ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: “Ή ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ Ή ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ”

Για μη σωστή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που έχει ως αποτέλεσμα την άνιση μεταχείριση των επαγγελματιών της Κοζάνης μίλησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Λάζαρος Μαλούτας, πριν την έναρξη της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Ο κ. Μαλούτας δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα εφαρμογής ή μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά επισήμανε ότι η εφαρμογή και μόνο δεν αρκεί. Σύμφωνα με τον ίδιο προκύπτουν σημαντικά ζητήματα, άλλης φύσεως, όταν πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες δεν τηρούν το νόμο και όταν μόνο ένας από τους αρμόδιους παράγοντες κάνει τη δουλειά του. “Έχουμε δει ανώτατους πολιτειακούς παράγοντες και πολιτικούς παράγοντες να καπνίζουν σε κλειστούς χώρους. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, υπηρετούν και τον τομέα της υγείας. Αυτό δε μπορώ να φανταστώ ότι θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το δεύτερο στοιχείο είναι το ότι αρχίζουν να προκύπτουν ζητήματα όταν με το συγκεκριμένο αντικείμενο ασχολείται κυρίως ή αποκλειστικά ο ένας από αυτούς που έχουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτοί είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες των περιφερειών, η Δημοτική Αστυνομία και το Σώμα Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας… υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση από τις διάφορες υπηρεσίες και από τις διάφορες αρχές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την τήρηση του νόμου. Το τρίτο το ζητούμενο που προκύπτει και εξ’ αυτού του λόγου είναι το ότι έχουμε το παράλογο φαινόμενο στα Πετρανά να απαγορεύεται το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους συνάθροισης κοινού, στα καφενεία, και πέντε χιλιόμετρα πιο κάτω, στο Βαθύλακο, να μπορεί κάποιος να καπνίζει. Είναι αυτό ισονομία;” σημείωσε ο κ. Μαλούτας.

Επίσης, ερωτώμενος για ποιο λόγο δεν εφάρμοσε τον αντικαπνιστικό νόμο στη δικιά του δημοτική περίοδο, απάντησε ότι ” ξεκίνησαν κάποιες διαδικασίες ελέγχου και παίρνοντας σαν αφορμή τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν όταν η εφαρμογή του νόμου γίνεται μόνο από τη δημοτική αστυνομία και την άνιση μεταχείριση που προκύπτει μετά ανάμεσα σε επαγγελματίες γειτονικών περιοχών, ατόνησαν οι έλεγχοι και δεν προχώρησαν παραπέρα”.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, αναφερόμενος στο θέμα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και απαντώντας στους ισχυρισμούς του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για λαϊκισμό, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η Κοζάνη πρωτοπορεί στο θέμα του τσιγάρου και ότι αποτελεί πολύ καλό παράδειγμα και για άλλους Δήμους. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε “Ή είμαστε με την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου ή για λόγους λαϊκισμού δεν είμαστε. Εμείς κάνουμε μία πολύ σημαντική προσπάθεια. Η Κοζάνη αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα στο σύνολο της χώρας και το βλέπετε καθημερινά. Η δημοτική αστυνομία βρίσκεται έξω και κάνει τη δουλειά της, θα πάει σταδιακά παντού, έχει γυρίσει σχεδόν όλη την πόλη, οι πολίτες ανταποκρίνονται θετικά, η κοινωνία ανταποκρίνεται θετικά. Πιστεύω ότι περνάμε μία φάση προσαρμογής που, σταδιακά, θα βελτιωθεί. Πιστεύω, επίσης, ότι το μέτρο θα εφαρμόζεται συνεχώς και σε περισσότερους Δήμους και περιοχές. ‘Ηδη στα Γιάννενα, στην Πρέβεζα, στην Άρτα. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι απλά πρέπει να χαϊδέψουμε τα αυτιά κάποιου, να λέμε ό, τι να’ ναι, δικαίωμά τους”.

Τέλος, ο δήμαρχος επισήμανε ότι, εφόσον ζητηθεί, μπορεί να υπάρξει συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, κάτι που έχει, ήδη, γίνει σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν βράδυ και που θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται.

Ε.Σ.