο εξάμηνο οι σχολές μας

Εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. στο ΦΣ του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών