“Χρησιμοποιήθηκε λανθασμένα η λέξη πανεπιστημιούπολη στην Πτολεμαΐδα”

Συζήτηση επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας με το οποίο καθορίζεται «βάση εισαγωγής» στα Πανεπιστήμια της χώρας πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης. Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας ήταν διαχρονικά το αγαπημένο παιδί του δήμου Κοζάνης , το ζήτημα όμως της βάσης μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο Πανεπιστήμιο .

Ο πρύτανης Θόδωρος Θεουδουλίδης αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη των πρυτάνεων με την υπουργό Παιδείας κ.Κεραμέως που μόλις είχε ολοκληρωθεί όπου ασχολήθηκε με την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Την Πέμπτη το απόγευμα προγραμματίζεται μια συνάντηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με βουλευτές και φορείς για το εν λόγω θέμα .Υπάρχει πολιτική απόφαση και η υπουργός είναι κάθετη στην εφαρμογή του νομοσχεδίου, όπως σημείωσε κ. Θεοδουλίδης. .Η θέσπιση της βάσης εισαγωγής έχει μεγάλη αποδοχή από την κοινωνία τόνισε η υπουργός, όπως και ότι θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα περιφερειακά ιδρύματα που πλήττονται χωρίς να αναλυθούν. Η κύρια καινοτομία κατά τη γνώμη της είναι το παράλληλο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ .Το 25% των καταρτιζομένων στα ΙΕΚ είναι απόφοιτοι ΑΕΙ αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη με την υπουργό.

“Από τα 22 τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  , τα 10 επηρεάζονται και συγκεκριμένα από τα 9 της Κοζάνης επηρεάζονται τα 6, δυο πολυτεχνικά και το σύνολο της οικονομικής σχολής, 2 στα 2 στα Γρεβενά, 1 από τα 4 στην Καστοριά και 1 από τα 5 στην Φλώρινα. Σε κάθε επιστημονικό πεδίο ορίζεται ένας μέσος όρος ,και κάποιο ποσοστό μ.ο. θα αποτελεί βάση εισαγωγής , τα όρια που μπορεί να παίξει το τμήμα θα είναι από το 80%-120% χωρίς να υπάρχει δέσμευση. Εάν θέσουν τα τμήματα το 80% του μ.ο. στο αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο υπολογίζεται ότι θα καταλήξουμε στο 42% των φοιτητών του 2020 με τον υπολογισμό να αναφέρεται μόνο για εισακτέους από γενικά λύκεια χωρίς μετεγγραφές που θα επιδεινώσουν τα νούμερα. Για την πόλη της Κοζάνης από τους 1.717 φοιτητές θα καταλήξουμε στους 453 .Η πόλη της Κοζάνης και των Γρεβενών επηρεάζονται σημαντικά και καθόλου η Πτολεμαΐδα. Ελάχιστες θα είναι οι απώλειες για Φλώρινα, Καστοριά .Δέκα τμήματα θα γίνουν μη βιώσιμα και ενδεχομένως θα κλείσουν” .

Κατά 30% θα μειωθεί πανελλαδικά ο αριθμός των εισακτέων χωρίς να υπάρχει οριζόντια μείωση, πρόσθεσε ο πρύτανης . «Δεν μπορούμε να μιλάμε για τμήματα του 1, 2, 3 αλλά του 7, 8, 9.Και πρέπει να αναρωτηθούμε τι θα κάνουν τα παιδιά που δεν θα περάσουν. Η μείωση των εισακτέων συνολικά από το υπουργείο είναι η πρόταση του ιδρύματος όταν όλα τα κεντρικά πανεπιστήμια  επιθυμούν τη μείωση εισακτέων .Ο κ. Περικλής Μήτκας , πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης σημείωσε ότι77.000 φοιτητές μπήκαν πέρυσι , ενώ τα ιδρύματα ζήτησαν 56.000. Όλα τα περιφερειακά ανησυχούν. Να γίνει πιο ελαστικό το ποσοστό, να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα ιδρύματα του κέντρου και να υπάρχει μέριμνα τι θα γίνουν αυτοί οι λίγοι φοιτητές που θα περάσουν στα μη βιώσιμα τμήματα. Θα μπούμε σε μια εσωστρέφεια και μια αντιπαλότητα σε πόλεις και μοιραία σε μια συζήτηση για νέα τμήματα με άλλα πιο ελκυστικά αντικείμενα. Το Πανεπιστήμιο όπως έχει διαμορφωθεί είναι ένα καλό πανεπιστήμιο . Ανεστάλησαν έξι τμήματα πέρυσι και κανείς δεν γνωρίζει πόσους φοιτητές θα πάρουμε και ποια τμήματα θα κινδυνεύσουν .Αν μειωθούν οι φοιτητές θα βελτιωθούν οι δείκτες. Είναι κακοί οι δείκτες στο Πανεπιστήμιο , στο πόσοι καθηγητές αντιστοιχούν σε κάθε φοιτητή .

Ο Βαγγέλης Σημανδράκος , αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών αναφέρθηκε στην δημιουργία νέας πανεπιστημιούπολης στην Πτολεμαΐδα ζητώντας να θωρακίσουμε την πανεπιστημιούπολη που πάει να δημιουργηθεί , με το να κρατηθούν μακριά οι τοπικισμοί και οι φιλίες .Ο πρύτανης τόνισε ότι συζητήθηκε σε κομματική εκδήλωση και χρησιμοποιήθηκε λανθασμένα η λέξη πανεπιστημιούπολη, καθώς αναφερόταν στο μικρό camp που θα συνοδεύει την σχολή Επιστημών Υγείας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου