ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Τα “Μαλλιά Κουβάρια”, του Νικόλαου Λάσκαρη, κάνουν πρεμιέρα το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στο Θεατροδρόμιο Κοζάνης και προσκαλούν το κοινό της Κοζάνης  μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου (καθημερινά εκτός Τρίτης) να σπεύσει να παρακολουθήσει την κωμωδία, που ανεβαίνει με τη σκηνοθετική ματιά του πολύπειρου Γιάννη Καραχισαρίδη.

Όπως εξομολογήθηκε ο σκηνοθέτης στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα, οι πρόβες έχουν μπει στην τελική του φάση και ο ίδιος είναι αθεράπευτα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, που θα παρουσιαστεί στο κοινό. “Εμείς κάνουμε πολύ καλά τη δουλειά μας , αλλά κριτές είναι ο κόσμος, που θα έρθει να δει την παράσταση. Το έργο είναι μια κωμωδία, που είχε ανέβει από εμένα στον αφρό, το 1989 στο εθνικό Θέατρο. πρόκειται για μια κωμωδία του 1901, δίνοντας μια αίσθηση της εποχής εκείνης, έναν αιώνα πριν”. Το έργο ανασύρθηκε από το αρχείο, και είναι αρκετά ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια κωμωδία καταστάσεων, που είναι επίκαιρη στις μέρες μας!

Η παράσταση δεν έχει σχέση με το σήμερα, και όπως σημειώνει ο κ. Καραχισαρίδης, δεν χρειάζεται να λειτουργούμε ψυχαναγκαστικά, αναζητώντας στα έργα σημερινή διάσταση. “Το έργο είναι μια φάρσα, που είναι κάτι διαφορετικό από τη σάτιρα, την παρωδία. Η φάρσα άνθισε μεταπολεμικά στην Ελλάδα με Σακελλάριο, Γιαννακόπουλο κ.α.. Είναι ένα είδος θεάτρου που στηρίζεται στην παρεξήγηση, στη μερική πληροφορία των ρόλων, που τους κάνει να παρεξηγούν την αλήθεια, δημιουργώντας σουρεαλιστικές παραστάσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εφέτος το Θεατροδρόμιο κλείνει 22 χρόνια συνεργασίας με τον Γιάννη Καραχισαρίδη, με τον ίδιο να σημειώνει πως δεν έχει σημασία αν ο ίδιος θα βρίσκεται στο Φεστιβάλ Αθηνών ή στην Αγγλία, μιας και το κάλεσμα του Θεατροδρομίου είναι πάντα καλοπροαίρετο. “Όταν το 1996  βρισκόμουν στη Βέροια καλλιτεχνικός διευθυντής, με ρωτούσαν γιατί περνάω την Καστανιά για να σκηνοθετήσω ερασιτέχνες, εγώ απαντούσα πως βρίσκω επαγγελματίες και σημαντικούς ηθοποιούς. Το έκανα τότε και πολύ απλά το κάνω και σήμερα. Μάλιστα με τον Γιώργο Κοντορίκο και τη Λία Γρίβα είχαμε συνεργαστεί το 1996 στο “Ούτε Γάτα ούτε ζημιά”. Εγώ έχω σε πολύ υψηλή εκτίμηση τις ικανότητες των παιδιών που παίζουν”, είπε σχετικά.

Χωρίς σοβαροφάνεια, με διάθεση, αναρχική, και αναγεννησιακή, ο ίδιος δηλώνει υπέρ της δημιουργικότητας και με ανατρεπτική διάθεση , χωρίς πουριτανισμό σκηνοθετεί το εν λόγω έργο.

Για το ΔΗΠΕΘΕ και τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή 

Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα, και κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο ΔΗΠΕΘΕ με την προκήρυξη θέσης καλλιτεχνικού συμβούλου, ο Γιάννης Καραχισαρίδης απάντησε πως έχει κάνει τον κύκλο του και δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. “Όταν αποχώρησα τον Γενάρη του 2015, αποχώρησα με 7.5 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής, έχοντας κάνει έναν δημιουργικό κύκλο . Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί αυτή η δυνατότητα και σε άλλους, χωρίς να σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση χρειαστεί η βοήθειά μου, είτε από τη δημοτική αρχή, είτε από το Θεατροδρόμιο, είμαι εδώ να βοηθήσω”, απάντησε σχετικά.

Επίσης, ερωτηθείς για την οικονομική συγκυρία, απάντησε πως το θέατρο πάντα επιβιώνει και η οικονομική συγκυρία δεν το επηρεάζει.

“Οι τριβές δίνουν μια δημιουργική ανάσα”

Τέλος, μίλησε για το “σχίσμα” του Θεατροδρομίου, λέγοντας ότι και όσοι έφυγαν με επικεφαλής τον Γιώτη Βασιλειάδη κάνουν μια πολύ σπουδαία δουλειά, λέγοντας πως οι τριβές δίνουν μια δημιουργική ανάσα, όπως η “Γέρμα” που παρουσιάζεται εκ νέου από τις 22 Ιανουαρίου. “Πέρα από τη στιγμή που έγινε το σχίσμα, τα πράγματα σιγά -σιγά θα επανέλθουν σε δημιουργικές σχέσεις και συνεργασίες”, σχολίασε σχετικά.

Μαλλιά – Κουβάρια

Τι γίνεται όταν ανάμεσα στο εθνικό καθήκον και την οικογενειακή γαλήνη, παρεισφρέουν, ξωτικά, τελώνια, φαντάσματα, απατημένοι σύζυγοι, χολωμένες πεθερές, ερωτοχτυπημένοι νεαροί, ένα μέντιουμ, ένας ταχυδρόμος που τους λιποθυμά όλους, ψέματα, ραδιουργίες και φυσικά η ζήλια;

Γίνονται όλοι και όλα… Μαλλιά – Κουβάρια…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡΙΔΗΣ
Σκηνικά – Κοστούμια: ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ
Φωτισμοί: ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σχεδιασμός ήχου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΤΙΑΝΗΣ
Φωτογραφίες: ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΛΙΑΠΑΣ
Βοηθοί σκηνοθέτη: ΕΛΕΝΑ ΚΑΛΛΙΑΝΙΔΟΥ – ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΦΙΑΔΟΥ

ΠΑΙΖΟΥΝ
Κώστας Κουντουπής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΡΙΚΟΣ
Γιακουμής: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΚΡΙΔΗΣ
Αγησίλαος Τρακαράς: ΝΙΚΟΣ ΚΕΦΑΛΟΣ
Φρόσω Κουντουπή: ΛΙΑ ΓΡΙΒΑ
Ευγενία Χαρλούπη: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΛΕΝΤΖΑ
Κώστας Φουρούσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΣΙΑΚΟΣ
Μενέλαος Λουλάς: ΤΑΚΗΣ ΣΥΝΔΟΥΚΑΣ
Μάσεγκα Λουλα: ΔΗΜΗΤΡΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Κατασκευή σκηνικού: ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΪΔΗΣ – ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Φροντιστήριο: ΜΑΡΙΑ ΓΚΟΥΖΙΩΤΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ ΡΗΓΑΣ – ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Από 20 Ιανουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου καθημερινά εκτός Τρίτης – 9:00 μ.μ.

Κρατήσεις θεσεων στο τηλέφωνο: 6980 957770

Β.Σ.