Η πρόσφατη κυβερνητική συμφωνία με τους δανειστές, που έρχεται αύριο Πέμπτη στη Βουλή και ήδη προκαλεί τεράστιες και δίκαιες αντιδράσεις, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα απαράδεκτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, με νέα μέτρα για το 2017 και το 2018, που αυξάνει την ύφεση και την ανεργία, που φτωχοποιεί ακόμη περισσότερο μισθωτούς και συνταξιούχους, που ισοπεδώνει τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, που φορτώνει τα βάρη στους αδύνατους και που υπονομεύει ξεκάθαρα την ελληνική κοινωνία από κάθε άποψη. 

Την ίδια στιγμή, η αστεία δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέλαβε ρόλο εισηγητή του μνημονίου (πολυνομοσχεδίου) στη Βουλή, ότι δεν γνωρίζει οικονομικά αλά μόνο «μπακαλίστικα», είναι χαρακτηριστική της κυβερνητικής πολιτικής «αφασίας», σε ένα ζήτημα που αφορά καθοριστικά το μέλλον της χώρας. Εάν όμως δούμε την πραγματική διάσταση του θέματος, χωρίς τα “μπακαλίστικά” του ΣΥΡΙΖΑ, θα διαπιστώσουμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, ξεπερνώντας τον εαυτό της, στο... “σχίσιμο” μνημονίων, υπέγραψε ένα ακόμη (το δεύτερο της θητείας της). Ένα 4ο μνημόνιο, στο οποίο περιλαμβάνονται 4,9 δις ευρώ νέα μέτρα. Νέα μέτρα, μέσω των οποίων, θα χαθούν σε ετήσια βάση, από 1 έως 3 συντάξεις για κάθε συνταξιούχο και τουλάχιστον ένας ακόμη μισθός για κάθε εργαζόμενο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που θα φανεί σύντομα και στην περιοχή μας, στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα, στη Σιάτιστα, στα Σέρβια, σε όλο το Νομό μας. Μια πραγματικότητα θλιβερή. Κι όποιος έχει άλλη άποψη για το δήθεν «success story» του κ. Τσίπρα, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Πρόσκληση και πρόκληση.
Όσο για τα «αντίμετρα» που επικαλείται η κυβέρνηση, εύστοχα χαρακτηρίστηκαν ως ένας «φερετζές» για κρύψει τα επώδυνα μέτρα που φόρτωσε στη χώρα, με τις δήθεν διαπραγματεύσεις της. Τα «αντίμετρα» προϋποθέτουν πλήρη εφαρμογή των νέων μέτρων, των 4,9 δις ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 5,6 % του ΑΕΠ στο έτος 2021. Είναι ποτέ δυνατόν, να υπάρξει τέτοιο πλεόνασμα, με τέτοια μέτρα, με τέτοια ύφεση; Δεν είναι γι αυτό και μας κοροϊδεύουν. 

Όσοι δίνουμε καθημερινά τη μάχη της αγοράς, ξέρουμε ότι μόνο με συνεχώς αυξανόμενη φορολογία και μόνο με εισφορές, ούτε ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει, ούτε πλεόνασμα, διότι είναι γνωστό πως «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Χωρίς ουσιαστικές περικοπές των κρατικών δαπανών, χωρίς αναπτυξιακές δράσεις και επενδύσεις και κυρίως χωρίς δουλειές, υπάρχει ποτέ περίπτωση να κινηθεί η αγορά, να πληρωθούν φόροι, εισφορές και υποχρεώσεις, για να δημιουργηθεί τέτοιο πλεόνασμα; Ή μήπως θα το πετύχουν σχεδιάζοντας κι άλλη αύξηση φόρων και εισφορών, νέα μείωση μισθών, νέα μείωση συντάξεων;
Αντέχουμε;
Θα αντέξουμε κι άλλο τέτοιο κυβερνητικό παραλογισμό; 
Θα αντέξουμε κι άλλες τέτοιες κυβερνητικές «επιτυχίες»;
Για πόσο ακόμη;
π. Βουλευτής Ν. Κοζάνης