Η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη με τον κορονοϊό είναι δραματική! Αρνητική η πρώτη απάντηση από τις ιδιωτικές κλινικές στο αίτημα του υπουργείου για 200 κλίνες και πλέον “παίζει” το χαρτί της επίταξης! Μια “ανάσα” από τους 500 οι διασωληνωμένοι, 3.227 νέα κρούσματα και ακόμη 59 νεκροί σήμερα.

Με 774 νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε οριακό σημείο καθώς ο φονικός ιός “σφυροκοπά” ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα, αλλά και τους γειτονικούς νομούς.

Τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και γενικά η βόρεια Ελλάδα δεινοπαθούν με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στα όριά τους, αν δεν τα έχουν ξεπεράσει ήδη.

Αυτό επιβεβαιώνεται κι από την είδηση πως το υπουργείο Υγείας ζητά από τις ιδιωτικές κλινικές κλίνες Covid ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει στην δραματική κατάσταση που επικρατεί με τον κορονοϊό. Τα όρια στενεύουν λοιπόν για τις ιδιωτικές κλινικές, από τις οποίες η κυβέρνηση ζητά τις 200 κλίνες Covid άμεσα για να συνεπικουρήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που έχει λυγίσει κάτω από τις δραματικές νοσηλείες του κορονοϊού, στη Βόρεια Ελλάδα.

Η διορία ήταν μίας ώρας και λήγει στις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης, 19.11.2020.

Ραγδαίες εξελίξεις στην Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το υπουργείο Υγείας έδωσε διορία μίας ώρας στην Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών ώστε να παραδώσουν οι ιδιωτικές κλινικές 200 κλίνες Covid για την νοσηλεία των βαρέων περιστατικών του κορονοϊού.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η Ένωση απαντά ότι δεν μπορεί να τις διαθέσει, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να δηλώνει πως θα προχωρήσει σε επίταξη.

Το χρονικό της υπόθεσης
Το τελεσίγραφο είχε ήδη δοθεί από το βράδυ της Τετάρτης, 18.11.2020, με προθεσμία το πρωί της Πέμπτης, 19.11.2020. Το ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρωινή σύσκεψη με στελέχη της κυβέρνησης στο Μαξίμου.

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας αναφέρουν στο iatropedia.gr ότι υπάρχει νόμος που προσδιορίζει τις προϋποθέσεις επίταξης των ιδιωτικών κλινικών και οι νόμοι θα εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση και απαρέγκλιτα.

“Είναι πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό των πολιτών της Θεσσαλονίκης, πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούν οι ιδιοκτήτες κλινικών και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το πράξουν” αναφέρουν παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Τι λένε οι ιδιωτικές κλινικές
Από την πλευρά των κλινικαρχών, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), η οποία διαπραγματεύεται όλο αυτό το διάστημα με το Υπουργείο Υγείας, δηλώνει ότι διαθέτει καθημερινά περίπου 100 κλίνες, για τα non Covid περιστατικά μόνο στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στο iatropedia.gr o πρόεδρος της ΠΕΙΚ Γρηγόρης Σαραφιανός, δηλώνει ότι προσπαθεί κάνοντας επαφές με τους κλινικάρχες, όμως, οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν θα ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα της κυβέρνησης.

“Έχουν δίκιο από την κυβέρνηση. Με 900 κρούσματα την ημέρα, 15 μέρες νοσηλείας κατά μέσο όρο ο κάθε ασθενής, χρειάζονται 12 – 13 χιλιάδες κλίνες νοσηλείας. Πού να τις βρουν. Εγώ, όμως, τους παίρνω όλους τους ιδιοκτήτες κλινικών και όλοι με ένα στόμα λένε, όχι δεν δεχόμαστε. Και οι λοιμωξιολόγοι λένε να μην μπερδέψουμε ασθενείς με Covid και ασθενής non Covid”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών δηλώνουν ότι το προσωπικό τους δεν έχει εμπειρία στη νοσηλεία περιστατικών Cοvid και ως εκ τούτου είναι επικίνδυνο να δεχθούν περιστατικά κορονοϊού.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη.
Πηγή:newsit.gr