Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Bέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για ζητήματα που αφορούν τους επενδυτές φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας.

Στην ερώτηση, η οποία βασίζεται σε υπόμνημα του αρμόδιου Συνδέσμου (Σ.ΕΠ.Φ.ΠΕ. Δυτικής Μακεδονίας), γίνεται αναφορά στις επαναλαμβανόμενες αιφνιδιαστικές κινήσεις του Υπουργείου, το οποίο τροποποιεί υφιστάμενες διατάξεις των συμβολαίων με τους μικρούς παραγωγούς ενέργειας από φ/β πάρκα, εισάγοντας έκτακτη εισφορά 6%, την ίδια ώρα που απαλλάσσει τις μεγάλες επενδύσεις (άνω των 700 MW) από αυτή την υποχρέωση, χαρίζοντάς τους ουσιαστικά ποσά πάνω από 25 εκ. ευρώ.

Επίσης, τίθενται ερωτήματα για την στήριξη των ιδιωτικών και ενεργειακών κοινοτήτων στην ΠΕ Κοζάνης καθώς απουσιάζει οποιοδήποτε προστατευτικό πλαίσιο για μια περιοχή που πλήττεται ήδη από την βίαιη απολιγνιτοποίηση.

Τέλος, εκτός των άλλων, γίνεται ειδική επισήμανση για την ανάγκη μετατόπισης της ημερομηνίας εξέτασης των φακέλων αδειοδότησης μικρών έργων, η οποία λήγει στις 31/12/20, καθώς λόγω πανδημίας, υπάρχουν προφανή εμπόδια στη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: «Απαντήσεις για τους μικροεπενδυτές των φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία»

Η Βουλευτής Κοζάνης κ. Βέττα Καλλιόπη καταθέτει αναφορά προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με συνημμένη την από 16.11.2020 ανακοίνωση του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή τις εξαγγελίες του κ. Χατζηδάκη για την «αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς». Όπως υποστηρίζεται στην ανακοίνωση, αν αυτά τα μέτρα εφαρμοστούν μέσα στο ήδη σκοτεινό περιβάλλον της βίαιης απολιγνιτοποίησης, ουσιαστικά θα απωθήσουν εξίσου βίαια και τους μικροεπενδυτές, προς όφελος μόνο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος επισημαίνει –και αιτείται απαντήσεων- για τα συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των μικρών φωτοβολταϊκών έργων, η οποία συντελείται εν μέσω ασφυκτικών προθεσμιών, παραβλέποντας τις συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία και το καθολικό lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Επισυνάπτεται η ανακοίνωση με τα αναφερόμενα σχετικά.
Παρακαλούμε για την απάντησή σας και τις σχετικές ενέργειες καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Η καταθέτουσα βουλευτής
Βέττα Καλλιόπη

ΣΕΦΠΕ Δυτικής Μακεδονίας: Ο ξαφνικός θάνατος του μικροεπενδυτή