Πλησιάζει η στιγμή της “μεγάλης μάχης” για τη Θεσσαλονίκη, καθώς το σύστημα Υγείας βρίσκεται πια στα τελικά όρια της αντοχής του, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι αθρόες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στις εφημερίες. Σε θέσεις μάχης και οι γιατροί, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν με όλα τα όπλα, λέει στο iatropedia.gr, η Εντατικολόγος και Διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου “Αγιος Δημήτριος” Θεσσαλονίκης, Γλυκερία Βλαχογιάννη.

Τους 420 έφτασαν χθες Τρίτη (10/11) οι ασθενείς με κορονοϊό που χρειάστηκε να εισαχθούν στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Από αυτούς περίπου 70 βρέθηκαν στις εφημερίες των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε όλη τη χώρα έφτασαν τους 263.

Το ΑΧΕΠΑ στην χθεσινή εφημερία, δεν είχε καμία διαθέσιμη κλίνη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για να υποδεχθεί ασθενή με βαριά συμπτώματα κορονοϊού, ενώ σε όλη τη συμπρωτεύουσα υπήρχαν μόλις 7 κλίνες κενές για την κάλυψη ασθενών σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

“Είναι δύσκολα, πολύ δύσκολα”, λέει στο iatropedia.gr η Επιδημιολόγος και Διευθύντρια του Νοσοκομείου “Άγιος Δημήτριος” Θεσσαλονίκης, Γλυκερία Βλαχογιάννη και συνεχίζει:

“Καθημερινά προσπαθούμε να βρούμε λύσεις με πολύ δυσκολία και με πολύ ζόρι. Αλλά προέχει να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μας με κάθε θυσία. Συνεχώς αυξάνουμε τα κρεβάτια και για τα σοβαρά περιστατικά πέραν της διασωλήνωσης. Όμως, σχεδόν ο 1 στους 5 ασθενείς διασωληνώνεται. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων, όπως είναι πολύ μεγάλος και ο αριθμός των θανάτων που έχουμε. Έχουμε δυστυχώς μπροστά μας μέρες που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν”, σημειώνει.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης! 50 κλίνες Ειδικών Μονάδων Εντατικής με φορητούς αναπνευστήρες
Οι 233 ΜΕΘ Covid και non Covid που υπάρχουν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεν επαρκούν. Έτσι, το Υπουργείο Υγείας θέτει άμεσα σε εφαρμογή νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Αν και μέχρι στιγμής, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δεν έχει μείνει ούτε ένας ασθενής χωρίς κρεβάτι, όσο περνούν τα 24ωρα η κατάσταση γίνεται ασφυκτική.

Το σχέδιο προβλέπει την ενεργοποίηση φορητών αναπνευστήρων για την κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία. Εφεδρείες που προμηθεύτηκε το Υπουργείο Υγείας από διαγωνισμούς και δωρεές ιδιωτών κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Θα χρησιμοποιηθούν σε κλινικές νοσοκομείων, οι οποίες με αλλαγή χρήσης θα μετατραπούν σε Ειδικές Μονάδες Covid, όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας:

“Ήταν κλίνες νευροχειρουργικές, καρδιοχειρουργικές ή αγγειοχειρουργικές, οι οποίες μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ COVID-19. Με τον εξοπλισμό τον οποίον είχαμε ετοιμάσει όλους αυτούς τους μήνες και έχουμε ως στρατηγικό απόθεμα στο Υπουργείο Υγείας, απόρροια διαγωνισμών αλλά και ευγενών δωρεών από τον ιδιωτικό τομέα, τους ανθρώπους που έτειναν χείρα βοηθείας και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ευρεία σύσκεψη μέχρι αργά χθες τη νύχτα, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπευσταθίου συντονίζει την επιχείρηση, μαζί με τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (3η και 4η ΥΠΕ), τους Διοικητές των Νοσοκομείων και τη Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας. “Μπαίνουν στην μάχη σήμερα, αύριο και μεθαύριο, 50 νέες κλίνες Ειδικών Μονάδων”, ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

“Σε καταστάσεις πολέμου, βάζεις ό,τι δυνάμεις έχεις”
“Σε καταστάσεις πολέμου, βάζεις ότι δυνάμεις έχεις κι ότι δυναμικό υπάρχει και παλεύεις δεν έχεις άλλη επιλογή”, τονίζει η Διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου “Αγιος Δημήτριος”. Νοσοκομείο, στο οποίο αναπτύσσονται καθημερινά νέες κλίνες Covid με συμπτύξεις ασθενών και τροποποιήσεις στη χρήση κλινικών.

“Συμπτύσσουμε μια ουρολογική με μια χειρουργική κλινική μαζί, ώστε να αδειάσει μια κλινική και να νοσηλευθούν περισσότερα παθολογικά Covid περιστατικά. Γίνονται ανακατανομές των χώρων και του προσωπικού ώστε να αντέξει το σύστημα να βοηθήσει τους ασθενείς. Οι χειρουργικές κλινικές γίνονται παθολογικές, δηλαδή κλινικές για Covid. Ό,τι χώροι υπάρχουν μέσα στο νοσοκομείο θα χρησιμοποιηθούν για να νοσηλεύσουν Covid. Είναι δύσκολα, είναι δύσκολα”.

Η Θεσσαλονίκη έχει δείκτη μεταδοτικότητας στο 32% (σχεδόν διπλάσιο από το 14% της Αθήνας) που σημαίνει ότι σχεδόν οι 3 στους 10 πολίτες που υποβάλλονται σε τεστ βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό. Με περίπου 600 θετικά δείγματα την ημέρα και πάνω από 70 εισαγωγές στα νοσοκομεία, το σύστημα Υγείας δεν έχει άλλες αντοχές. “Κανένα σύστημα Υγείας δεν θα μπορούσε να αντέξει”, λέει η Εντατικολόγος κα. Βλαχογιάννη και συμπληρώνει:

“Όταν έχουμε καθημερινά γύρω στα 600 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, το 10% από αυτά να μπαίνει στα νοσοκομεία, σημαίνει 60 περιστατικά την ημέρα. Καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός. Αν το κάθε νοσοκομείο κάθε 4 μέρες εφημερεύει, σημαίνει ότι τρεις φορές την εβδομάδα μπαίνουν 180 άτομα. Που να τα βάλει; Πόσες κλίνες να διαθέτει; Αν δεν σταματήσει αυτή η μεγάλη εισροή περιστατικών θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και είναι κατανοητό δηλαδή. Δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για τόσο μεγάλη ροή περιστατικών. Είναι κάτι που μας ξεπερνάει αυτή τη στιγμή. Μακάρι να υπάρξει ύφεση τις επόμενες μέρες, αλλά για το επόμενο δεκαήμερο δεν είμαστε αισιόδοξοι. Ευελπιστούμε μετά να δούμε ύφεση”, σημειώνει η Διευθύντρια του Νοσοκομείου “Αγιος Δημήτριος”.

Θεσσαλονίκη: Στη μάχη οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων
Δεν είναι όμως, μόνο οι εμπλεκόμενοι με τη νόσο Covid γιατροί, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας. Γιατροί όλων των ειδικοτήτων έχουν αποσπαστεί στις κλινικές κορονοϊού για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, που έχουν προκύψει.

Για να ενεργοποιηθούν μάλιστα οι 50 κλίνες Ειδικών Μονάδων Εντατικής που αναπτύσσονται, θα χρειαστεί να επιστρατευθούν επιπλέον γιατροί και προσωπικό, αναφέρει η κα. Βλαχογιάννη:

“Το επόμενο δεκαήμερο θα φτάσουμε σε κάποιες τέτοιες συνθήκες, που θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις εφεδρείες που έχουμε. Αναπνευστήρες και μηχανήματα υπάρχουν. Θέλει και ανθρώπινο δυναμικό. Θα μου πείτε σε καταστάσεις πολέμου, βάζεις ότι δυνάμεις έχεις και παλεύεις. Κάπως έτσι το βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Έχουμε επιστρατεύσει όλους τους γιατρούς, όλο το προσωπικό των νοσοκομείων, όποια ειδικότητα δηλαδή κι αν έχει κάποιος, αυτή τη στιγμή θα μπει να νοσηλεύσει Covid. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Όσα “χέρια” χρειάζεται θα τα βάλουμε μέσα στο παιχνίδι. Δεν θα ψάξουμε μόνο ειδικούς, θα μπουν όλοι οι γιατροί να βοηθήσουν”, σημειώνει.

Ιδιαίτερη αναφορά στην αυτοθυσία των γιατρών και του προσωπικού, έκανε και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος τους ευχαρίστησε δημόσια: “Οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν ασταμάτητα, ξέρετε, μήνες τώρα. Δεν καταλαβαίνουν από κούραση, δεν τα παρατάνε, είναι εκεί για τους συμπολίτες μας, είναι άνθρωποι οι οποίοι αξίζουν ένα μπράβο”, είπε χαρακτηριστικά.

Επόμενη γραμμή άμυνας: Οι αεροδιακομιδές ασθενών
Με τον ρυθμό που καλύπτονται, όμως, οι νέες κενές κλίνες που αναπτύσσονται, ακόμη κι αυτές οι νέες 50 που θα αναπτυχθούν τις επόμενες μέρες αναμένεται να καλυφθούν σύντομα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι χθες σε μία ημέρα και σε λίγες μόνο ώρες,10 ασθενείς διασωληνώθηκαν μόνο στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Επόμενη γραμμή άμυνας, είναι οι αεροδιακομιδές ασθενών σε όποιο νοσοκομείο της Ελλάδας έχει διαθέσιμη κενή κλίνη ΜΕΘ για κορονοϊό, όπως ανέφερε και ο κ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι οι δυνάμεις μας ως Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι απεριόριστες:

“Μεγάλες, κραταιές χώρες αναγκάστηκαν βλέπετε να κάνουνε διακομιδές ασθενών στην Γερμανία. (…) Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει και τις μεταφορές ασθενών από την μια Υγειονομική Περιφέρεια στην άλλη”, σημείωσε.

Οι αεροδιακομιδές είναι μια λύση, αλλά όχι ιδανική για την εξέλιξη της υγείας των ασθενών που πάσχουν από σοβαρή νόσο Covid, αναφέρει η Διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Αγιος Δημήτριος” της συμπρωτεύουσας:

“Ακόμη δεν έχει χρειαστεί να κάνουμε αεροδιακομιδές, αλλά είναι μέσα στο πρόγραμμα, αν υπάρξει ανάγκη και δεν μπορεί να υποστηριχθεί εδώ κάποιος ασθενής. Γιατί η Νότια Ελλάδα είναι σε καλύτερη μοίρα αυτή τη στιγμή και ακόμα αντέχει να βοηθήσει. Ελπίζω, όμως, να μην φτάσουμε σ’ αυτό γιατί ξέρετε, δεν είναι κι αυτό εύκολο. Ναι μεν είναι απαραίτητο καμία φορά, αλλά καλό είναι να το αποφεύγει κανείς. Η διακομιδή ενός τέτοιου βαρέως πάσχοντα ασθενή δεν είναι και η καλύτερη για τον ασθενή. Οι ασθενείς με Covid είναι συχνά αιμοδυναμικά ασταθείς και δεν μπορούν να μεταφερθούν. Κι είναι καλύτερα να μην διακομίζονται, να αντιμετωπίζονται επιτόπου γιατί αποσυντονίζονται τελείως και μετά είναι πιο δύσκολο να αναταχθεί όλη αυτή η κατάσταση”, αναφέρει η γιατρός.

Πηγή:iatropedia.gr