Με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς, η Θεία Λειτουργία που είχε ορίσει τιμητικά για τον Παύλο Μελά και τους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα, η Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας της Ελλάδος.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Τον πλαισίωναν ιεράρχες απ’ όλη την Ελλάδα, μέλη της διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Μεταξύ αυτών ήταν οι Μητροπολίτες: Μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεος, Κερκύρας Νεκτάριος, Γλυφάδας Παύλος, Δράμας Παύλος, Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, Κιλκισίου Εμμανουήλ, Λαγκαδά Ιωάννης, Πρεβέζης Χρυσόστομος, Καστορίας Σεραφείμ και ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών.

Στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς παρευρέθηκαν μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο αντιπεριφερειάχης Καστοριάς, θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, ο δήμαρχος Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, αντιδήμαρχοι, όπως ακόμα και οι Αστυνομικές, Πυροσβεστικές και Στρατιωτικές Αρχές του τόπου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας φλογερό λόγο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας εκφώνησε ο Μητροπολίτης Δράμας, κ. Παύλος, αναφερόμενος σε ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα, όπως και στην ζωή του ήρωα Παύλου Μελά, σκορπώντας ρίγοι συγκίνησης.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε μνημόσυνο για την ανάπαυση των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα στο τέλος του οποίου ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ βαθύτατα συγκινημένος ευχαρίστησε τον μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών καθώς και την Ιερά Σύνοδο της εκκλησίας της Ελλάδος για την παρουσία τους στην ιστορική Καστοριά, μάλιστα, ο τοπικός ποιμενάρχης εις ανάμνηση του σημερινού γεγονότος δώρισε στον κ. Ιερώνυμο ένα κάδρο με τον Παύλο Μελά για να στολίζει το γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Με τη σειρά του ο μακαριότατος δώρισε στον Μητροπολίτη Καστοριάς ένα σταυρό.

Πηγή: sentra.com.gr

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες