Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή τις εξελίξεις με το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του λιανεμπορίου και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δήλωσε:

«Οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις, τα «καψόνια», οι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην Π.Ε. Κοζάνης, αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνηση προχωρά από το ένα φιάσκο στο άλλο, καταστρέφοντας την οικονομία της περιοχής που ζει το πιο παρατεταμένο lockdown στην Ευρώπη.

Οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήλπιζαν, τουλάχιστον, ότι θα τύχουν κάποιας σοβαρής στήριξης έπειτα από έξι μήνες όπου η έλλειψη χρηματοδότησης και η αδιαφορία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πρωτοφανής.

Αντί, όμως, για ένα συνολικό πλαίσιο ενίσχυσης που θα περιλαμβάνει μη επιστρεπτέες καταβολές χρημάτων, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, κάλυψη των μισθολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, η κυβέρνηση, με τις σημερινές ανακοινώσεις για τις επιχειρήσεις που έχουν μείνει κλειστές με κρατική εντολή, δίνει ψίχουλα στην Π.Ε. Κοζάνης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας μικρής επιχείρησης στην περιοχή που μπορεί να μείνει κατόπιν κρατικής εντολής π.χ. για άλλες δέκα ημέρες κλειστή, με τα έξοδα της να τρέχουν, τις προμήθειες να έχουν πληρωθεί και, εν τέλει, να της δίδονται 500 ευρώ στο τέλος Μαΐου.

Όλες αυτές οι κινήσεις θίγουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων της Π.Ε. Κοζάνης, μιας περιοχής που πλήττεται από τη μεγάλη μείωση του Α.Ε.Π. λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, παρουσιάζει υψηλότατη ανεργία κι ένα θολό μέλλον λόγω της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, την ίδια ώρα που βασικοί πυλώνες της υποβαθμίζονται και απαξιώνονται.

Η κοροϊδία έχει τα όρια της. Για να ανοίξει η οικονομία και να στηριχτεί το Ε.Σ.Υ. απαιτούνται σχέδιο και βούληση, τα οποία η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, απέδειξε ότι δεν διαθέτει.»