ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ “ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ” ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ

– “Συντασσόμαστε πλήρως στον αγώνα των εργαζομένων και αναλαμβάνουμε τις πολιτικές ευθύνες”

Το μήνυμά του πως η περιφερειακή αρχή Δυτικής Μακεδονίας δεν αποδέχεται το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, πέρασε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρίας του συνδικάτου εργαζομένων στη ΔΕΗ “Σπάρτακος” κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της περιφέρειας, το μεσημέρι της Δευτέρας. Είχε προηγηθεί κατάληψη εργαζομένων στο κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στο διοικητήριο της Περιφέρειας, το πρωί της ίδιας ημέρας.

Ο περιφερειάρχης, παρουσία των εργαζομένων, τόνισε πως παρέλαβε το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί πιθανότατα την Παρασκευή στη Βουλή, λέγοντας πως αντίγραφο έχει λάβει ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης. Επανέλαβε πως η ενέργεια και τα νερά είναι δημόσια αγαθά αδιαπραγμάτευτα, λέγοντας πως ο  αγώνας είναι κοινός, προς την κοινή κατεύθυνση, ” για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα που πάει να γίνει με την πώληση των μονάδων “, όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ταυτόχρονα καταθέτει προτάσεις “ρεαλισμού και για το μέλλον της επιχείρησης και για το μέλλον της περιοχής”. Μίλησε για την ευρωπαϊκή συγκυρία και τη σπουδαιότητα για  μια χώρα να έχει ενεργειακή επάρκεια και ο λιγνίτης να είναι στο δημόσιο συμφέρον.

Αναφορικά με το σχέδιο νόμου, τόνισε πως καταθέτει πρόταση που θα διαφυλάσσει το μέλλον, λέγοντας πως: “δεν το συζητάμε γιατί δεν το αποδεχόμαστε, αλλά το συζητάμε με όρους ευθύνης , σε αυτό που πάει να γίνει, να καταθέτουμε την πρότασή μας που θα διαφυλάξει τις εργασιακές σχέσεις, το μέλλον της περιοχής”,. Η πρόταση αυτή αφορά την αποεπένδυση του 40% και σχετίζεται με τη βαριά βιομηχανία και τα διασφαλισμένα συμβόλαια που αυτή παρέχει. “Τον αγώνα εμείς θα τον πάμε μέχρι τέλους και συντασσόμαστε πλήρως στον αγώνα των εργαζομένων. Έχουν τις πρωτοβουλίες των κινήσεων και εμείς αναλαμβάνουμε τις πολιτικές ευθύνες. Στις πύλες των εργοστασίων, όταν ο εργαζόμενος αντιμετωπίσει προβλήματα, εμείς θα βάλουμε τα στήθη μας “, είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για τον αγώνα των εργαζομένων, λέγοντας πως ο αγώνας είναι κοινός. Μάλιστα διαβεβαίωσε πως αν  υπάρξει αγοραστής, θα παραιτηθεί: “είπαμε  στο λαό της δυτικής Μακεδονίας που μας ακούμπησε την ψυχή του, ότι εμείς θα παραιτηθούμε”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του “Σπάρτακου” Μόσχος Μόσχου, είπε πως η μεγάλη ώρα έφτασε, οι στιγμές για τη ΔΕΗ και τις τοπικές κοινωνίες είναι πολύ κρίσιμες , λέγοντας πως ο αγώνας είναι πολύ σκληρός και δεν θα είναι χαμένος, ακόμη και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο. “Για εμάς είναι αιτία πολέμου αυτό που πάει να γίνει”, τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον αγώνα να μην πωληθούν μονάδες, λέγοντας πως απαιτείται συντονισμένος αγώνας για να αποτραπεί η ψήφιση του Σ/Ν από τη Βουλή. Επίσης, πρότεινε να συζητηθεί το θέμα και στο συντονιστικό όργανο στην Αθήνα. “30 χρόνια προσπαθούν να πουλήσουν τη ΔΕΗ, δεν τους επιτρέψαμε, δεν θα τους επιτρέψουμε”, είπε κλείνοντας.

Από την πλευρά του ο Σάκης Μάστορας κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης να ασκήσουν τα καθήκοντά τους απέναντι στον λαό και να μην ξεπουλήσουν την περιοχή και σε διαφορετική περίπτωση θα είναι “persona non grata” όπως τόνισε. Προσθέτοντας ο περιφερειάρχης, τόνισε πως αν ο λιγνίτης δεν υπήρχε η χώρα θα ήταν στο σκοτάδι, μιλώντας για έναν αγώνα που είναι πάνω από κόμματα.


Β.Σ.