Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ

– Έκκληση στους εργαζόμενους να κάνουν καταγγελίες!

 

“Κάθε μήνα στα ορυχεία της περιοχής έχουμε και μια κηδεία και αυτό δεν είναι λαϊκισμός”, είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας στον “Π.Λ. ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης Ιωάννης Μανές, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στο ορυχείο Καρδιάς το πρωί του Σαββάτου, με θύμα έναν 35χρονο εργαζόμενο, σε εργολάβο της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος και κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης επισκέφθηκαν τα ορυχεία της ΔΕΗ το πρωί της Δευτέρας, όπου βρέθηκε και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, κάνοντας αυτοψία στο χώρο  του ατυχήματος, καθώς και επικοινωνία με τον εργολάβο στον οποίο δούλευε ο άτυχος εργαζόμενος. “Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα τόσο από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, όσο και από τον Τομέα Ασφάλειας της επιχείρησης, για να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος”, σημείωσε ο κ. Μανές .

Ερωτηθείς από τον “Π.Λ.” για το πόσες είναι σε καθημερινή βάση οι καταγγελίες από εργαζόμενους σε εργολάβους, για κάθε είδους αυθαιρεσίες στα ορυχεία, ο ίδιος απάντησε πως με βάση τις τωρινές εξελίξεις στον χώρο της εργασίας, επώνυμες καταγγελίες δεν γίνονται, ωστόσο γίνονται κάποιες ανώνυμες, αλλά όταν ακολουθεί έλεγχος στο χώρο δεν διαπιστώνονται παραβάσεις. “Κάνουμε έκκληση σε όλους τους εργαζόμενους να μην φοβούνται και να κάνουν καταγγελίες, ώστε να γίνεται άμεση παρέμβαση. Τίποτα δεν κοστίζει περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή! Βρισκόμαστε σε μια εργασιακή ζούγκλα. Η ανεργία μαστίζει την περιοχή και είμαστε πρωταθλητές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εμείς από την πλευρά μας ζητούμε να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι από τα αρμόδια κλιμάκια, για να διαπιστώνονται παραβάσεις”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

Καταγγελίες για απλήρωτη εργασία και εργασιακή τρομοκρατία!

Εντωμεταξύ, ερωτηθείς για το είδος των καταγγελιών που γίνονται κατά καιρούς και τι αυτές αφορούν, από πλευράς των εργολαβικών εργαζομένων, ο κ. Μανές απάντησε ότι η μεγαλύτερη μάζα των καταγγελιών αφορά την απλήρωτη εργασία, μιας και περνούν μήνες μέχρι οι εργαζόμενοι να πάρουν μεροκάματο! Επίσης, γίνονται καταγγελίες για διάφορα θέματα και διαφορές που ανακύπτουν με βάση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και για θέματα απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης. Ακόμη, καταγγέλλονται και φαινόμενα τρομοκρατίας από πλευράς των εν λόγω επιχειρήσεων προς τους εργαζόμενους του τύπου “ή θα το κάνεις ή θα φύγεις…”, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται.

“Εμείς λέμε πως θα είμαστε δίπλα στον κάθε εργαζόμενο και θα τον προστατέψουμε. να κάνουν επώνυμες καταγγελίες και υπάρχουν οι διαθέσιμοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, η Επιθεώρηση Εργασίας, η Επιθεώρηση Μεταλλείων , το ΣΕΠΕ”, σημειώνει με νόημα ο ίδιος. Προσθέτει, δε , πως στα ορυχεία της ΔΕΗ γίνονται συχνά ατυχήματα, τριών ειδών: ελαφριά, με μεγάλες επιπτώσεις και θανατηφόρα, προσθέτοντας πως “κάθε μήνα έχουμε στα ορυχεία και μια κηδεία. Κάποιοι λένε ότι λαϊκίζουμε , αλλά δεν ισχύει αυτό”.

Τέλος, ο ίδιος επεσήμανε τον άδικο νόμο “Κατρούγκαλου” για το συνταξιοδοτικό, λέγοντας πως στις συντάξεις χηρείας η σύνταξη στην σύζυγο (π.χ.) δίνεται για διάστημα 3 χρόνων και μετά σταματάει και επανέρχεται μετά τα 67 έτη αν ο θανών ήταν σε ηλικία άνω των 55 ετών, γεγονός άδικο, όπως επισημαίνει. Το εν λόγω θέμα, αφορά, σαφώς και τις εν λόγω δυσάρεστες υποθέσεις που ανακύπτουν μετά από θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα. Το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, καταλήγει ο κ. Μανές, έχει στείλει σχετική επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας, για το εν λόγω θέμα των συντάξεων χηρείας.

 

Β.Σ.