Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των Κτητόρων του Ιερού Ναού Αγ. Αναργύρων Κτενίου Κοζάνης, πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 και ώρα 19:00, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και αυτό νομίζω οφείλεται στους διοργανωτές που δεν ήσαν άλλοι από τους ίδιους τους κτήτορες.

Δεν γνωρίζω ποιος επέλεξε την τοποθεσία για την ανέγερση του Ι. Ναού, πάντως είναι φανταστική!! όπως επίσης δεν γνωρίζω την επιλογή του Αγίου που δώσανε το όνομα προς τιμήν των Αγίων Αναργύρων.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, νομίζω πως και οι δύο περιπτώσεις ήταν άριστες.

Συμμετοχές:

Εκ μέρους της Εκκλησίας ήσαν: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλος, ο πρωτοσύγκελος: Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, Διάκονος Ι. Μ. π. Μάξιμος, Διακονητής κ. Βασίλης, οι εφημέριοι Κτενίου π. Παν. Δουγαλής και Κερασιάς π. Γεώργιος Κοντός, οι μοναχοί: ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Νικάνορα Ζάβορδας π. Σεραφείμ και ο ιερομόναχος της Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Εράτυρας π. Νικηφόρος. Να σημειώσω εδώ ο π. Νικηφόρος φρόντισε να φέρει και τα λείψανα των Αγίων Αναργύρων από τη Μονή Αγίου Αθανασίου Εράτυρας, τα οποία προσκύνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Άλλες συμμετοχές υπήρξαν, Πρόεδροι Κοινοτήτων Αιανής, Κτενίου, Αγ. Παρασκευής, Ροδιανής, Κερασιάς καθώς και Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων των κοντινών και όχι μόνο χωριών και τέλος το ανώνυμο πλήθος, που είναι αυτό που πλαισιώνει και ομορφαίνει τέτοιες εκδηλώσεις.

Λίγα λόγια για τον κτήτορα του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων Κτενίου. Ο Κτήτορας γεννήθηκε στο Κτένι από αγρότες γονείς, όπου και ο ίδιος αρχικά ασχολήθηκε με το επάγγελμα του πατέρα του και αργότερα δημιούργησε μια τεχνική εταιρεία ασχολούμενη με χωματουργικές εργασίες, σαν Βασίλης πέρασε πολλές και δύσκολες δοκιμασίες, ώσπου, κατόρθωσε σήμερα, να φθάσει σ’ ένα επιτυχημένο επαγγελματικό στάδιο, επίπεδο που θα το ζήλευαν ακόμη, αν ζούσαν, και οι συγχωριανοί του, μεγάλοι ευεργέτες της Κοζάνης, μακαρίτες πια οι Ιωάννης και Χαρίσιος Τράντας!!

Το ευχάριστο για τον Κτήτορα κ. Βασίλη Παπακωνσταντίνου είναι ότι σ’ όλη αυτή την προσπάθεια, συμπαραστάθηκε όλη η οικογένειά του χωρίς προβλήματα, από τη γυναίκα του Βασιλική,  το γιο του Νικόλαο με τη σύζυγό του Βάϊα ,την κόρη του Στυλλιανή με τον σύζυγό της Νικόλαο και τον γιό του Σπύρο το Βενιαμίν. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να συγχαρούμε την κεφαλή της οικογένειας που δεν είναι άλλη παρά ο κτήτορας και αγαπητός Βασίλης. Μετά το πέρας των τελετουργικών εκδηλώσεων ο κ. Βασίλης Παπακωνσταντίνου κάλεσε τον κόσμο μέσω μικροφώνου, αφού πρώτα τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, να περάσει από τον μπουφέ, για ένα μικρό κέρασμα. Ενώ ο κόσμος απολάμβανε τα πλούσια εδέσματα, για μια στιγμή, άρχισε να ηχεί η καμπάνα η οποία είναι τοποθετημένη σε μια πανύψηλη βαλανιδιά και να σημαίνει την αναχώρηση του Μητροπολίτη και στη συνέχεια την αποχώρηση των Λειψάνων Αγίων Αναργύρων της Ι. Μονής Αγίου Αθανασίου Εράτυρας.

Κάπως έτσι τελείωσε η τελετή των θυρανοίξεων για να πάρουμε στη συνέχεια το δρόμο της επιστροφής ο καθένας.

Συγχαρητήρια Αγαπητέ Βασίλη για όλη σου την προσφορά στη γενέτειρά σου, το Κτένι, να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να σ’ έχει ο Θεός πάντα καλά.

 

 

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΓΡ. ΚΟΝΤΟΣ

ΚΟΖΑΝΗ 13 – 6- 2017

 

Υ.Γ.

  1. Μόλις έμαθα ότι στην τοποθεσία που χτίστηκε ο Ι. Ν. των Αγίων Αναργύρων, προϋπήρχε Ναός με την ίδια ονομασία.
  2. Η εκκλησία είναι ένα κόσμημα για την περιοχή και όχι μόνο. Έπεσε πολύ μεράκι (μπιμπιλό)