Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ

Ως μια απαραίτητη ενέργεια που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταφέρει μια επιτυχία χαρακτήρισε την κατ’ αρχήν συμφωνία με τους θεσμούς στο Eurogroup ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης, σε συνέντευξή του στο ράδιολόγος. Ο ίδιος εκτίμησε πως δεν θα έρθουν νέα μέτρα και φόροι, αντίθετα θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις, ενώ σημείωσε πως  η χώρα μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο.

“Είναι μια απαραίτητη ενέργεια που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση . Δεν θα έλεγα ότι είναι επιτυχία, αλλά είναι μια αυτονόητη ενέργεια . Να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω για να επανέλθει ο διάλογος”, είπε αρχικά ο κ. Μουμουλίδης, ενώ σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του διαλόγου, ο ίδιος απάντησε πως “η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει καταφέρει μια επιτυχία, δεδομένου ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις που έθεταν οι θεσμοί πριν από μια εβδομάδα προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα. Τα σημεία και οι εκκρεμότητες που θα συζητηθούν είναι τρία, εκ των οποίων τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό. Όπως εκτίμησε ο ίδιος, η ελληνική οικονομία θα βγει σύντομα από την κρίση: “Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα είναι θετικό για την ελληνική κοινωνία, δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να είναι αυτή που θα ξεπεράσει και θα βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση, σύντομα”.

Ερωτηθείς για το αν η νέα συμφωνία θα φέρει και νέα μέτρα για το λαό, ο ίδιος εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει κανένας νέος φόρος για τους πολίτες , αντίθετα θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις. “Από τη στιγμή που δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για την ελληνική κοινωνία και θα υπάρξει μια στοιχειώδης φοροελάφρυνση  και ταυτόχρονα θα διεκδικήσουμε μέσω των 3δις ευρώ και 100.000 νέες θέσεις εργασίας , νομίζω ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο”.

Ωστόσο, αναφέρθηκε σε έναν επικοινωνιακό πόλεμο ενάντια στην κυβέρνηση, όπως στο θέμα του ασφαλιστικού, όπου κάποιοι τομείς όπως λέει, ευνοούνται σημαντικά. “Η πλειοψηφία των εμπόρων θα πληρώνουν λιγότερο και μια μερίδα της τάξεως του 10%, θα πληρώνει περισσότερο και αυτό είναι δίκαιο στην παρούσα φάση”, επεσήμανε ο κ. Μουμουλίδης.
Για την ΑΕΠΙ: “Πρέπει να πάρουμε γενναίες πολιτικές αποφάσεις και να σπάσουμε αυγά”

“Το θέμα της ΑΕΠΙ είναι πρόκληση για το σύνολο της κοινωνίας και το σύνολο των χρηστών αλλά και των ιδιωτών που κάνουν χρήση των πνευματικών δικαιωμάτων, κυρίως, όμως είναι πρόκληση για τους έλληνες δημιουργούς. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση τα πνευματικά δικαιώματα του Βασίλη Τσιτσάνη, λχ, να γίνονται επενδύσεις από ιδιωτική εισπρακτική εταιρεία”, είπε με νόημα ο κ Μουμουλίδης, ερωτηθείς για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και την ΑΕΠΙ. Σημείωσε, δε, πως η χώρα μας είναι η μόνη που διαθέτει ιδιωτική εισπρακτική εταιρία, με μισθούς χιλιάδων ευρώ σε μια οικογένεια. Βλέπουμε σύστημα πλουτισμού για μια οικογένεια, που είναι μέτοχοι της εταιρείας . Το υπουργείο πολιτισμού εύστοχα διέρρευσε τον έλεγχο κατά της ΑΕΠΙ , σε ένα πόρισμα κόλαφος”. Σημείωσε, επίσης, ότι πρόκειται για μια κίνηση που στοχεύει να κερδίσει χρόνο, ζητώντας το θέμα να αντιμετωπιστεί οριστικά προς το κομμάτι της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των ελλήνων δημιουργών . Να απαλλάσσει κατηγορία μικροεπαγγελματιών σε απομακρυσμένες περιοχές από μη καταβολές και ο τρόπος είσπραξης να είναι νόμιμος, πρότεινε, προ έξι μηνών, ο κ. Μουμουλίδης, με κάποιες από αυτές τις προτάσεις να έχουν ενσωματωθεί ήδη στο Νομοσχέδιο που προβλέπει την ύπαρξη συμβουλίου και σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα να οριστεί επίτροπος σύμφωνα με τον Πτωχευτικό Κώδικα. “Στην περίπτωση αυτή πρέπει να πάρουμε γενναίες πολιτικές αποφάσεις”, είπε σχετικά.

Ακόμη, ζήτησε τη μείωση του ΦΠΑ στις συναυλίες που σήμερα είναι στο 24% , ενώ τα μη διαθέσιμα των πνευματικών δικαιωμάτων να διαθέτονται σε σκοπούς της εταιρίας της ΑΕΠΙ. “Πρέπει να σπάσουμε αυγά στην περίπτωση αυτή”, είπε χαρακτηριστικά.


Β.Σ.