Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην συνέντευξη τύπου της Τετάρτης για τα ετεροχρονισμένα κρούσματα μετά από πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη δεν έδωσαν το παρόν οι διοικητές των Νοσοκομείων Κοζάνης και ειδικά της Πτολεμαΐδας. Όταν και τα 49 ετεροχρονισμένα κρούσματα προέρχονταν από ιδιωτικό εργαστήριο της Πτολεμαΐδας  που συμβλήθηκε το Νοσοκομείο της πόλης. Δεν θέλει πολλά για να καταλάβει κανείς ότι δεν τους δόθηκε η ανάλογη άδεια.

Για να υπάρχουν όμως 49 ετεροχρονισμένα κρούσματα δηλωμένα σημαίνει πολύ απλά ότι δόθηκαν πάνω από 500 δείγματα στο συγκεκριμένο εργαστήριο της Πτολεμαΐδας από το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο. Σίγουρα λοιπόν το Μποδοσάκειο δεν έχει άγνοια επ’  αυτών, γνώριζε τις απαντήσεις όπως και οι ίδιοι οι πολίτες. Είναι αδιανόητο το Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας να μην πήρε απαντήσεις από το συμβεβλημένο εργαστήριο για 500 και πλέον δείγματα, πόσο μάλλον όταν υπάρχει παραπεμπτικό του Μποδοσάκειου για κάθε PCR εξέταση. Το ίδιο ισχύει και για τους 49 θετικούς, εκ των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες του  prlogos αρκετοί νοσηλεύτηκαν. Και οι υπόλοιποι με ήπια συμπτώματα πήγαν σπίτι τους με αγωγή και συστάσεις του Νοσοκομείου για κατ΄ οίκον περιορισμό για 14 μέρες. Οπότε και οι ασθενείς γνώριζαν και το Μποδοσάκειο και ανάλογα με τα αποτελέσματα προέβη σε εσωτερική διαχείριση της κατάστασης.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας ενημέρωσαν επίσης ως όφειλαν στην ώρα τους το Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 για τους ασθενείς  τους και με αριθμητικά δεδομένα την 3Η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας για τα θετικά κρούσματα. Άρα καταγραφή υπήρξε, αλλά όχι στην Η.ΔΙ.Κ.Α., στο σύστημα «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης». Το prlogos επικοινώνησε με το εργαστήριο της Πτολεμαΐδας που έχει μέχρι στιγμής διενεργήσει πάνω από 7.000 δειγματοληψίες για την εξέταση του COVID-19. «Δεν μας αφορούν αυτά τα κρούσματα. Εξυπηρέτηση κάναμε και τα στέλναμε σε άλλο εργαστήριο της Θεσσαλονίκης. Τα δικά μας τα κρούσματα τα δηλώνουμε στο σύστημα. Τα υπόλοιπα ήταν θέμα του Μποδοσάκειου». Φυσικά το Μποδοσάκειο δεν θα μπορούσε να τα δηλώσει αφού δεν διαθέτει εργαστήριο, για αυτό άλλωστε είχε συμβληθεί με το πιστοποιημένο από τον ΕΟΔΥ εργαστήριο του ιδιώτη. Στο σύστημα καταγραφής των θετικών κρουσμάτων αναφέρεται εξάλλου και ποιος εντέλλεται την εξέταση, δηλαδή το Μποδοσάκειο και το εργαστήρι που την πραγματοποιεί.

Υπήρχε πάντως καταγραφή στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 και όχι στην Η.ΔΙ.Κ.Α. και αποδεικνύεται ότι δεν γίνεται έλεγχος στα δύο μητρώα. Όταν δηλώθηκαν και στην Η.ΔΙ.Κ.Α. μετά από δυο μήνες ετεροχρονισμένα αποκαλύφθηκε το σκηνικό της έλλειψης οργάνωσης σε τόσο σημαντικά  στοιχεία που διασφαλίζουν κατά τα άλλα τη δημόσια υγεία.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τα ετεροχρονισμένα κρούσματα κατέθεσε ο Παναγιώτης Πλακεντάς: Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο Μποδοσάκειο- Υπάρχει μια σειρά από αναπάντητα ερωτηματικά

 

49 τα ετεροχρονισμένα κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης όλα από την Εορδαία – Γιώργος Κασαπίδης: Ζητώ από την εισαγγελική αρχή να παρέμβει για τις επιπτώσεις αυτών