“Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ” – ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ, ΟΤΑΝ ΕΙΧΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΡΩΓΜΑΤΩΣΕΙΣ

Στο περιθώριο της συνεργασίας του με τα δύο πανεπιστήμια , Δυτικής Μακεδονίας και Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο γνωστός καθηγητής σεισμολογίας ΑΠΘ Θεόδωρος Τσάπανος, βρέθηκε στην περιοχή σήμερα προκειμένου να συμμετάσχει στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί μεταξύ των δύο ιδρυμάτων στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας. Στο περιθώριο αυτό ο καταξιωμένος σεισμολόγος, που είχε εκτεταμένα ασχοληθεί στο παρελθόν με τον οικισμό των Αναργύρων , κάνοντας μελέτη για τις ρωγματώσεις που είχαν ξεκινήσει, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της μελέτης εκείνης, από τα συμπεράσματα της οποίας προέτρεπαν το χωριό να μετεγκατασταθεί από

Από το 2003 είχαν ξεκινήσει να εμφανίζονται ρωγματώσεις στα σπίτια και στο περιβάλλοντα χώρο των Αναργύρων, με αποτέλεσμα ο τότε Νομάρχης Φλώρινας κ. Βοσκόπουλος και ο τότε δήμαρχος Αετού κ. Αναστασιάδης να καλέσουν την ερευνητική ομάδα του κ. Τσάπανου , να κάνουν μελέτη για τα αίτια που προκαλούν τις ρωγματώσεις. Όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, από τότε έλεγαν ότι το χωριό έπρεπε να μετεγκατασταθεί. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως: “συμπεράναμε από τη μελέτη μας (σ.σ. η μελέτη έγινε το 2009) ότι η εξορυκτική δραστηριότητα τόσο κοντά στον οικισμό είχε προκαλέσει όλες αυτές τις ρωγματώσεις. Είχαν αντλήσει το νερό, είχαν φτάσει σε 140 μ βάθος και τα πρανή ήταν κάθετα, ενώ έπρεπε να είχαν κλίση. Είχαμε πάει σε 182 σπίτια του χωριού, καταγράφοντας ζημιές, καταθέσαμε τη μελέτη και μάλιστα το 2010 όταν είχε επισκεφθεί το χωριό η κ. Μπιρμπίλη, είχε πει πως ζούσαν οι κάτοικοι, βγάζοντας νόμο για τη μετεγκατάσταση του χωριού, έκτοτε όμως αγνοείται η τύχη της μετεγκατάστασης”.

Ο ίδιος κρίνει τις σημερινές εξελίξεις μετά την κατάρρευση του ορυχείου “δραματικές” ενώ όταν ρωτήθηκαν αν ήταν κάτι αναμενόμενο, είπε πως “όλα όσα έγιναν επιβάρυναν την κατάσταση”. Επίσης, ξεκαθάρισε πως τα όσα ακούστηκαν για ρήγματα στην περιοχή που ενεργοποιήθηκαν, είναι “παραμύθια”, λέγοντας πως το εν λόγο  ρήγμα ήταν στην περιοχή από την εποχή των …Δεινοσαύρων και δεν έχει καμία σχέση με τα φαινόμενα. Επίσης, οι σεισμοί στην περιοχή είναι της τάξεως του 1.5, με 2.5 Ρίχτερ.  Ακόμη, τόνισε πως τις ημέρες της κατολίσθησης δεν υπήρξε κανένας σεισμός στην περιοχή πάνω από 1.5 Ρίχτερ.

“Είχαμε πει από τότε να φύγει το χωριό, αλλά το τι έγινε από εκεί και πέρα είναι θέμα των πολιτικών”, είπε αναμφισβήτητα ο κ. Τσάπανος. Αναφέρθηκε και στη μελέτη που έγινε στη Μαυροπηγή, που είχε τα ίδια προβλήματα, λέγοντας πως “οι κάτοικοι εκεί φάνηκαν πιο δραστήριοι, και το χωριό εγκαταλείφτηκε”. Ρωτήθηκε, μάλιστα, αν υπάρχει κίνδυνος για το ορυχείο Μαυροπηγής, λέγοντας ότι ήδη από τότε το ορυχείο είχε φτάσει κοντά στο χωριό, δημιουργώντας ρήγμα από το ορυχείο μέχρι τα πρώτα σπίτια. Η μελέτη του κ. Τσάπανου για τη Μαυροπηγή, είχε γίνει το 2007.

Β.Σ.